Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Miért mondják sokan hogy...

Miért mondják sokan hogy elengedhetetlen az egyetem?

Figyelt kérdés
Hobbi programozgatok és csináltam már pár alkalmazást. 34 éves vagyok és 10 éve játszogatok java-ban viszont soha nem gondoltam arra hogy a kenyeremet is ebből keressem. Szakmám szerint autószerelő vagyok de van egy ismerősöm aki pár hónapja helyezkedett el a Telekomhoz mint fejlesztő. Olvasgattam itt pár hozzászólást és nagyon sok az ellentét. Miért mondják sokan azt, hogy kell a felsőoktatás ehhez? A saját szememmel láttam hogy felvették a fiút dolgozni. Mondja nekem hogy menjek utána de én nem merek hiszen úgy is elküldenének hiába bátorít.

2022. júl. 4. 19:46
1 2 3 4
 11/34 anonim ***** válasza:
36%

Azt is meséld el, amikor egy friss diplomást megtanitottál olvasni!

2022. júl. 5. 01:03
 12/34 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdező, nem kell egyetem. Nem kell szakképesítést igazoló okirat. Mert az ilyesmit csak a programozóktól követelik meg, a heroldoktól, csicskáktól, űberjankóktól nem.

Látod, a kórházakban is csak azoktól kérnek diplomát, akik gyógyító tevékenységet folytatnak, akik a betegeket tologatják, azoktól nem.

Az autójavító iparban is csak a szerelőktől kérnek végzettséget igazoló okiratot, de akik a kocsikat lemossák, a műhelyt takarítják, azoktól nem.

Egyébként, neked az egyetemet nem ajánlanám, mert logikai készséged, az gyakorlatilag nincs.

Itt a bizonyság: arról teszel említést, hogy te autószerelő vagy, meg hogy a barátodat felvették a telekomhoz. Csak hát, hogy miként következik az egyik a másikból, mi a két tény között a logikai kapcsolat, azt talán te sem tudod.

A nagyanyám hűtőgépszerelő, én meg villamosmérnök vagyok, ebből következik, hogy alapíthaték egy kuglóf üzemet, vagy legalább egy zsiráf neveldét, ha már egyszer voltam olyan pimasz, hogy nem lettem Böjte Atya unokaöccse, nem igaz?

2022. júl. 5. 05:20
 13/34 A kérdező kommentje:
12 ennyire savanyú rosszindulatú es megkereseredett embert még nem láttam de próbállak nem elküldeni a bús f@szba: a haverom sem szakmabeli, ő burkolóként dolgozott éveken keresztül csak ő is programozgatott otthon. Remélem nem az egyetem teszi azt az emberrel ami te lettél, mert ez borzasztó. Ahelyett hogy bíztatnál és támogatnál ilyen szégyenteljes dolgokat írsz.
2022. júl. 5. 08:42
 14/34 anonim ***** válasza:
100%

Most én sem fogok mindent lefedni, de érdemes megnézni a design pattern-öket és a clean code szabályait (pl. SOLID elvek és ilyenek).

Ezek kívül esetleg még a tesztelésre érdemes ránézni (statikus tesztelés, unit, komponens, e2e stb.), és akkor látni fogod, hogy a teszteket hogy és mi alapján tervezik.

2022. júl. 5. 08:58
 15/34 anonim ***** válasza:
100%
Én kb úgy fogom fel az egyetemet hogy ingyér' jó az, már persze ha van állami ösztöndíj. Kap az ember egy egész jó elméleti alapot, a gyakorlati tapasztalat megalapozására meg ott a szakmai gyakorlat, autodidakta tanulás meg a junior pozíciók. Önköltségesen viszont már erősen meggondolandó hogy vajon ugyanez a pénz nem lenne-e hatékonyabban elkölthető.
2022. júl. 5. 09:02
 16/34 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nincs egyetemem, nem is volt rá lehetőségem, maximum képzettségem hálózatszerelő középiskola érettségivel - azért nincs, mert anno nagyon kellett a pénz, nem engedhettem meg magamnak X évet még pénz nélkül.

