Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Egy új programnyelv. Lenne...

Egy új programnyelv. Lenne értelme?

Figyelt kérdés
Fejlesztek egy programozási nyelvet, aminek az a lényege, hogy default módban csak az abszolút alapokat támogatja. Tehát, feltételes elágazás, feltételes ciklus, blokkos alapszerkezet. Ezen kívül minden más utasítást és adattípust a felhasználó definiálhatna, a saját igénye szerint.

2022. febr. 22. 20:53
1 2 3
 21/26 anonim ***** válasza:
100%

A Vala: [link]

Windows-on nem igen használják, ez egy Linuxon elterjedt programozási nyelv. A szintaktikája a C#-ból lett kölcsönözve, bár a háttérben sok szempontból másképp működik, és persze nem tudja a C# összes feature-jét.

A megírt kód nem fordul bináris tárgykódra, hanem először C-re fordul, majd a C-t fordul natívra.

2022. febr. 24. 08:14
 22/26 anonim ***** válasza:

És írtál már egy működő fordítót ehhez a nyelvhez? Mert van egy olyan érzésem, hogy akkor fogsz majd rájönni, hogy egy csomó dolog amit nem akartál belerakni mégis szükséges. Főleg ha támogatni akarsz olyan featureöket amik ma már alapelvárások minden modern nyelvnél.

Amúgy magában az elvben sincs semmi újdonság, a legtöbb programozási nyelvet úgy alkották, hogy csak az lett keyword aminek nagyon muszáj, és minden más gyakran használt subrutin, típus stb. ment a standard librarykbe, amit ha akarsz használsz, ha nem - nem.

2022. febr. 24. 11:27
 23/26 A kérdező kommentje:

>> És írtál már egy működő fordítót ehhez a nyelvhez? Mert van egy olyan érzésem, hogy akkor fogsz majd rájönni, hogy egy csomó dolog amit nem akartál belerakni mégis szükséges.

Nekem meg egy olyan érzésem van, hogy én ehhez nálad egy kicsit jobban értek. Szerintem foglalkozz te is inkább azzal, amihez ennél jobban értesz.

2022. febr. 26. 02:27
 24/26 A kérdező kommentje:

>> Ki akar azzal vacakolni, hogy mondjuk pointerek vagy referenciák működését implementálja? Pont ellenkezőleg szokott történni a dolog, külső libeket használunk azért, hogy ne nekünk kelljen megírni azt, amit mások már megírtak.

Nem kell megírnia. Már meg lenne írva minden. A nyelv használójának csak definiálnia kell azt, amit használni kiván. Vegyük az ifet. Régen nem volt hozzá else. Ha szükség volt rá, akkor azt egy másik iffel pótolták. Aztán megszületett az else. Később megszületett a case, mint sok if egybe szervezve. Fogd fel úgy, hogy ebben a rendszerben, ha valakinek kell a case, akkor definiálja. A lényeg, hogy elemi szintű utasításokat csoportosíthat tetszése szerint és ezeket el is nevezheti.

>> Egyébként most is vannak minimalista nyelvek, amikben van összesen kb. 2 tucatnyi kulcsszó és függvény.

Ez a nyelv nem minimalista elvű.

2022. febr. 26. 03:11
 25/26 anonim ***** válasza:
Honnan a redvásból jön ide ez a sok elborultelméjű?
2022. febr. 26. 08:16
 26/26 anonim ***** válasza:
Kedves kérdező, te még mindig nem érted, hogy amit te akarsz az már régen létezik. Lásd pl. a makrók C-ben. Annak, hogy pl. egy nyelvben nincs alapból case, hanem nekem kell megcsinálni custom függvényként vagy makróként, az ég világon semmi haszna nincs a programozó szempontjából. Ha nem akarok case-t használni azt megtehetem bármilyen programnyelven. De legalább a fordító kevésbé fogja tudni optimalizálni a kódot.
2022. márc. 1. 18:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!