Ez így szerkezetileg jó lesz?
Tervezgetek - és persze meg is valósítok - egy afféle egyszerű, kis blog motort. A célom ezzel az, hogy saját írásaimat és talán másokét is publikáljam. A megjelentetett írásokat kommentelni is lehet majd, statisztikát is készítek majd a látogatottságról, magamnak. Továbbá, mivel a cikkek, írások, posztok előbb utóbb megütnék azt a számot (100+), amit már egy főoldalon nem lehet normálisan megjelentetni, így kategóriákba is szervezném őket. Így idővel mindig csak egy kitüntetett kategória tartalma kerülne az index oldalra, a tobbi csak akkor, ha arra kiváncsi az olvasó. Ehhez az egészhet kialakítottam egy oldalstruktúrát. Azt szeretném megtudni, hogy jó lesz-e ez így, illetve ha nem jó, akkor kérlek, véleményezzétek és javítsatok ki, ahol ennek szükségét látjátok. Esetleges bővítési javaslatokat is szívesen vennék, bár nem igérem, hogy feltétlenül meg is valósítom ezeket. A tervezet így néz ki most:
A gyoker konyvtarban helyezkedik el az
- index.php ez listazza a hirek cimet mint egy-egy linket, fooldalon
- poster.php ezzel lehet majd hirt bekuldeni
- comment.php ez jeleniti meg a teljes hirt es ez irja a kommentet is
A [NEWS] directory a hireket,
a [PICT] directory a kepeket,
a [COMMENT] directory a kommenteket tartalmazza
a [STAT] pedig a szamlalo file-okat a statisztikahoz
A file-ok szerkezete [irasok]:
A file datuma a file neve /Unix time formatumban/ kiterjesztes nelkul
- Elso sor az iras cime
- Masodik sor a kategoria
- bunugy, technika, technikatortenet, kozelet, stb.
- a harmadik es minden tovabbi sor magat a cikket, irast, esszet tartalmazza.
A file-ok szerkezete [kommentek]:
A file neve a NEWS dir-ben levo valamelyik file komment fileja
- Az elso sor a USER nickneve
- A masodik sor a bekuldes datuma, unix time formatumban
- A harmadik sor fejlesztesre fenntartva
- A negyedik es minden tovabbi sor maga a komment.
A STAT file-ok neve szintén az írás dátuma lenne, de ebben csak egy számláló számolna felfelé, ha érkezik klikk az írásra. Ezek a file-ok az írás postolásával egyidőben jonnének létre, ahogy a commenteket tartalmazó file-ok is.
"Bárki kommentelhet, regisztráció nélkül, de ugyanarról az IP-ről 15 percenként csak egyszer."
Már ebbe a mondatba elvan rejtve az, hogy nem értessz hozzá. Minek tiltanál IP címet? Proxy ... és 0,0001 másodpercenként teli floodollak kommentekkel, mindenféle jósággal, aztán nem engem, mint kommentelőt fognak büntetni, hanem téged, mint üzemeltetőt, hogyha nem tudod őket törölgetni megfelelően. Ezért nincs kommentelési lehetőség egy csomó híroldalon, mert nem akarják moderálni. Te, hogy fogod tudni? ;)
De amúgy szerkezetileg is rengeteg hiba van.
"index.php ez listazza a hirek cimet mint egy-egy linket, fooldalon"
Az index.php ne listázzon semmit ... :D
Azért egy blog nem 3-4 php fájlból fog állni, hanem úgy több százból ... :D
31, stb.:
"oldalakat újragenerálni. Itt is simán lehet a cikk plain txt-ben mert miért ne? Nem ördögtől való az sem. Csak nagyon sok mindent végig kell gondolni. És nálad ami látszik a végig gondolás hiánya."
Sok dolog van, amit ne írtam le, mert ha mindent írtam volna, még most is írhatnám. A kommentek 400 karakteres maximalizálását, a comment public késleltetést, és még sok-sok egyebet.
" Illetve értem én, hogy mi a célod a fenti kérdéssel, nem az, hogy kiváncsi vagy a válaszra, hanem az, hogy kötekedhessél."
A kötekedést megteszitek ti. Itt ez a kérdés is kiváló példa rá. Meg lehet figyelni, hogy milyen stílusban szóltak hozzá néhányan. Én mindig udvarias vagyok mindenkivel, csak akkor váltok, ha látom, hogy a jó modoromra a másik fél nem érdemes, vagy ha tapasztalom, hogy aki hozzászól, az már "ismerős", azaz, régen lejáratta magát a szememben.
