Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Xampp mysql "KapcsolĂłdĂĄsi...

Xampp mysql "KapcsolĂłdĂĄsi hiba" oka mi lehet?

Figyelt kérdés

Van egy apró adatbázisom, meg xampp, meg egy pici php kód ami lekérdezi az adatbázist.

Hónapok óta hibátlanul működik.

Aztán most egyszer csak fogta magát és azt írja, Kapcsolódási hiba - pontosabban mint a címben is látható, KapcsolĂłdĂĄsi hiba.

Nem állítottam át semmit (legalábbis tudatosan biztosan nem).

phpMyAdmin alatt látom az adatbázist, tudom szerkeszteni.

xampp nem látom, hogy bárhol hibát jelezne.

Fura és gyanús ez a karakterkódolási probléma, de nem tudom, mi okozhatja és van-e köze ahhoz, hogy nem érem el az adatbázist böngészőből.

Sem a gép neve (localhost), sem az adatbázis neve, sem a usernév/password nem tartalmaz ékezetet (mivel a user root, és nincs password).

Mi állítódhatott el?

Hogy találjam meg a hibát?

A kérdéses php fájl - ha hihetünk Notepad++-nak, UTF-8 kódolást használ.

Így néz ki a kódrészlet, ami csatlakozna:

<?php

// Adatbázis kapcsolódási adatok

$servername = "localhost"; // A szerver neve, például "localhost"

$username = "root"; // Az adatbázis felhasználóneve

$password = ""; // Az adatbázis jelszava

$database = "db_teszt"; // Az adatbázis neve

$table = "tbl_albert"; // A tábla neve, amiből le szeretnénk kérdezni

// Kapcsolódás az adatbázishoz

$conn = new mysqli($servername, $username, $password, $database);

// Kapcsolat ellenőrzése

if ($conn->connect_error) {

die("Kapcsolódási hiba: " . $conn->connect_error);

Ezt is valamelyik MI alkotta, de eddig hibátlanul ment.

Már mindent újra indítottam, nem tudom, merre induljak el.

Legalább lenne valami hibakód, de semmi.

Az egyetlen nyom az ANSI-nak tűnő karakterkódolás...

Bármi ötlet, javaslat, esetleg kész megoldás?

Köszönöm előre is.

ma 19:22
 1/3 anonim ***** válasza:
43%
Nem tudom számít-e, de az w3scools.com szerint if ($mysqli -> connect_errno) kell az if ($conn->connect_error) helyett
ma 19:59
 2/3 anonim ***** válasza:
43%
Mármint az if ($conn->connect_errno) a if ($conn->connect_error) a te példádnál, természetesen. Az alatta levő sorban jó a $conn->connect_error
ma 20:01
 3/3 anonim ***** válasza:

errno hibakódot ad, az error szövegeset. Itt nem releváns elvileg melyiket használod.

Ha nincs hiba, akkor null-t ad vissza ez is, ergó az if nem teljesül. De ettől hasznosabb egy integerre vizsgálni az tény.

Esetelg egy var_dump-al megnézheted mit ad vissza a connect_error, hátha valamiért mégis egy üres string-et. Akkor valóban jobb az errno-t nézni itt.

2025-ben használjunk má' pdo-t ne mysqli-t.

Próbáld meg esetleg a localhost helyett a 127.0.0.1 -et. Láttam már rá példát, hogy a localhost mint "domain" név nem működött tökéletesen winfos alatt.

Karakterkódolás gond azért lesz mert nem adtad ki valszeg még idő előtt header-el, hogy utf8 legyen, esetleg a forrásfájlokat se utf8-ra kódoltad be.

ma 22:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!