Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » A győri Széchenyi egyetemen...

A győri Széchenyi egyetemen végeztem Gépészmérnöki BSc szakon, van 3 év mérnöki tapasztalatom. Egy bootcamp programozói képzés elvégzésével könnyebb helyzetbe vagyok elhelyezkedés szempontjából mint egy sima érettségivel rendelkező? Bővebben lenn.

Figyelt kérdés

Szóval van egy Gépészmérnöki BSc diplomám a SZE-ről, 3 év mérnöki tapasztalattal. Nem igazán szeretem a jelenlegi pozíciómat, szeretnék váltani. Nálunk a cégnél mérnöki pozícióban dolgozik matematikus és közgazdász diplomával rendelkező ember is. A feltétel hogy legyen felső fokú végzettség, gyakran előny ha mérnöki, de van rá példa hogy felvesznek más jellegű diplomával is embereket, a lényeg hogy legyen.

Amennyire utána jártam, keresettebbek, és jóval nagyobb eséllyel helyezkednek el a Mérnökinformatikai diplomával rendelkező programozók mint az egyszerű bootcampesek.

Egy gépészmérnöki diplomával és a 3 éves mérnöki tapasztalatommal valamivel előnybe vagyok a szimpla érettségivel rendelkező társaimmal szemben? Vagy egyáltalán nem? Vagy cég válogatja?

2023. jan. 3. 22:49
 1/7 anonim ***** válasza:
30%
A legtöbb (és normális) helyen nem a papírt nézik. De majd mindjárt jön delphipapa és megmagyarázza, hogy nem így van...
2023. jan. 3. 23:01
 2/7 anonim ***** válasza:
76%

Az IT-n belül is sokféle ember kell, nem csak ipari kódoló. Én azt mondanám, hogy alapvetően annak vagy legkevésbé való, hacsak nincs valami különös perverziód erre vonatkozóan. Meglévő mérnöki diplomával sokkal jobb lenne valami koordinátori, menedzseri irány. Van ahol simán felvesznek ilyesmire komolyabb IT tudás nélkül, úgyis beletanulsz, van ahol megkövetelik.

Programozónak csak akkor fognak felvenni, ha specifikusan tudsz valamit felmutatni abban.

2023. jan. 3. 23:47
 3/7 anonim ***** válasza:
64%
Odamész, berugod az ajtót. Elmondod, hogy te tudsz programozni, közlöd a bérigényedet és már tolják is eléd a határozatlan időre szóló szerződést. Így megy ez.
2023. jan. 4. 00:19
 4/7 anonim ***** válasza:
89%

Gépészmérnök BSc sokkal többet ér mint egy bootcamp és elvileg ha már rendelkezel mérnöki diplomával annyira hülye nem lehetsz és képes vagy önállóan is tanulni.

Teljesen felesleges pénzkidobás a bootcamp az esetedben mert az sem ad piacképes tudást és amit ott oktatnak egytől egyig megtalálható az interneten, saját tempódban simán ki tudod tanulni a szükséges dolgokat és még az önéletrajzodban is 1000x jobban mutat hogy van valós mérnöki tapasztalatod mint az hogy elvégeztél egy bootcampet.

Kicsit leleményes vagy belefoglalod hogy a gépészmérnöki tevékenységed során szükséged volt programozni egyszerűbb dolgokat de nagyon megtetszett a téma ezért mélyítetted el a tudásodat és ennyi, egyszerű ügyed van elhelyezkedni.

Ami a tanulást illeti roadmap.sh oldalon nézd meg hogy mi az elvárás az IT egyes területeihez és ezeket tanuld meg / gyakorold dokumentációk, udemy, youtube stb... alapján

2023. jan. 4. 01:36
 5/7 anonim ***** válasza:
84%

Kb. 2006 óta (diploma előtt) dolgozom IT-ben, több helyen megfordultam.

Az egyik munkahelyemen a legjobb programozó (akkor volt 500 fő körüli a cég, itthon relatíve nagy) mondta, hogy neki 1 db gimis érettségije van (a tudása persze messze meghaladta).

Voltam egy kisebb cégnél, nekik viszonylag szoros kapcsolatuk volt az egyik BME-s gépész kari tanszékkel, sok egyetemistát vettek fel gépész vagy mechatronikai szakról. Többüket kódolni (PIC-es C volt meg Python a magasabb szintű feladatokra). Ketten voltunk ott seniorok (eleinte én egyedül), időnként kérdezgettek, szükségük volt valami kulcsszóra, hogy minek nézzenek utána, kétszer tartottunk még valami belső előadást is olyan témáról, ami többünknek kellett (volt egy Git meg egy PyQt), de teljesen jól lehetett velük dolgozni.

Ha okosan akarod csinálni, olyan céget keresel, ahol a téma valami módon kapcsolódik a gépészethez (a fentinél ez CNC gépekről meg robotikáról szólt). Esetleg egy kisebb cég, ahol teljes időben nem fognak felvenni külön egy dedikált gépészt, de nagyon jól jön, ha a sok kocka között van gépész is a csapatban.

2023. jan. 4. 10:03
 6/7 anonim ***** válasza:
3%

"Teljesen felesleges pénzkidobás a bootcamp az esetedben mert az sem ad piacképes tudást és amit ott oktatnak egytől egyig megtalálható az interneten"

Ilyet azért nem állítanék. Nem ismered a képességeit, a dologhoz való affinitását. A bootcamp anyaga tényleg elérhető a neten, de ami sokat ér, az, hogy ott legalább van akitől kérdezhet, fogják a kezét, van valami kontroll a feje fölött. Ez nagyon nagy segítség. Hogy már van diplomája, az mindenképpen előny, de mellé kell a tudás is, a programozás területén szerzett tapasztalat. Ha ez nincs, akkor nem fogják alkalmazni sehol.

2023. jan. 4. 10:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Nem írták mások, szóval még a jó válaszokhoz annyit fűznék hozzá: SAJÁT PROJECT.

A mérnöki diploma és munakatapasztalat nagyon nagyon jó dolog kezdésnek, viszont kellene valami bizonyíték is, hogy tudsz programozni. Nem feltétlen nézi majd meg a kódodat az elején sok cég, de már az, hogy van egy link a githubodhoz és ott van pár projected, az nagy előnyhöz fog juttatni.

Ha pedig eljutsz interjúra, akkor sokkal kényelmesebb szerintem valami saját projectről beszélni, mint a szokásos kérdésekről.

2023. jan. 4. 13:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!