Mesterséges intelligencia segítségével le tudom fordítani az általam írt basic programot pytonra anélkül hogy pythonban tudnék programozni?
Bennem azért felvetődött pár kérdés.
Miért erőlteted a Pythont? Én rendszeresen programozok (igaz, nem főállású programozóként), de eddig, 15 év alatt összesen egyszer voltam rákényszerülve, hogy Pythonban fejlesszek, amikor egy kimondottan Pythonos projektben kérték a segítségemet. Amúgy meg ha nem alkalmazottként vagyok programozó, akkor abban fejlesztek, amiben akarok. Én sem szeretem a Pythont, de nem is kényszerít senki rá, hogy használjam. Még BASICből is vannak modern, és aktuális implementációk, hogy mást ne mondjak, pl. a Visual Basic .NET. Windowson pl. a Visual Studio, Linuxon a MonoDevelop segítségével használható.
Ez pedig a másik dolog: az, hogy volt anno egy kifejezetten kezdőknek, és tnaulóknak szánt Commodore BASIC, az nem jelenti azt, hogy maga a BASIC nyelv annyi lenne, mint a Commodore BASIC. Ami egyébként tényleg nem volt a legfejlettebb már abban a korban sem, a PET és a VIC-20 BASIC-ét portolták, szinte változtatás nélkül C64-re, mert úgy vélték, felesleges még a V4-es BASICet ráhúzni a gépre, aki komolyan akar fejleszteni, az úgyis Assemblyt fog használni, tanulgatni meg bőven jó ez is. A későbbi BASIC implementációkra meg már távolról sem igaz, hogy ne tartalmaztak volna mindent, amit a többi magas szintű nyelv. A QBasicben már lehetett függvényeket és eljárásokat is írni, és nem mellékesen: a Python még mindig nem tartalmaz hátultesztelő ciklust, miközben a QBasic már tartalmazott.
De ha mégis Pythonban kell dolgoznod, akkor pedig azért nem nagy kunszt elsajátítani. Az alapelv minden Neumann-elvű nyelvnél ugyanaz, csak a szintaktika más, meg hozzá kell szokni a nyelvi sajátosságokhoz.
Az Enterprise BASIC-ét pedig nem a Microsoft készítette, hanem az Intelligent Systems.
" a PET és a VIC-20 BASIC-ét portolták, szinte változtatás nélkül C64-re, "
Jack Tramiel, a CBM (PET, VIC20, C64, stb.) tulajdonosa egyszeri 25 000 USA dollárért megvásárolta Bill Gates-től a 6502-re átírt BASIC örökjogát. Egy 6502, vagy ennek módosulata (a 6510) volt a CBM masinák alapja.
Ezt a BASIC-et használták fel minden egyes általuk gyártott gépben.
Az én mondom, hogy majdnem:
Az Enterprise 128 számítógép két beépített BASIC nyelvet tartalmazott: az Enterprise BASIC-et és az MS BASIC-et, amelyet az Enterprise számítógép-rendszerhez alakítottak át.
Akit esetleg mélyebben érdekel a commodore gépcsalád és annak BASIC-je:
Jó, fölöttébb informatív oldal.
#47-nek:
Hagyd már abba ezt a h'lyeséget!
Az EXOS 2.1-es verziót használta alapesetben, és mivel teljesen inkompatibilis volt bármiféle Microsoft basic-el vagy DOS-al, ezért utólag betölthető volt az IS_DOS, amely kompatibilitást adott.
Qrva köze nem volt a Microsofthoz, már csak azért sem mert ANGOL volt, nem amerikai.
A hülyeséget neked kéne abbahagynod. Azt sem tudod, miről beszélsz.
Miféle EXOS, meg IS_DOS? Ezek operációs rendszerek, a BASIC meg programozási nyelv.
Semmi sem áll tőlem távolabb, mint az enterprise128 ismerete, de ami tény, az tény. A Microsoft szállította akkoriban a legtöbb 8 bites gépre a BASIC-et, még olyanokra is, amikről az emberek nem is gondolnák. Csak akkor még az MS nem tartott ott, hogy felismerje a nevének jelentőségét, ezért az MS BASIC lehetett Altair BASIC, Commodore BASIC, vagy APPLESOFT BASIC is. Ugyanis igen, az Apple II gépekhez is az MS szállította a BASIC-et.
Az Enterprise egy késői gép volt, a beépített programnyelve, ami nem is BASIC volt, hanem inkább egy öszvér, nagyon jó volt, csak az akkor már nagyon elterjedt MS féle BASIC-et ismerte és kedvelte mindenki, ezért kellett az EP128-ban is helyet szorítani neki.
Azt meg szintén jó lenne megtanulnod, mi az, hogy kompatibilitás.
Olvasd el ezt, meglátod, mennyire volt "inkompatibilis" az MS BASIC:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!