Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért mondják sokan hogy...

Miért mondják sokan hogy elengedhetetlen az egyetem?

Figyelt kérdés
Hobbi programozgatok és csináltam már pár alkalmazást. 34 éves vagyok és 10 éve játszogatok java-ban viszont soha nem gondoltam arra hogy a kenyeremet is ebből keressem. Szakmám szerint autószerelő vagyok de van egy ismerősöm aki pár hónapja helyezkedett el a Telekomhoz mint fejlesztő. Olvasgattam itt pár hozzászólást és nagyon sok az ellentét. Miért mondják sokan azt, hogy kell a felsőoktatás ehhez? A saját szememmel láttam hogy felvették a fiút dolgozni. Mondja nekem hogy menjek utána de én nem merek hiszen úgy is elküldenének hiába bátorít.

2022. júl. 4. 19:46
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
4%

"Az egyetem inkább egy bizonyíték arra hogy tudsz valamit,"

Így igaz!

A diploma hiánya meg ennek az ellenkezőjét bizonyítja!

2022. júl. 8. 01:03
 22/34 anonim ***** válasza:
13%

"csak egy érettségivel lett webfejlesztő én meg OKJ-val kaptam mérnök állást"

Amatörök! Én 8 általánossal lettem agysebész

2022. júl. 8. 01:07
 23/34 anonim ***** válasza:
79%

A diploma hiánya nem azt mutatja hogy nem tudsz valamit hanem hogy a tudásod nincs felmérve és elfogadva egy intézmény által, de ettől még lehet a tudásod vele megegyező vagy nagyobb

Például az IQ ami ha úgy vesszük mindig is létezett csak a skála nem létezett sokáig és x embernek van mondjuk 100as IQja akkor kijelenthetem hogy Pitagorasz hülyébb nála mert neki nem volt IQ tesztje? Szerintem nem, mert egy papír hiánya nem mutatja mennyire lennél jó benne vagy rossz

2022. júl. 8. 01:12
 24/34 anonim ***** válasza:
3%

Az Ariane V rakéta önmegsemmisítést hajtott végre indítás után 37 mp-el az irányító szoftver hibája miatt.

Ez volt a történelem egyik legdrágább számítógépes meghibásodása. A hiba egy 64 bites adat 16 bitre történő konvertálásakor fellépő kivétel volt. A 64 bites adat túl nagy volt, hogy 16 biten elférjen.

A brit királyi légierő egyik Chinook helikoptere zuhant le Szoftverhiba miatt.

2005-ben az egyik autógyár szoftverhiba miatt volt kénytelen visszahívni az egyik modelljét. A hiba azt eredményezte, hogy az autó hirtelen lelassult, majd teljesen leállt, amelynek oka egy indokolatlan vészjelzés volt.

A Therac-25 nevű orvosi készüléket rákos daganatok sugárdózisokkal történő kezelésére fejlesztették ki. A kórházakban használt eszköz képes volt röntgen, illetve alacsony energiájú béta sugárzás kibocsátására is. A röntgen sugárzás roncsoló hatásától egy fémlemez védte a pácienst, amelynek pozícionálását a műszer szoftvere automatikusan végezte. Sajnos egy programhiba miatt előfordulhatott, hogy a fémlemez nem került megfelelő pozícióba Emiatt az USA-ban 1985 és 1987 között több esetben az előírt dózis többszörösét alkalmazta a gép, amely miatt sokan meghaltak, illetve súlyosan megsérültek.

2022. júl. 8. 01:34
 25/34 anonim ***** válasza:
3%

A hadi alkalmazásokban nyilván sokkal nagyobb figyelmet fordítanak a hibás programkódok kiszűrésére, mint a civil alkalmazásoknál, de itt is történt már tragédia szoftverhiba miatt. 1991. Február 25-én Irakban egy eltévedt Scud rakéta ölt meg 28 amerikai katonát. Ez azért történhetett meg, mert a Patriot légelhárító rendszer és a radar rendszerórájának értéke kis mértékben eltért (0.3 mp-el), amely a mozgó SCUD rakéta esetén 600 méteres különbséget jelent a célzásnál.

A Mariner űrszonda esete.

