Ez így szerkezetileg jó lesz?
Tervezgetek - és persze meg is valósítok - egy afféle egyszerű, kis blog motort. A célom ezzel az, hogy saját írásaimat és talán másokét is publikáljam. A megjelentetett írásokat kommentelni is lehet majd, statisztikát is készítek majd a látogatottságról, magamnak. Továbbá, mivel a cikkek, írások, posztok előbb utóbb megütnék azt a számot (100+), amit már egy főoldalon nem lehet normálisan megjelentetni, így kategóriákba is szervezném őket. Így idővel mindig csak egy kitüntetett kategória tartalma kerülne az index oldalra, a tobbi csak akkor, ha arra kiváncsi az olvasó. Ehhez az egészhet kialakítottam egy oldalstruktúrát. Azt szeretném megtudni, hogy jó lesz-e ez így, illetve ha nem jó, akkor kérlek, véleményezzétek és javítsatok ki, ahol ennek szükségét látjátok. Esetleges bővítési javaslatokat is szívesen vennék, bár nem igérem, hogy feltétlenül meg is valósítom ezeket. A tervezet így néz ki most:
A gyoker konyvtarban helyezkedik el az
- index.php ez listazza a hirek cimet mint egy-egy linket, fooldalon
- poster.php ezzel lehet majd hirt bekuldeni
- comment.php ez jeleniti meg a teljes hirt es ez irja a kommentet is
A [NEWS] directory a hireket,
a [PICT] directory a kepeket,
a [COMMENT] directory a kommenteket tartalmazza
a [STAT] pedig a szamlalo file-okat a statisztikahoz
A file-ok szerkezete [irasok]:
A file datuma a file neve /Unix time formatumban/ kiterjesztes nelkul
- Elso sor az iras cime
- Masodik sor a kategoria
- bunugy, technika, technikatortenet, kozelet, stb.
- a harmadik es minden tovabbi sor magat a cikket, irast, esszet tartalmazza.
A file-ok szerkezete [kommentek]:
A file neve a NEWS dir-ben levo valamelyik file komment fileja
- Az elso sor a USER nickneve
- A masodik sor a bekuldes datuma, unix time formatumban
- A harmadik sor fejlesztesre fenntartva
- A negyedik es minden tovabbi sor maga a komment.
A STAT file-ok neve szintén az írás dátuma lenne, de ebben csak egy számláló számolna felfelé, ha érkezik klikk az írásra. Ezek a file-ok az írás postolásával egyidőben jonnének létre, ahogy a commenteket tartalmazó file-ok is.
"Minden biztonsági rést be kell foltozni."
És jelenleg a te rendszered ilyen formában működésképtelen lesz. Ezer sebből vérzik, ahogyan már mondták.
"Bekövethezhet. 1 óra alatt írok neked oda egy millió kommentet."
LOL.
63: Bocs hogy leírom, de te ehhez az egészhez parádésan kevés vagy és akkora hülyeségeket írsz, hogy az hihetelen. Állításaid meg vagy paradoxok, vagy arról árulkodnak, hogy életedben nem foglalkoztál még ilyesmivel, ha netán mégis, annak sem volt értelme.
" amire szolgáló programokat barátunk egy fél évig fejleszt. /..../ De ez helyett barátunk adatbáziskezelőt akar fejleszteni plain text fájlokkal."
Adatbázis kezelőt én már fejlesztettem, saját célra. Most csak arról van szó, hogy a php meglévő függvényeit használom adatbázis kezelés céljára.
Egy kis GDPR:
"A jogos érdek, mint jogalap esetén hozzájárulás nem szükséges az adatkezeléshez, csak megfelelő tájékoztatást kell nyújtani az érintetteknek, és a cél eléréséhez szükséges és arányos mértékben, a minimálisan szükséges ideig szabad csak ez alapján kezelni személyes adatokat (például régebbi naplófájl bejegyzések rendszeres törlése, a session cookie-k és egyéb sütik olyan beállítása, hogy ha ezen célból már nem kellenek, akkor a böngészőből kilépéskor vagy rövid idő múlva törlődjenek)."
" Igen, pontosan ezt a folyamatot hívják fejlesztésnek... Tehát te is beismerted, hogy a PHP függvényeivel egy adatbázis kezelőt fejlesztesz"
Triple Facepalm. >/
"php meglévő függvényeit használom"
Miért? Hát, amit más írt az rossz. Miért nem írsz saját függvényt? Sőt, miért nem csinálsz saját nyelvet webre, meg webszervert is? Sőt szerintem találd fel újra a számítógépet, mert amit más alkotott az rossz.
"Miért? Hát, amit más írt az rossz."
Essen már le, hogy itt nem erről van szó.
Már írtam, az adatbázis-kezelők púpozzák a gondokat. A használatuk csak akkor rentábilis, ha van hozzájuk illeszkedő feladat.
Az én esetemben, ahol az adatok éppen úgy helyezkedbnek el, ahogy nekem kellenek, nincs helye adatbázis kezelőnek.
Tudod kisbogár, a tartalmat valakinek elő is kell állítania. Az meg meló. Mondjuk 10 kategória esetén átlag 30 cikket megírni az már feladat. Átlagban heti egy cikk esetén is, eltart ez 4-5 évig. Kategóriánként 90-90 cikk megírásához pedig úgy 15 év is kell.
Ez eddig megvan? Jegyzed, tudsz követni?
Na szóval. Van egyszer filehoz nyúlás az index.php lefutása esetén. Ez majd valamikor nagyon soká', úgy 2034-ben fogja azt jelenteni, hogy a főkategória 50-90 file-jából kiolvas 1-1, néhány karakter hosszúságú sort.
Ezután, user action, azaz klikk esetén, a klikkelt cikket beolvassa a reader, annak teljes terjedelmében. Figyelsz? Mondom, TELJES TERJEDELMÉBEN. Valamint HA, mondom, HA a comment dir-ben lévő, a cikkével azonos nevű file mérete <> 0 akkor az utolsó n darab kommentet, ahol n természetesen <= 15. Ennyi az egész, és ez semmi, ez lófax. Erre bűn adatbázis kezelőt használni.
Ami keveset kezelni kell, arra ott vannak az ilyen célra megírt php függvények, amelyek helyből kompetitívebbek egy mySQL-es marhulásnál. Utóbbi csak púp volna a háton.
Áruld el szépen, ebből melyik részt nem sikerült megértened?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!