Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A programozo/szoftverfejleszto...

A programozo/szoftverfejleszto mernok vagy sem?

Figyelt kérdés
2023. júl. 27. 19:26
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
56%

SZAKIRÁNYOK / SPECIALIZÁCIÓK

Szoftvertervező

Mivel foglalkozik? Szoftverek struktúrájának, komponenseinek tervezése, komponensek közötti interfészek specifikációja, a szoftver adatszerkezete és a futást működtető algoritmus létrehozása.

Szoftverfejlesztő

Mivel foglalkozik? Kisebb részben tervezési feladatok, nagyobb részben a futtatható rendszert létrehozó kód elkészítése.

Modellező

Mivel foglalkozik? Matematikai modellek létrehozása, melyek a szoftvertervezés alapját képezik.

Szoftvermérnök (Szombathelyen)

Mivel foglalkozik? A tervezési és programozási feladatok mellett mérnöki ismeretek birtokában az ipari tervezés és gyártás digitális támogatásával.

2023. júl. 28. 13:28
 12/20 anonim ***** válasza:

11# Ez azért "kamu", mert konkrétan bárki csinálhatja, bármilyen előképzettség nélkül.

A frontenden kirakni egy gombot és annak hatására meghívni egy apit nem valami nagy mérnöki teljesítmény.

Vagy a backenden sablon szerűen kiadni az adatokat.

Ennyi erővel a HRes is mérnök, hiszen neki is meg kell tervezni a napját és managgelni a cég humán erőforrásait.

Nem attól mérnök valaki, mert tervez valamit, majd megvalósít valamit.

Az asztalosokat is hívjuk mérnöknek? Vagy akár terméktervezőnek, mert össze tudnak rakni egy asztalt?

A pizzafutár is mérnök, mert optimáis útvonalat tervez a fejében az adott címig?

Amúgy a fejlesztők nagy része nem is tervez nagyobb szinten, csak megvalósítja a neki adott tervek alapján a dolgokat. Max megvalósítás szinten van szabadkeze.

2023. júl. 28. 13:33
 13/20 anonim ***** válasza:
25%

"Ez azért "kamu", mert konkrétan bárki csinálhatja, bármilyen előképzettség nélkül."

Bárki csinálhat kispolcot is az ágy fölé, meg bárki hegeszthet egyedi biciklivázat is. Egyikből sem lesz asztalos vagy gépészmárnök, lakatos, de még hegesztő sem.

"A frontenden kirakni egy gombot és annak hatására meghívni egy apit nem valami nagy mérnöki teljesítmény."

Ez akkor lenne igaz, ha CSAK ENNYIBŐL állna egy szoftver, de ez nem így van ám, büdös mikulás.

Akad olyan mérnöki munka, hogy egy meglévő épület mellé csak lépcsőt, vagy rámpát kell tervezni, de az is mérnöki munka, nem bízzák a hozzád hasonlóra, mondjuk a portásra.

"Amúgy a fejlesztők nagy része nem is tervez nagyobb szinten, csak megvalósítja a neki adott tervek alapján a dolgokat. "

Az algoritmus(ok) megalkotása is mérnöki feladat, van olyan, amiket nem is képesek megvalósítani ,csak a legjobbak közül páran.

Hülyék vagytok ti ehhez, de szörnyen.

2023. júl. 28. 13:46
 14/20 anonim ***** válasza:
70%

13

Nem bízzák akárkire a rámpa tervezést. Pontosan. Mint ahogy egy olyan szoftver módítását se, ami kritikus, se bízzák random frontend programozóra, hanem olyanra, akinek megfelelő végzettsége és tapasztalata van

Ellent mondasz nekem, de közben meg egyet is értesz velem, remélem látod :D

2023. júl. 28. 14:06
 15/20 anonim ***** válasza:
25%

"se bízzák random frontend programozóra"

Nincs ilyen végzettség. Ezeket a baromságok, meg titulusok a ti izzadmányaitok.

Egy PTI-s vagy mérnökinfós, netán egy öregebb csóka, akinek még prog-mat diplomát osztottak, azt csinálja, amit adott esetben kell. Ha szükséges, akkor frontendet is, pláne ha maga vállalta fel a munkát és nincs társa. Ettől Ő még mérnök marad. Ettől még nem válik igazzá a ti marhaságotok. Ahogy a valahol frontendet farigcsáló képzettségtől 100 %-ban mentes figura sem lesz programozó attól, hogy éppen frontendet bütyköl, valamilyen színvonalon.

Tudom, hogy ez a fórum is olyan, hogy bárki ide büföghet bármit, következmények nélkül. Elviselem, kényszerűségből, hogy jöttment, 8 általánossal is csak szűken kibélelt, szakmátlan senkik is beszólogatnak. (nem azért, mert azok, amik, hanem azért, aminek láttatni próbálják magukat)

Elviselem, hogy behányják ide a maguk hülyeségeit, amit valóságnak képzelnek, vagy hisznek. De mégis, legyen azért egy határ! Ne dimenzionáljátok már át a valóságot, ráadásul éppen ti ne, akiknek halvány közük nincs ehhez a szakmához.

Van sok száz olyan tizen-pár soros algoritmus, aminek két-három hónapos, ha nem több éves matekolás, agyalás, álmatlanul forgolódás, újra és újra nekifutás volt az előzménye.

