Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Minden magyar egyetemen egy...

Minden magyar egyetemen egy tragédia az informatika oktatás?

Figyelt kérdés

Tavaly végeztem egy vidéki egyetem proginfó szakán. Idén az öcsém készül felvételizni, hasonló irányba, de le kellett beszélnem arról a helyről, ahol én tanultam. Utólag visszanézve az oktatás minősége, az oktatók szakmai felkészültsége, nos, nem a legjobb volt.

Van olyan egyetem Magyarországon, amire azt mondtátok, miután végeztetek, hogy "igen, megérte ide jönni infót tanulni"?

2022. szept. 16. 17:05
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
85%
Elte. Igaz én 10 éve jártam oda, akkor egész jó volt, legalábbis az infó része. A matek előadás olyan volt, mintha esti mesét olvasnának, az előadónő hangja eleve olyan volt, amire elalszik az ember. Ráadásul délután is volt, amikor már szívesen szundított volna az ember. Nem tudom azóta mi változott, ez nem most volt.
2022. szept. 16. 17:12
 2/18 anonim ***** válasza:
48%
Már várom azt az időt amikor félévente tárgyanként egy pirula bevételével megszerezhető a szükséges tudás... 😕
2022. szept. 16. 17:35
 3/18 anonim ***** válasza:
97%
Jó nagy g.ciség lebeszélni valakit az álmáról, csak mert neked nem tetszett az adott hely. A tanterv alapjaiban véve ugyanaz mindenhol és sehol nem adnak valós gyakorlati tapasztalatot, így teljesen mindegy hol végez az ember. Úgyis a munkahelyen fogja kitanulni a szakmát.
2022. szept. 16. 17:59
 4/18 anonim ***** válasza:
93%

Én az OE-NIK-ről jót tudok mondani, erősen gyakorlatorientált a képzés, 4 féléven keresztül elég mélységeibe menően oktatják a C#-ot (Prog 1-2-3-4 tárgyak) + később is kötválként tovább, közben elég sok gyak ZH-val + beadandóval + féléves feladattal stb... Nem csak a nyelvnek a mélységeit oktatják le, hanem a hasznos programozási elveket pl: SOLID-elvek, rétegzés, tervezési minták, clean code és ilyen szemlélettel megírt alkalmazásokat is várnak el féléves feladatnak. Mellette oktatják a Java, SQL, C++, Assembly, Python, Bash script, Webes nyelvek + keretrendszereket (ASP.NET, HTML + CSS + JavaScript + Angular kombó).

Egyéb hasznos: Git, Docker, Cloud (Microsoft Azure - amire ingyenes kreditet is kapunk akár szabad felhasználásra)

Én egy erős 4-es tanuló voltam, az egyetemmel kapcsolatban álló cégnél voltam gyakornok fél évig, államvizsga után teljes állásban alkalmazott br 700 kezdőbérrel + juttatások (cafi, premium stb...).

Én azt érzem, hogy elég erősen az egyetemnek köszönhetem a programozási készségemet, nyilván kellett a szorgalmam és az otthoni gyakorlás hozzá, de gyakorlatilag a ZH-ra/vizsgára készülés, beadandó/féléves feladat készítés révén fejlődtem sokat, nem kellett például az egyetemi oktatástól eltérően pl. Udemy kurzusokból vagy youtube videókból készülnöm vagy önfejlesztésbe kezdenem.. szóval én biztos vagyok benne ha az itt leoktatott anyagot komolyan veszed és hozol egy 4-5-ös szintet nem csak csúszkálsz kettessel, akkor biztos vagyok benne, hogy megéri elvégezni

2022. szept. 16. 19:16
 5/18 A kérdező kommentje:
#3 Nem arról beszélem le, hogy infó szakra járjon. Sokkal inkább annak az egyetemnek az infó szakjairól, ahol én tanultam.
2022. szept. 16. 19:22
 6/18 anonim ***** válasza:
81%

BME Mérnökinfó.

Első 1,5 év van tele szárazabb matekkal, de utána és közben is elég sok gyakorlatias dolog előjön.

5. félévtől már aboszolút laza és azzal foglalkozol időd nagy részével ami érdekel.

Témalabor + Önálló laboratórium + Szakdoga + Gyakorlat + pár szabvál + 3-4 kötelező tantárgyon keresztül eltudsz mélyedni abban, ami érdekel.

Persze, ha ez mondjuk a "Frontend fejlesztés", akkor már annyira nem biztos, de akkor meg minek jösz egyetemre.

2022. szept. 16. 20:39
 7/18 anonim ***** válasza:
76%
Teljesen lényegtelen hova jár, kap egy papírt, csókolom. Jó szakember attól lesz, amit mellette belerak. Még a nappalit is megkérdőjelezem, hogy van értelme. Inkább menjen el egy levelezőre és kezdjen el akár gyakornokként is dolgozni, annak van értelme. Csodát várni a felsőoktatástól nincs. Mind szr.
2022. szept. 17. 05:22
 8/18 anonim ***** válasza:
62%

Sajnos az. A dolog ott kezdődik, hogy milyen jó szekember megy ma tanárnak, éhbérért? Nyilván senki. Viszont vagy 10 nevet kapásból mondok, akivel eddig dolgoztam, és tanárból lett fejlesztő az utóbbi pár évben, nem is rossz.

A másik, hogy az egyetemek akadémikusokat akarnak képezni, kb az idők kezdete óta. Ezért vannak, csak ugye nem ezért kapják a pénzt, kénytelenek bekamuzni, hogy kellenek a szakmához, de tananyag szintjén ettől még magasról lesz.rják az ipari trendeket, mert soha nem is akarták figyelembe venni. Magyarisztánban meg aztán főleg semmi nem szokott menni, pl neten fent van az MIT sok előadása ingyen, hasonlítsd össze azt egy magyar egyetem előadásával... Hát mit ne mondjak, siralmas.

2022. szept. 17. 06:31
 9/18 szocizoomer válasza:

4#

"Assembly"

Based

8#

Sajnos ma már lebutított minden mondjuk ehhez képest:

[link]

2022. szept. 17. 08:04
 10/18 A kérdező kommentje:
#9 Azta, nem tudtam, hogy a 6.00-nak fel van véve ilyen régi változata.
2022. szept. 17. 11:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!