Ha érettségin majdnem megbuktam matekból, attól még lehetek kiváló programozó?
Az is igaz, hogy nem tanultam semennyit sem. utolsó év előtt pótvizsgáznom is kellett. Az érettségin úgy nézett ki, hogy a legutolsó feladatra 2 perccel a határidő előtt jöttem rá. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, talán fél órát is, és egyszer csak hirtelen rájöttem. Valami 4 pontos feladat volt, nekem pedig összesen 26 pontom lett, 25 ponttól ért kettest.
Olvastam, hogy a programozás logikára épül, azonban ha valakinek magas szintű matematikai tudása van, akkor akár 10-ed annyi idő alatt is megtud írni egy kódot olyan emberhez képest, aki csak logikát használ. Persze nem minden esetben, és főképp nem minden alkalommal. De összességében azért elmondható, hogy matematikai tudással hatékonyabb, jobb kódokat lehet írni?
Szeretném elkezdeni komolyan tanulni a programozást, de a gyenge matektudásom miatt az a félelemem, hogy nem leszek igazán jó. Gyenge és átlagos programozókból pedig nincs hiány.
Én anno nem tanultam rá semmit, de 5-öst kaptam. Úgy, hogy nem voltam soha jó matekos, sem előtte, sem utána, csak az érettségi nagyan könnyű volt, könnyebbek voltak a feladatok mint bármelyik témazárón, csak ugye egyszerre voltak mindenféle témakörből. Meg függvénytáblában meg volt minden fontos képlet.
Hogy mennyire függ össze a programozással? Hát, ha középiskolás matekról van szó és csak középszintű érettségi nehézségben, akkor szerintem nagyjából tudni kellene a matekot. Ez nem azt jelenti, hogy nem pótolhatod. Az is kérdés eddig mennyire ismerkedtél a programozással, miért és mennyire érdekel.
11: " Ha bármi történik egy számítógépben, legyen az egy karakter kiírása a standard kimenetre, vagy egy vonal húzása x0,y0-ból x1,y1-be, jó ha tudod, az is színtiszta matek."
Egy takarítónőnek nem kell ismernie, hogy az ablakmosó szivacsban milyen molekuláris változások mennek végbe takarítás közben. Éppen ugyanígy egy webprogramozó sem fog parciális deriválást oldogatni mindennapi munkája során.
Ahhoz hogy webes login formokat létrehozz valóban nincs szükség mély matematikai ismeretekre.
Ahhoz hogy hullámterjedésen alapuló keresőalgoritmusokat fejlessz optimális útvonal megtalálásához vagy többdimenziós regressziós modelleket / AI algoritmusokat alkalmazz egy felmerülő problémára ahhoz szükséges matematikai készség.
A matek oktatásnak nem az a célja hogy bemagold a bizonyításokat és átcsusszanj a vizsgákon. Ha sikerül megértened hogy egy bizonyításnak mi a menete, mi-miért következik akkor nagy valószínűséggel nem fog gondot okozni például egy konvergencián alapuló robotvezérlő rendszer több ezer soros programkód értelmezése és tetszőleges módosítása / személyre szabása. Itt sem azon van a hangsúly, hogy tudsz-e programozni az adott programozási nyelven, hanem hogy a mögöttes logikát át tudod-e látni, meg tudod-e érteni és a cél érdekében továbbfejleszteni azt a kódot.
Az ipar egy programozóban épp ezt az értéket becsüli és fizeti meg, nem azt hogy ismeri az elágazás és a ciklus szintaktikáját 5 különböző programozási nyelven. A nyelv az csak egy implementációs eszköz, de ha nincs mögötte az embernek problémamegoldó készsége akkor önmagában nem ér sokat.
Egyébiránt vannak olyan területek ahová kevésbé szükséges matek tudás pl: webes front-end, UI/UX stb.. ide inkább kreativitás szükséges.
