Ha érettségin majdnem megbuktam matekból, attól még lehetek kiváló programozó?
Az is igaz, hogy nem tanultam semennyit sem. utolsó év előtt pótvizsgáznom is kellett. Az érettségin úgy nézett ki, hogy a legutolsó feladatra 2 perccel a határidő előtt jöttem rá. Nagyon sokat gondolkodtam rajta, talán fél órát is, és egyszer csak hirtelen rájöttem. Valami 4 pontos feladat volt, nekem pedig összesen 26 pontom lett, 25 ponttól ért kettest.
Olvastam, hogy a programozás logikára épül, azonban ha valakinek magas szintű matematikai tudása van, akkor akár 10-ed annyi idő alatt is megtud írni egy kódot olyan emberhez képest, aki csak logikát használ. Persze nem minden esetben, és főképp nem minden alkalommal. De összességében azért elmondható, hogy matematikai tudással hatékonyabb, jobb kódokat lehet írni?
Szeretném elkezdeni komolyan tanulni a programozást, de a gyenge matektudásom miatt az a félelemem, hogy nem leszek igazán jó. Gyenge és átlagos programozókból pedig nincs hiány.
"Egyébként a mateknak kb semmi köze a programozási képességekhez. A logikai készség != matek."
A gond az, hogy a logikai készség nem egyenlő a "programozás tudással". Logika több féle van. A programozás, mint tevékenység, nem is kezdődik és nem is fejeződik be a logikai készséggel. Az egyik skill ez, a hideg, száraz matematikai logika, mint készség. A halmazelmélet logikája, a nulladrendű logika, az elsőrendű logika, stb.
Itéletlogika, egy és kétváltozós junktorok, konjukció, implikáció, stb.
"Az elsőrendű logika a matematikai logikának az elsőrendű nyelvekkel foglalkozó ága. Az elsőrendű nyelvek olyan formális nyelvek, melyekben lehetőség van az individuumváltozók kvantifikálására, vagyis a „van olyan x, amelyre A teljesül” és a „minden x-re A teljesül” típusú állítások megfogalmazására."
Hoppá, szivacs van!
A logika amúgy, elárulom, mivel látom, hogy te matekból pusztulatosan gyengén állsz, a matematika egyik ága. Tehát, már az is illogikus, amit ezzel kapcsolatban állítasz.
Az egy dolog, hogy te nem látod a matematika hasznát, de a valóságon ez nem változtat. Ha bármi történik egy számítógépben, legyen az egy karakter kiírása a standard kimenetre, vagy egy vonal húzása x0,y0-ból x1,y1-be, jó ha tudod, az is színtiszta matek.
Tudod miből áll - lényegileg- egy számítógép? Elárulom neked: logikai kapukból. Tudod hogy számol egy számítógép? Logikai kapuk segítségével.
Azt ti hiába is szajkózzátok, hogy csak bizonyos területeken kell a matek, mert ezzel csak lejáratjátok, kiröhögtetitek magatokat. Akikkel beszéltek erről, azok rögtön tudni fogják rólatok, hogy kik vagytok és mennyit (nem) értek.
"Nekem az érettségi matekom még 2009-ben kb 23 pontos lett, úgy, hogy a tanárok hozták össze, hogy átmenjek. Asszem 20 ponttól volt a kettes.
Ma frontend fejlesztő vagyok, már vagy másfél éve dolgozok FE fejlesztőként, de ismerem a BE-et is részben, és BE-esként is dolgozhatnék, ha nagyon akarnék. Szóval ebből mindenki vonja le a következtetéseket."
Levontam a következtetést: 13 év alatt jutottál el oda hogy a programozás legalját (front-end) végezd ahová semmi papír nem kell.
Egy okos ember akinek az intelligenciája megnyilvánul a matekban és egyéb társterületeken az kb. fél évvel érettségi után tartana ott ahol te jelenleg.
El lehet helyezkedni programozóként akkor is ha hülye vagy de sokkal több energiát kell beletenned és sokkal lassabban fogsz haladni a társaidnál, valamint sosem leszel magas szinten, Architekt, Tech Lead, Chief, Fellow pozikat nem fogsz betölteni soha.
Aki "született" programozó és meg van áldva a szükséges tudással annak nem okoz gondot a matek akkor sem ha nem készül / nem érdekli mert pusztán kilogikázza a megoldást ha mást nem józan paraszt ésszel.
"Aki "született" programozó és meg van áldva a szükséges tudással annak nem okoz gondot a matek akkor sem ha nem készül / nem érdekli mert pusztán kilogikázza a megoldást ha mást nem józan paraszt ésszel."
Ez nagy igazság, pontosabban, nagy féligazság.
A mateknak egy jó része valóban adja magát, legalábbis annak, aki ebben az irányban nyitott és tehetséges is.
Az igazságnak ez a fele áll.
A másik fele viszont az, hogy a magasabb szintű matekhoz már sajnos nem elég a nyitottság és a józan paraszti ész.
A fentebbi grádicsokon már a fogalmakkal is baj van, mert a számtani vagy mértani közép még csak adja magát, de azt, hogy injektív, szürjektív, kvantor, nem lehet úgy kisakkozni, mint mondjuk a gyökvonást, bár a hallgatók nagyobb részének ez utóbbi sem lenne egy félhangos kacajjal záródó, habkönnyű percecske.
- Attul, hogy éngemet megbuktattak matyar nyelvbűl és iróda lomból én még lehetek beszt zeller iró?
- Hát persze, hogy lehecc, lujó-mujó!
"A való életben is hasonlóak a programozók az itteni válaszolókhoz?"
Ááá dehogy, a való életben igazi szentek akik programozással foglalkoznak. A cégek is szeretetszolgálatok - ha be tudod gépelni a print szócskát meg is simogatják a buksidat és kapsz cukorkát mellé. Véletlenül sem kell semmi teljesítményt nyújtanod a prémiumokhoz és a fizetésed sem azért lesz millió feletti mert az átlagnál kiemelkedőbb képességeidnek hála hatékonyan dolgozol, ez bizony alanyi jogon jár mindenkinek képzettségtől és képességtől függetlenül.
Ilyen ez a szakma csupa szeretet és boldogság elvárások nélkül :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!