2023. júl. 28. 14:27
 16/20 anonim ***** válasza:
60%

Else olvasod amit írok ember.

Ki mondta hogy ha valaki frontendet programozik, akkor megszűnik mérnöknek lenni? Erre válaszolj nekem, mert nagyon érdekel.

De akkor kifejtem neked, hogy én mit mondtam eddig:

Ha valaki frontendet programoz, de ennyi az egész képzettsége, akkor az nem mérnök.

Ha valaki mérnök, de frontendet programoz, attól még mérnök marad.

Viszont. Önszorgalomból is lehet valaki mérnök, mert: mindent meg lehet tanulni egyedül, matekot is, fizikát is, szoftvertervezést, stb. Open source projektekkel pedig a kollaborációt. Persze ez nem könnyű, és nem annyi, hogy akkor most fél év alatt megtanultam javaban programozni, akkor mérnök vagyok

2023. júl. 28. 14:36
 17/20 anonim ***** válasza:
40%

" Önszorgalomból is lehet valaki mérnök,"

Nem lehet.

Azt, hogy valaki képesített-e vagy sem, nem ő, hanem egy tőle független hivatalos bizottság, a törvényes kereteknek megfelelő körülmények között állapítja meg.

Valaki tanulhat egy életen át, halmozhat ismereteket, tudást, gyakorlatot is akár, bár utóbbit csak módjával, mert a nagymutert nyilván nem műtheti meg a garázsban, szóval, attól, hogy valaki tanult szarásig, még nem vált mérnökké, nem lett programozóvá, mert ezt nem igazolta hitelt érdemlően olyanok előtt, akik ennek megitélésére képesek, alkalmasak.

Ti azzal hülyítitek itt magatokat és másokat, hogy a szoftverfejlesztés folyamatában meglévő, silányabb, kisebb szellemi felkészültséget igénylő részfeladatokat rátok bíznak, ahogy egy asztalosüzemben rábízzák az ott dolgozó segédmunkásra a lapszabászati tevékenységet, vagy a horonymarást.

Na de ettől még ők sem lesznek műbútor asztalosok, ahogy ti sem szoftver mérnökök.

2023. júl. 28. 14:49
 18/20 anonim ***** válasza:
72%

17

Nekem mérnökinfó MSc-m van, nem hülyítem magam semmivel. Azzal egyet értek, hogy képesítése nem lesz valakinek, de mindent meg tud tanulni az informatikában, amit egyetemen. Ezért más, mint pl. az orvos, ott ezt nem lehet megtenni, pont a gyakorlat része miatt.

Épp a fenti miatt, én azt mondom, ha valaki megtanulja a dolgokat, és be is bizonyítja, pl. egy opensource projektben, hogy tudja a dolgot, akkor mondhatja magát mérnöknek, mert akkor már elég kicsi a különbség pl. egy BSc-s mérnökhöz képest (ugyebár az, hogy kapott-e rá tanúsítvány). Nyilván ekkor egy munkaadónak egy kicsit nehezebb ellenőrizni, hogy mi is a tudása, ezért jó, ha valaki diplomát szerez, és nem otthon tanul mindent

2023. júl. 28. 15:07
 19/20 anonim ***** válasza:
32%
#18 Delphipapának hiába magyarázol. Szerinte akinek diplomája van, az istencsászár, akinek nincs, az meg egy senkiházi kontár.
2023. júl. 28. 15:34
 20/20 anonim ***** válasza:
58%

"én azt mondom, ha valaki megtanulja a dolgokat, és be is bizonyítja, pl. egy opensource projektben, hogy tudja a dolgot, akkor mondhatja magát mérnöknek"

Kinek bizonyítja be?

A mérnökké válás folyamata úgy kezdődik, hogy valaki leérettségizik, amíg is őt nagyon sok esetben elszámoltatják a tanulmányaival kapcsolatban, ezután egyetemi hallgató lesz, ahol ez az elszámoltatási folyamat folytatódik, egészen az eredményes záróvizsgáig.

Ez az egész egy szűrő/minősítő rendszer, aminek végén szerzi meg az oklevelet, ami igazolja, hogy ő valóban szakképzett.

Ehhez képest jössz te és teszel egy olyan állítást, hogy ha opensource projektben bizonyít, akkor.

Akkor mi van? Ki előtt bizonyít, micsodát bizonyít? És ha lopta kód felét, két harmadát, akkor mi van?

De ha nem, mi van akkor, ha éppen csak arra a területre van rálátása? A teljes anyagot elsajátította?

Ezt így, ex-has bemondásra higgyem is el? Mire fel tenném? Életemben nem találkoztam még olyan emberrel, aki hat félév egyetemi anyagát épületen kívül sajátította volna el. Tudod miért? Azért, mert ilyen nincs is.

Még a kötelezettek (hallgatók) közül a legjobbak is mulasztanak, ők is szelektálnak, pedig őket segíti a tanulásban a közeg, az egyetemi légkör, a csoporttársak húzóereje, stb.

Hát akkor miért is tenné egy magányos uborka azt, amit te állítasz? Semmiért. Nincs is ilyen.

2023. júl. 28. 15:46
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!