Jó magántanárt adott IT-területen hogy lehet találni?
Jó magántanárt IT bizonyos területén hogy lehet találni?
- backend-del kapcsolatosan mindennel képben van és tud segíteni
- szinte naprakész tudással rendelkezik, nem húsz-harminc éve nem használt technikákat tanít
- nem nyolcvanezer az óradíj
- az elindulásban, tanulás elkezdésében tudna segíteni
Stb.
Mondani bárki mondhat magáról bármit.
Azt kérném, hogy a "ha egyedül nem tudod, akkor nem neked való a terület" típusú válaszok ne legyenek.
Élősszőr is különböztessük meg a developert az engineer-től. Mindkettőt jellemzően keverik. Míg az előbbi lényegében "kékgalléros" megfelelője, aki a kapott specifikációból programozik. Míg az utóbbi, magasabb kvalitással van ráhatása a projektre, aki részben akár betölti az architect szerepet is.
Fentebb említve volt, hogy minden régebbi technológiára épül. Ez így igaz. De én mint Java fejlesztő, nem a '95-ben kiadott verziót használom, hanem az up-to-date LTS verziót, azaz a Java17-et. De más nyelvekkel is ez a helyzet. PHP-ból is már 8.X van.
Persze vannak olyan nyelvek is, amikkel jól lehet keresni, mert már aki ismeri pl. a FORTAN-t vagy a COBOL-t az már közel nyugdíjas vagy már az. Ezeket a rendszereket is karban kell tartani, mert kritikus rendszerek futnak még azon, de lecserélni (gondolom) technikai okokból nem lehet.
De említhetném az Assembly-t is, ami küllemre őskövületnek tűnik, de mai napig létező dolog, csak nem hallatja a hangját.
Én azt szoktam mondani, hogy nem programozni kell megtanulni. Hanem a koncepciót kell érteni. A nyelv csak egy eszköz lesz rá, mert ugyanazt megtudod csinálni Go-ban, Java-ban, PHP-ban vagy akár Rust-ban is. De lényegében cél szerint kell nyelvet választani. Azaz microcontrollerre nem PHP-ban kell programozni, ahogy egy faék egyszerű webalkalmazást C nyelvvel önkínzást követsz el.
Minden fejlesztőnek meg van a saját területei amiben erősebb, mert azt a technológiát követi és használja. Én a már 5+ év tapasztalatommal Spring keretrendszert használom már mióta, de az is folyton fejlődik és változik. Nem ismerem én se az egészet, mert nem lehet. Aki Python-ban van otthon ugyanez a helyzet a Django-val. Amihez én sík hülye vagyok. Nyilván le kell tennem a seggem, hogy a Python-t is megismerjem, meg a Djangot is.
Mindezek ellenére a két keretrendszer mondhatni egy kapta fa, mert logikai felépítésük/céljuk hasonlónak kell lennie, ahogy a nyelvek is hasonlítanak egymáshoz, csak mindnek meg van a saját megszokásai és hülyeségei.
De egy fejlesztő nem csak a programozáshoz kellene, hogy értsen. Hanem üzemeltetéshez (jellemzően Linux és/vagy Kubernetes), hálózathoz, fejlesztési módszertanokhoz, stb...
Tehát azaz igény, hogy mindenhez is értsen, az itt bukott.
Egy senior fejlesztő bére bruttó 1.4-1.8M Ft körül mozog. Nettóban kb. 0.9-1.1M körül van, persze mozoghat felfele-lefele ez a range. De nézzünk egy 1.6M bruttó bérű ember nettóját órában, feltételezve azt, hogy 20 munkanap van egy hónapban. Akkor ez: 6650Ft/óra. Ez amikor dolgozik.
Magánóra esetén, tegyük fel, hogy felkészül rád (~1óra) és veled is foglalkozik (~1óra), így ez 13300Ft lenne per alkalom, mert lényegében az ő szempontjából "dolgozik". Azaz nagyjából 10ezer/alkalom még akár reális is lehet.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!