Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Hogyan bírkóztok meg az IDE-kkel?

Hogyan bírkóztok meg az IDE-kkel?

Figyelt kérdés

Kíváncsi vagyok, hogy aki vegyesen programoz többféle nyelvben, az hogyan bírkózik meg az alábbi problémákkal és hogy őt is zavarja-e ez az összevisszaság.

1) Minden IDE máshová települ. Egyik AppData alá, másik Program Files alá, harmadik simán a C: gyökerébe, negyedik nem fogad el spec. karaktert a könyvtárnévben. Az egyik system-wide települ, a másik local user szintjén.

2) Ahány IDE, annyiféle függőségget telepít fel magának, amit persze uninstallkor otthagy a rendszeren szemétként.

3) Konfigurációs fájlok, templatek, projekt mappa. Ezernyi .-al kezdődő mappa, különféle rejtett fájl behányva a C:\Users\név alá, projekt mappa random helyen, találd meg. Jobb IDE egyetlen mappa alá rendezi a dolgait, de a legtöbb inkább szétborítva mindenhová.

4) Frissítés. Főprogram, komponensek külön-külön! Fogalmad sincs érdemes-e ráfrissíteni, nem borul-e fel valami, de azért erőlteti a felbukkanó üzeneteit.

Nyilván, ezeket én is mind lekezelem magamnak, ahogyan tudom. De nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet mindent szabványosan, tervezetten, esztétikusan megcsinálni? Az összes szoftver képes betelepülni a Program Files alá system-wide és integráltan ott vannak a függőségei (nem pedig ezer és ezer programot telepít még fel maga mellé). Miért pont az IDE-k nem?

És a fő kérdés: Van-e valami megoldás erre, hogy ha sok IDE-t használok, akkor legalább ne hányja össze a rendszert? Gondoltam arra, hogy virtuális gépen elkülönítem és akkor lesz. mit szemetel bele, de az performancia és egyéb okokból nem jó megoldás... Ti hogyan kezelitek ezt a helyzetet (ha kezelitek)?

2022. dec. 19. 02:04
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
80%

Azért ez nem egy olyan nagy feladat.

Hogy hova települ és hova teszi a fájlait egy IDE, miért kéne, hogy érdekeljen? Esetleg ha az SDK-t át akarom tenni mondjuk másik partícióra, akkor lehet érdekes, de akkor majd utána járok.

Kiegészítőből minél kevesebbet kell használni, csak a szükséges minimumot, és szerintem azokat is célszerű kissé késleltetve frissíteni.

A sok .-tal kezdődő mappa azért van, mert a legtöbb IDE manapság cross-platformos. A .-os mappák más rendszerek alatt rejtett mappát jelentenek, és azért vannak a C:\Users\username alatt, mert ez az egyik megfelelője Windowson a más rendszerbeli, konfigurációt fájlokat tároló mappának, ami pl. Linux alatt a ~, vagy a ~/.config.

Szerintem felesleges ilyesmikkel foglalkozni, úgysem tudsz velük mit kezdeni. Nem kell ebből problémát csinálni.

2022. dec. 19. 05:50
 2/16 anonim ***** válasza:
22%

Miért használsz többféle IDE-t? A legtöbb IDE képes többféle nyelvet jól szolgálni. Ha ezek a problémák valóban sok fejtörést okoznak, akkor használj VS Code-ot. az pluginekkel tulajdonképpen a legtöbb, széles körben használt programnyelvet támogatja.

Különben szerintem nem az az igazán nagy kihívás a fejlesztésnél, hogy az IDE hova telepít meg micsodát, hanem az, hogy valóban jól tudj többféle IDE-t párhuzamosan használni, úgy, hogy valóban kihasználod a funkcionalitásukat.

Használj egyet, de azt tanuld meg nagyon jól használni.

2022. dec. 19. 06:30
 3/16 anonim válasza:
42%
fúha
2022. dec. 19. 07:31
 4/16 anonim ***** válasza:
Nagyon egyszerű: mindenre vscode-ot használok (Python, TypeScript, Go, Rust). Amire meg nem (Rstudio, Spyder, Jupyter Notebook), azok meg szépen fel vannak telepítve, és ott figyelnek a windows tálcán. De általában véve a vscode megoldja az 1 IDE mind felett kérdést.
2022. dec. 19. 07:35
 5/16 anonim ***** válasza:

"1) Minden IDE máshová települ."

Azért ez így barokkos túlzás. Előre leszögezném: Linuxot használok. Itt azért elég jól van szervezve, hogy mi hová kerülhet. Vannak persze olyanok, amik repóból nem érhetők el (pl. a JetBrains fejlesztőeszközei), ezeknek létrehoztam egy könyvtárat a /usr-en belül, és oda pakolom őket. Telepítést nem igényelnek, sima törléssel el lehet távolítani őket szükség esetén. (Bár általában ha valamit feltelepítek, azt nem szoktam törölni, tekintve, hogy bármikor a jövőben újra kellhet.)

