A programozo/szoftverfejleszto mernok vagy sem?
"Élelmiszer mérnök" ilyen van. Még se fizika és matematika zseni.
Ez a mérnök szó inkább kontextusban kellene értelmezni.
Egy építész mérnök 0ról megtud tervezni egy épületet igények szerint.
Akkor egy szoftver mérnök megtud tervezni 0ról egy rendszert igények szerint. (Persze nem összecsapva, hogy jólvanazúgy)
Ahol én dolgozok (amerikai multi) ott minket fejlesztőket rendre engineer-eknek hívnak. Nem egyszer volt már olyan, hogy a nem IT-s szeretett volna IT-s döntést hozni, ekkor a mondjuk vezetők rendre azt szokták mondani magyarosítva: "Az engineer-ek majd ezt eldöntik" vagy "ez engineer kérdés".
Tehát SZERINTEM ez a mérnök dolog inkább kontextus függő. Meg amúgyis: mindenki annak hivatja magát aminek akarja, legfeljebb nem lesz igaz. :)
A programozó és szoftverfejlesztő nem mérnök, viszont van egy olyan mérnöki szak, amit sokan elvégeznek mielőtt programozókká válnának. Ezek a mérnökinformatikusok.
Ők mérnökök.
A Mérnökinformatikus szak az angol Computer Engineering szak itthoni mása. Sokan összekevesik a Computer Science-l, ami az egyszerűbb, sokkal populárisabb változata. Az nem ad mérnöki végzettséget, de a Computer Engineering igen.
Tehát azok a fejlesztők, akik Mérnökinformatikus diplomával rendelkeznek mérnökök, de ugyan ezt el lehetne mondani azokra, akik gépészmérnöki vagy villamosmérnöki diplomával programoznak. Igazából csak azért emeltem ki a mérnökinformatikust, mert ez itt egy nagyon gyakori képzés programozók között.
... de alapvetően a programozás nem egy mérnöki szakma csak van olyan terület, ami megigényelheti a mérnöki tudást és amúgy sok mérnök van, aki random sima backend vagy frontend fejlesztőként dolgozik olyan pozícióban, amihez még diploma sem szükséges.
9
A programozás lehet mérnöki feladat megoldására egy eszköz, de ez olyan, mint a rajzolás. Ha én rajzolok valamit, attól nem leszek művész, viszont a művészek tudják a rajzolást használni, mint eszköz. A kocsma stílust pedig tartsd meg a kocsmába, nem itt van a helye
Te pont ugyanolyan ostoba sodribunkó vagy, mint a 8-as, ha éppen nem vagy azonos vele. Irgalmatlanul sötétek vagytok ti ehhez az egészhez, ezért nem is kéne beleugatnotok, oltári nagy ökörségeket hangoztatva.
Egy szoftver fejlesztése ízig-vérig mérnöki tevékenység. A tervezéstől a megvalósításon át, minden lépésben az.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!