Valaki írta, hogy nem értek hozzá. Ebben igaza volt. Amire fel állította ezt, abban ugyan nem, de generálisan, valóban. 18 éve foglalkoztam web-es fejlesztéssel, akkor is csak a saját portálamat készítettem el perl-ben, ennyi volt az egész kapcsolatom a WEB-bel, a CGI programozással, a html-lel. Php-t is csak most használok először.
Nem tudom mik a lehetőségek, mi a mai trend, mi járja mostanság. Ezért is írtam ki a kérdést. Amit tudok, az annyi, hogy mielőtt a sajátomnak nekifogtam, kipróbáltam vagy tizenhat arra érdemesebb cuccot, blog motort, hogy képet kapjak a dolgokról.
Nálatok /1-2 kivételtől eltekintve/ a probléma az, hogy ti, láthatóan még úgy sem értetek hozzá, mint én. Ezért írtok olyan hülyeségeket, mint adatbázis-kezelő hiánya, GDPR, meg flood halál és hasonlók. De attól már felizzik az agyatok, ha valaki nem hálálkodik térdre rogyva, egy-egy hülye, valóságtól elrugaszkodott beböfögéseteken.
A vénember, akinek annyira igazat adsz, láthatóan nálad sem butább, mert te is úgy hozod fel ezt a gdpr kérdést, hogy fogalmad nincs arról, engem egyáltalán érint-e. Persze meg sem kérdezted. És még engem vádolsz azzal, hogy átgondolatlan ez az egész? De te már "tudod", hogy szét lesz az egész floodolva. Azt is "tudja", vagy te, vagy valaki más, hogy egy blog motor nem három-négy, hanem sok száz .php fájlból áll és akkor elvárod, hogy ne nevessem betegre magam ilyen hülye beszólások olvasásakor - tisztelet a kivételnek -, amikből egy dolog süt, szinte világít, a tömény dilettantizmus.
Itt inkább csak annak kellett volna hozzászólnia, aki ebben tényleg otthon van, és nem csak user side, hanem szerver oldalon is. Aki nem csak ugatja a programozást, meg a dolog elméleti és gyakorlati hátterét, hanem konkrét, értékelhető tudás, tapasztalat birtokában van.
Adatbázis kezelés. Szögezzünk le valamit. A plain text file-ok, a maguk összességében AZ adatbázis. A php alkalmas függvényei [fgets, fputs, preg_replace, stb.] pedig megvalósítják az adatbázis kezelését. Még pedig noSQL jelleggel, ahol nincs ám fölösleges majomkodás, szigorúan csak azok a tevékenységek vannak implementálva, amelyekre szükség is van. Jellemzően ilyen a file nyitás-zárás, valamint a file sorainak írása-olvasása. Ez a néhány függvény eleve adott, a php szerves, sokat használt része, nyilván jól optimalizált. Ezzel le is van tudva az adatok kezelése. És akkor ti jöttök itt adatbázis-kezelő szükségességével, mert fogalmaitok szerint anélkül már hugyozni sem lehet. Meg ilyennel, hogy "meg fogja zavarni a beolvasómat". Te jó ég. Micsoda?
Én meg mindezt viseljem el, a sokadik unatkozó pojácától, ráadásul, komoly pofával?
"Nem sok az a 15 perc?"
Nem tartom soknak. Nem célom a közösség építés.
Annyit szeretnék csak, hogy legyen lehetősége az olvasónak véleményt hozzáfűznie az olvasottakhoz. Egyébként, létezik, él ilyen rendszer ma is, csak ott 60 perc a terminus.
" Mi van ha utána egyből eszembe jut még valami? Akkor várnom kell 15 percet? "
Igen.
"És ha egy másik cikkhez szeretnék kommentelni?"
Minden cikket kommentelhet valaki, hiszen szerkezetileg ugyanaz lesz, mint a kommentek vagy a stat esetében, tehát az IP lista is cikkenként kerül letárolásra.
A "vénember" most szól hozzá ehhez az agymenésedhez másodszor. Tudom, hogy rám gondolsz kis elmebeteg. Ha már meg lettem szólítva. Az előbb is csak azért, mert már akkor is összekevertél valakivel. Nekem aztán édes mindegy, hogy mivel szivatod magad, és milyen blog motort tákolsz. Ez a szived joga. Ha meg kimaradt 18 év a webfejlesztésedből akkor ideje lenne 18 év szakirodalmát végig olvasni, hogy mik azok a dolgok amikor az elmúlt 18 évben megváltoztak. És láthatóan fingod sincs arról, hogy mit ugatsz és vezetsz félre embereket.
Egy blog motornak meg kell felelnie egy rakás jogszabályi követelménynek. Amikről az általad kihagyott 18 év miatt feltehetően nem is tudsz. És ez itt már probléma, mert itt osztod az észt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!