Windows alatt sem olyan drámai a helyzet, mint amilyennek lefestetted. Van egy-két renitens szoftver, ami a felhasználó mappájába akar alapból települni, de a többség azért kulturáltan a Program Files-t szemeli ki magának. Ha mégsem, akkor meg megadható, hogy oda települjön. Speciális karaktereket - a szóközön kívül - meg egyébként sem célszerű a fájlrendszerben használnunk.

"2) Ahány IDE, annyiféle függőségget telepít fel magának, amit persze uninstallkor otthagy a rendszeren szemétként."

Tekintve, hogy extrém ritkán törlök le fejlesztőeszközöket, ez a probléma nem érint. Most komolyan: ez nem olyan dolog, amit hetente vált az ember, letöröl, majd újat feltesz, amit szintén egy hét múlva lecserél. Ha úgy adódik, hogy valamit pár hónapig nem használok, akkor sem törlöm le, minek?

"3) Konfigurációs fájlok, templatek, projekt mappa. [...]projekt mappa random helyen, találd meg. Jobb IDE egyetlen mappa alá rendezi a dolgait, de a legtöbb inkább szétborítva mindenhová."

Érdekes, ezt én hogyhogy nem tapasztaltam?

A projektmappát át lehet állítani, ha nem tetszik, nem kell feltétlenül az alapértelmezettet használni. Az meg, hogy a beálíltásokat milyen rejtett mappába teszi, nem az én dolgom. Bár azért Linux alatt a szoftverek többsége igyekszik a .config alá pakolni a beállításfájljait.

"4) Frissítés. Főprogram, komponensek külön-külön! Fogalmad sincs érdemes-e ráfrissíteni, nem borul-e fel valami, de azért erőlteti a felbukkanó üzeneteit."

A legtöbb szoftvernél ki lehet kapcsolni, hogy spamelje az értesítéseket. Egyébként nem tűnt fel eddig, hogy ez olyan nagy probléma lenne. Bár igaz, nem is vagyok az, aki ezernyi komponenst feltelepít.

"nem tudom megérteni, hogy miért nem lehet mindent szabványosan, tervezetten, esztétikusan megcsinálni?"

Mert akkor is használni fogod, ha pocsékul írták meg. A fejlesztői "kultúrában" pedig már nincs meg az igyekezet a jól bevált konvenciók követésére. Nem csak az IDe-k terén. Hogy mást ne mondjak: egyre nagyobb divat lett - legelsőnek talán a böngészők hozakodtak elő ezzel - azonnal alkalmazni a beállításokat, bárminemű "OK" vagy "Alkalmaz" megnyomása nélkül. Böszmeség. Az emebr véletlenül félrekattint valamit, esély sincs visszavonni. Persze, gondolom pár egybites felhasználónak nehézséget okozott az "OK" megnyomása, ezért inkább kiiktatták.

Én nem vagyok az a "régenmindenjobbvót"-ember, de az tény, hogy a szoftverek készítésekor régebben sokkal többet adtak a szabályok és szokások betartására. Ez van, nem tudunk mit tenni.

"És a fő kérdés: Van-e valami megoldás erre, hogy ha sok IDE-t használok, akkor legalább ne hányja össze a rendszert?"

Én ezt nem látom akkora problémának.

2022. dec. 19. 08:58
 6/16 anonim ***** válasza:
Ami nem megy rutinból, az megy stackoverflowval.
2022. dec. 19. 12:11
 7/16 anonim ***** válasza:
Amúgy egyszer kell csak telepíteni normális esetben az otthoni gépre. Azt túl lehet élni. Munkahelyi gépre meg nem te rakod fel, hanem a sysadmin. Ahol nem, ott k*rvanagy bajok vannak.
2022. dec. 19. 12:14
 8/16 anonim ***** válasza:
42%

@4 "(Rstudio, Spyder, Jupyter Notebook)"

Minek RStudio, ha van jupyter. Arról nem is beszélve, hogy a VSCode támogatja a jupyter notebookokat. (ahol magic cellákban lehet R kernelt futtatni.) A spyder meg megintcsak egy Python IDE. Szóval, szerintem ez az egész stack kiváltható a VSCoddal.

2022. dec. 19. 12:34
 9/16 anonim ***** válasza:
8-as jól mondja. Legrosszabb esetben ott az anaconda, azzal is könnyen meg lehet oldani.
2022. dec. 19. 12:38
 10/16 anonim ***** válasza:
8. Szerinted igen, mert te nem dolgozol R-ben és gondolom nem készítesz rmarkdown dokumentumokat. Valami béna kacsa verzióban a vscode is tud ilyet, de az Rstudio köröket fut körülötte, nagyon durván.
2022. dec. 19. 14:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!