Először egy helyi kis ~10 fős kkv-nál kezdtem, nettó havi 650€-ért, ami nevetséges, de mivel nem volt más lehetőség, benyeltem és tapasztalat szerzés gyanánt bevállaltam. C-ben programoztam embedded berendezéseket, húztam ott 3 évig. Azóta sikerült bekerülnöm egy multihoz (nem FAANG kategória...), jelenleg C++ban fejlesztek.

Ami az ismeretszerzést illeti és amint látod megy ez egyetem nélkül is, de rögösebb az út sokkal, mint ha lenne. Plusz szeretni kell nagyon ezt az egészet, másképp meg nem tanulsz magadtól rendesen kódolni és összesze nem szeded azt a sok infót, amire szükséged van. Fent említett SOLID principle , design pattern, unit testekkel énis elég későn találkoztam, amit gondolom az egyetemeken letolnak az emberek torkán, ha tetszik ha nem.

2 éve C++ba úgy tanultam bele komolyabban (egy nagyon alap szintről), hogy covid alatt munkanélküli voltam és volt időm bőven szöszmögni, elkezdtem dolgozni egy hobbi projecten magamnak, amire szükségem volt és rengeteget olvastam (blogok, stackoverflow, reddit, könyvek), kódokat nézegettem és kipróbáltam a dolgokat, igyekeztem megérteni, mi hogy működik.

2022. júl. 5. 11:38
 17/34 anonim ***** válasza:
2%

Kérdező, ezt írod:

"de próbállak nem elküldeni a bús f@szba"

Látom, nem fogod fel, hogy nem fogod fel.

Gondolom szivesen költöznél olyan lakásba, amit egy gyorstalpalón végzett, magát építészként aposztrofáló ember tervezett.

Szivesen bíznád egy olyan emberre a szállítmányozó céged egyik kamionját, akinek nincs jogosítványa, de elmondása szerint marha jól tud vezetni. Szivesen gyógyíttatnád magad, szivesen építtetnél ki a lakásodban villamos hálózatot olyan emberrel, akinek nincs képzettséget igazoló dokumentuma. Rendben. Ez a te döntésed, csak tudod, nem mindenki ilyen hülye. Az emberek szeretik a biztonságot, szeretik azt, ha az iparos, akit megbíznak valamivel, ért is ahhoz amit vállal. Egy autóban pl. milliós károkat tud okozni az a kókler, aki pl. te vagy, legalábbis a számítástechnika területén.

Tőlem biztatást ne várj. Nem vagyok kiváncsi rátok, éppen elég hozzád hasonló wannabe pistókával találkoztam már. A hideg kiráz tőletek. A tehetségetek csak negyedakkora lenne, mint a pofátok, de sajbos nincs így. Itt pontozgatjátok le sunyiban a korrekt válaszadókat, azokat az embereket, akiknek a hátsójára sem adhattok puszit, mert tudásban még ahhoz is kevesek vagytok. Ebben a sunyi lepontozásban testesül meg a gyerekességetek, az éretlenségetek, a bosszúszomjatok, az irigységetek.

Ti csak arra vagytok jók, hogy egy sandboxba bepakolva elvégezzétek a jellemzően WEB-es tárgyú (tehát zömében amúgy sem túl színvonalas) munka alját képező részeket, lényegesen olcsóbban, mint azok, akiknek tényleg hivatásuk a programfejlesztés. De ettől ti nem váltok szakemberré és ha harminc évig toljátok, akkor sem fogtok azzá válni.

2022. júl. 5. 16:42
 18/34 A kérdező kommentje:
Tizenhetes megkérdezném hogy te mivel foglalkozol ha ennyire tudod ezeket
2022. júl. 5. 17:24
 19/34 anonim ***** válasza:
87%

A 17. Szerintem csak szájkarate

Szerintem soha nem dolgozott még komolyabb fejlesztői állásban és foggal körömel védi a papírt amit itt megszerzett.

2022. júl. 5. 19:10
 20/34 anonim ***** válasza:
83%
Az egyetem inkább egy bizonyíték arra hogy tudsz valamit, nem kell egyetem ahhoz hogy elhelyezkedj még csak szakmai végzettség se HA tudod mit csinálsz, persze nehezebb interjút szerezni de pl tesóm eredetileg csak egy érettségivel lett webfejlesztő én meg OKJ-val kaptam mérnök állást
2022. júl. 8. 00:41
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!