A rakéta egy antenna meghibásodása miatt elvesztette a kapcsolatot a földi irányítórendszerrel, ezért a fedélzeti számítógép vette át az irányítást. Azonban a gép szoftvere hibás volt, ezért a rakéta letért a megadott pályáról, így azt meg kellett semmisíteni. Utólag kiderült, hogy a szoftverfejlesztők egy képletet elnéztek és ezért hibásan programozták le. A hiba jelentős anyagi (és erkölcsi) kárt okozott a NASA-nak.

2022. júl. 8. 01:46
 26/34 anonim ***** válasza:
0%

"A diploma hiánya nem azt mutatja hogy nem tudsz valamit"

Azt mutatja, hogy el lehet tolni a biciklit.

2022. júl. 8. 05:05
 27/34 anonim ***** válasza:
23%

#23 Semmi gond nincs azzal ha egy embernek nincsenek megfelelö papírjai csak a tudás számít!!4!

Én youtube videók alapján tanultam meg vezetni, jogsim természetesen nincs, hiszen minek pocsékoljam az idömet papírok megszerzésére, mégis egy fuvarozással foglalkozó cégnél helyezkedtem el kamionsoförként probléma nélkül.

Önszorgalomból továbbképeztem magamat repülögép pilótává, Udemyn megvettem egy 5 órás kurzust, még 2 óra van hátra belöle, utána Boeing 747-es pilótává léptetnek elö.

2022. júl. 8. 09:16
 28/34 A kérdező kommentje:

27 vezetni sem a jogosítvány miatt fogsz tudni, hanem az oktatásban megszerzett tapasztalat, és a rutin miatt. A jogosítvány arra való, hogy feljogosítson rá, hogy közúti közlekedésben részt vehess. Tudásod nem attól a plasztik kártyától lesz, de a kártya elengedhetetlen a vezetéshez.

Repülőgépet sem vezethetsz jogosítások nélkül.

Orvos sem lehetsz a megfelelő jogosítvány nélkül.

Hálisten programozáshoz nem kell jogosítvány, így elég, ha csak értesz hozzá, és tudod a szakmád. A piac feladata lesz az, hogy kiszűrje a tudásodat. Így alakulnak ezek. Gördülékenyen megy most ez hálisten, mert a tudásra fókuszálunk.

2022. júl. 8. 10:19
 29/34 anonim ***** válasza:
28%

Nekem nem tetszik a #27-es példája, de...

"Tudásod nem attól a plasztik kártyától lesz"

Igen, mert egy elvárt egységesített ismeret alapot ad, amit ismerve elméletben képes vagy autóvezetésre.

Az egyetemi végzettség is sok esetben hasonlóan működik. Egy olyan alapot ad, amire a cég építeni tud.

"A piac feladata lesz az, hogy kiszűrje a tudásodat"

Persze, csak a piacnak számít, hogy végig tudtál-e csinálni egy egyetemet, mivel az is a skill-jeidről árulkodik, ezért lesz előnyben egy egyetemet végzett ember, mint az, aki nem végzett egyetemet.

2022. júl. 8. 11:31
 30/34 anonim ***** válasza:
4%

"A piac feladata lesz az, hogy kiszűrje a tudásodat"

Pontosan, a piacot meghatározó cégek többsége pedig 2 módon teszi ezt: 1) megnézi a jelentkezõ végzettségeit 2) megnézi a jelentkezõ RELEVÁNS munkatapasztalatát (2 év eltöltött idõ egy vidéki startupnál egyáltalán nem ekvivalens 2 év bpesti multinál eltöltött idõvel)

A szakmában releváns cégek egyáltalán nem fogják húzni az idõt azzal, hogy a több száz papír nélküli jelentkezõ közül válogassanak, hátha valaki tényleg egy géniusz és önfejlesztve megfelelõ tudással rendelkezik. Kb 50 papír nélküli autodidakta módon tanult egyén közül jó ha 1 képes pályakezdõként megállni a helyét egy multinacionális környezetben, ezért a HR-es egybõl kukázza a CV-det.

Úgyhogy papír nélkül túl sokat ne remélj a szektortól, de szerencsére vannak szép számmal kisvállalkozások akik tárt karokkal várják az önfejlõdött kóklereket és hangoztatják, hogy náluk bizony csak a tudás számït, de ne lepõdj meg rajta, ha a hó végén borítékban kapod a Hays Salary Guiden feltüntetett bérnek a töredékét :)

2022. júl. 8. 12:34
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!