Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Mi az a minimum?

Mi az a minimum?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kiváncsi, hogy mi az a minimális utasításkészlet, vagy programnyelvi elem, amivel már lehet a Turing teljeség feltételeinek megfelelő programokat írni.

Szóval, hány kulcsszó kellene hozzá, mik lennének azok és így tovább, a változókra és azok tipusaira kiterjedően is.

2022. febr. 1. 13:29
1 2 3 4
 1/33 anonim ***** válasza:
100%
A brainfuck turing-teljes 8 utasítással. Mivel a lehető legegyszerűbb, szerintem ennél kevesebb nem elég rá
2022. febr. 1. 13:38
 2/33 A kérdező kommentje:
Lényegében igazad van, de a brainfuck egy nagyon nehezen használható valami. Én olyan programnyelvre gondoltam, mint pl. a c vagy a python.
2022. febr. 1. 13:58
 3/33 anonim ***** válasza:
54%

A fő utasítások alacsony szinten mennek. A C-ből is kvázi generálódik egy Bináris utasítás halmaz, ahogy a Brainfack-ból is. Tehát attól, hogy emberileg olvashatóbb, az nem jelent semmit számítógép szempontjából.

Vagy ott az Assembly, amivel megbarátkozhatsz. (Meg a C-t is tudod fordítani ASM-re és onnan binárisra.)

2022. febr. 1. 14:09
 4/33 anonim ***** válasza:
100%
Hát az abszolút minimum az egy, ugyanis egy utasítással meg lehet adni a Turing gép állapotátmeneti függvényét. ( (állapot, betű a szalagon) -> (új állapot, új betű, fej iránya), vagy több szalag esetén megfelelően bővítve.) De ha magasabb szintű programozási nyelvre gondolsz, akkor előbb definiálnod kell, hogy mit vársz el a nyelvtől, anélkül értelmetlen a kérdés.
2022. febr. 1. 14:09
 5/33 anonim ***** válasza:

#3 vagyok

Ha egy C-t fordítasz ASM-re, rengeteg MOV-ot fogsz látni, azaz mozgatásokat. (Csak szoltam)

2022. febr. 1. 14:10
 6/33 A kérdező kommentje:
Mit várok el a nyelvtől? Turing teljességet és azt, hogy a brainfucknál konfortosabb legyen, struktúrált, tehát mint egy basic, vagy python forrást, úgy lehessen írni és olvasni. Alapvető aritmetikát és logikát. Négy alapművelet, plusz a relációs jelek.
2022. febr. 1. 14:35
 7/33 anonim ***** válasza:
Akkor nézd meg a TinyBasic-et: [link]
2022. febr. 1. 14:51
 8/33 A kérdező kommentje:
Ez már csak nyomokban hasonlít a tinybasichez.
2022. febr. 1. 15:00
 9/33 anonim ***** válasza:
100%
keresel a neten vagy csinálsz egy saját lisp(-szerű) interpretert, csak épp azt támogatva, ami neked kell
2022. febr. 1. 16:10
 10/33 A kérdező kommentje:

A lispnél egyszerűbb egy forth interpreter, nem?

Már csak a kifejezések kiértékelésének szükségtelensége miatt is.

2022. febr. 1. 22:18
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!