"Egy takarítónőnek nem kell ismernie, hogy az ablakmosó szivacsban milyen molekuláris változások mennek végbe takarítás közben. Éppen ugyanígy egy webprogramozó sem fog"
Nem tudom, mi az, hogy webprogramozó. Csak azt tudom, hogy egy asztalos, meglehet, egy nagy gyárban mást sem csinál, mint bútorlapokat szab, vagy hornyokat mar, de ha szükség van rá, akkor ki tudja választani a megfelelő anyagot a megfelelő munkadarabhoz, meg is tudja valósítani a megrendelő bármely kivánságát. Legyen az akár egy barokk stílusú patikabelső. Azért, mert szakember.
Az lehet, hogy egy programfejlesztő elmegy egy faluval odébb és ott leteszi a seggét egy három fős webmuzsikus kft-nél, mert nincs a közelben jobb (remote-ot most hagyjuk), de attól még bármikor képes egy webes cucc backendjén merészen túlmutató dolgok megvalósítására. Azért, mert az asztaloshoz hasonlóan, Ő is szakember.
A takarítónő betanítható lapszabásznak, marósnak, de nem fog patikabelsőt csinálni soha, egyedül meg pláne nem. A takarítónő talán betanítható web frontendesnek, ha nagyon ügyes, még akár egy korlátos backendesnek is, de soha nem lesz belőle programozó, soha nem lesz belőle szakember. Nem hogy jó, de még rossz szakember sem.
Nincs CSAK negyed collos vízszerelő, nincs CSAK audihoz értő autószerelő, ahogy nincs CSAK a munkajoghoz értő jogász sem.
Létezik egy szakmai ismeret-minimum, amit el kell sajátítani ahhoz, hogy valaki szakembernek mondhassa magát. Ha ez nincs meg, akkor nem beszélhetünk szakemberről, szakmaiságról.
Egy hétköznapi szakma megtanulása két-három intenzív év. A programozó light az négy gimnáziumi és még két főiskolai évet kiván el. Ebbe az időintervallumba include-olt ismeretanyagot és készségfejlődést.
A normál programozó ennél egy, a mester ennél három évvel többet.
- Anyúúú! Hülye vagyok a fénytanhoz, az optikához. Utálom a fizikát is. A matekot meg pláne. Ezért soha lehet belőlem látszerész. Ugyee?
- Dehogy! Hova gondolsz, kis hülyőkém, miért ne lehetne belőled látszerész? Egy-két kurrva szemüvegkeretet te is rá bírsz aggatni a nyuggerek fejére az arc felőli oldalon, vagy nem?
22:
Ja, csak programozóként tudnod kell pl. egy képlet alapján megírnod a kódot ami kiszámolja, akkor is ha webprogramozó vagy, mert a web az csak egy megjelenítési forma, attól még az üzleti logika sokféle lehet, ha nem így lenne, elég lenne mindenre egy Wordpress vagy más CMS. Meg úgy egyáltalán a programkód tele van matematikai műveletekkel, persze ezek elemi műveletek jórészt, de kérdezőnek a nagyon alap szintű matematikával vannak gondjai ha az amúgy nagyon könnyű középszintű érettségire úgy kellett a 25%-hoz összehalászni a pontokat (érettségin kívül hol van még ilyen alacsonyan a 2-es határa?).
Amúgy is, ami keveset tudnak nyújtani ezek a falmellékről szalajtottak (web programozók) a munkában, annak hibáit, gyengeségeit is a hardver fedi el.
Na meg, az is igaz, hogy webes cucc is lehet nagyon komplex ma már. Olyan, ami a képesítetteknek is komoly feladat. Feltéve ha nem BKK színvonalon akarják megvalósítani.
27:
Csak nem mindig kompenzálja a rossz kódot a hardver. Nagyságrendbeli különbség lehet futási időben egy rossz és egy jó megoldás között, a processzorok meg egy ideje nem fejlődnek egy szálon olyan sokat, mint egykor, és nem is várható a jövőben. A párhuzamos, konkurens programozás meg annyira nem egyszerű, hogy valaki, akinek a másodfokú egyenletek megoldása akadályba ütközött, ezt hatékonyan, rengeteg hiba nélkül tudja űzni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!