Ez így szerkezetileg jó lesz?
Tervezgetek - és persze meg is valósítok - egy afféle egyszerű, kis blog motort. A célom ezzel az, hogy saját írásaimat és talán másokét is publikáljam. A megjelentetett írásokat kommentelni is lehet majd, statisztikát is készítek majd a látogatottságról, magamnak. Továbbá, mivel a cikkek, írások, posztok előbb utóbb megütnék azt a számot (100+), amit már egy főoldalon nem lehet normálisan megjelentetni, így kategóriákba is szervezném őket. Így idővel mindig csak egy kitüntetett kategória tartalma kerülne az index oldalra, a tobbi csak akkor, ha arra kiváncsi az olvasó. Ehhez az egészhet kialakítottam egy oldalstruktúrát. Azt szeretném megtudni, hogy jó lesz-e ez így, illetve ha nem jó, akkor kérlek, véleményezzétek és javítsatok ki, ahol ennek szükségét látjátok. Esetleges bővítési javaslatokat is szívesen vennék, bár nem igérem, hogy feltétlenül meg is valósítom ezeket. A tervezet így néz ki most:
A gyoker konyvtarban helyezkedik el az
- index.php ez listazza a hirek cimet mint egy-egy linket, fooldalon
- poster.php ezzel lehet majd hirt bekuldeni
- comment.php ez jeleniti meg a teljes hirt es ez irja a kommentet is
A [NEWS] directory a hireket,
a [PICT] directory a kepeket,
a [COMMENT] directory a kommenteket tartalmazza
a [STAT] pedig a szamlalo file-okat a statisztikahoz
A file-ok szerkezete [irasok]:
A file datuma a file neve /Unix time formatumban/ kiterjesztes nelkul
- Elso sor az iras cime
- Masodik sor a kategoria
- bunugy, technika, technikatortenet, kozelet, stb.
- a harmadik es minden tovabbi sor magat a cikket, irast, esszet tartalmazza.
A file-ok szerkezete [kommentek]:
A file neve a NEWS dir-ben levo valamelyik file komment fileja
- Az elso sor a USER nickneve
- A masodik sor a bekuldes datuma, unix time formatumban
- A harmadik sor fejlesztesre fenntartva
- A negyedik es minden tovabbi sor maga a komment.
A STAT file-ok neve szintén az írás dátuma lenne, de ebben csak egy számláló számolna felfelé, ha érkezik klikk az írásra. Ezek a file-ok az írás postolásával egyidőben jonnének létre, ahogy a commenteket tartalmazó file-ok is.
" Esetleg tényleg azt állítod (és el is hiszed), hogy gyorsabban feldolgozol 40.000 fájlt, mint egy adatbázis query eredményét (ami eleve szűrt...) minden request alkalmával?"
Bludit, HTMLy, CuteNews, Grav. Ezek népszerűbb, ismertebb Blog motorok, CMS-ek. Képzeld, egyik sem használ adatbázis kezelőt. De ott van még a Pico, a Wonder CMS, Az SPhp, a NewsMaster, és még sok tucat hasonló, amelyik szintén nem használ. Nyilván mindegyik fejlesztője hülye és ti vagytok az ászok, akik tudják a tutit.
Igazán megálhattad volna, a szenilis vénemberrel együtt, hogy ide szemeteld a hülyeségeidet. Semmivel nem lettetek szebbek, jobbak, okosabbak meg pláne, de remélem, a frusztrációtok azért csökkent.
Az adatbázis-kezelők tulajdonságairól, azok sebességéről engem egy magadfajta azért ne próbáljon meg kioktatni. Alaptalan a kijelentésed, amit csak olyan képes hangoztatni, aki azt sem tudja, mi az az adatbázis-kezelő és egyáltalán, mi annak a szerepe.
Létezik olyan file, aminek a neve CSV. Ez ún. plain text file, amelyben adatok szerepelnek. Ma is használatos, nem véletlenül. Ha az adatbázis-kezelők annyira egyértelműen előnyösebbek lennének minden esetben, akkor ez a CSV formátum már rég kihalt volna. De a jSon, az XML sem egyebek, mint text file-ok és hát, a noSQL sem véletlenül népszerű. Egy bohózattal felér olvasni, ami hülyeséget, szakmaiatlan szerencsétlenkedést itt összehordotok CGI-ről, maffiáról, GDPR-ről.
Ha van ezer darab file, és nekem mindegyikből csak egy kisebb-nagyobb szeletre van szükségem, akkor azt a hol kisebb, hol nagyobb szeletnyi adatot ki kell tudnom keresni, majd kiolvasni, emellett nyitni-zárni a file-t. Ekkor az adatbázis-kezelő előnye nem is kétséges, de ha az egész file tartalmára van szükségem mint adatra, akkor az előny a semmibe foszlik, hiszen az adatbázis kezelő első lépésben még a kivánt rekordot elő is kell bányássza. Én meg csak megnyitom és már olvasom is. Nem kell egy hatalmas adattömegben keresnem, szűrnöm. Éppen az, és csak az van előttem, ami kell. Ha adatbázis kezelő is lenne, akkor, már két-háromszáz file esetén is mindig ki kellene keresnem éppen azt, amelyikre szükségem van és ez már egy teljesen fölösleges lépés. Hogy valaki ezt nem tudja, emiatt úgy gondolja, hogy az adatbázis-kezelők előnye ilyen esetekben is egyértelmű, hát, istenem. De nagyon hülyének kell lennie ahhoz, hogy világos magyarázat után se lássa be a tévedését.
Az adatbázis-kezelők lényegéről már írtam, azok feladata ún. logikai adatmodellek, adatszerkezetek kialakítása, fizikai adatokból. A sebesség még esetükben is másodlagos, bár tény, hogy abszolút nem utolsó szempont.
12: "De hogy pl. felhasználói adatokat fájlokban tárolni lehet hogy kicsit macerás lesz."
Egyáltalán nem lenne macerás, de erre szükség sincs, hiszen egyáltalán nem fogok tárolni felhasználói adatokat.
Bárki kommentelhet, regisztráció nélkül, de ugyanarról az IP-ről 15 percenként csak egyszer.
Ha esetleg lesz 1-2 társszerzőm, akkor azok kapnak egy jelszót és úgy tehetnek fel írásokat, de megjelenés előtt még én elolvasom azokat.
"A flat-file database is a database stored in a file called a flat file. Records follow a uniform format, and there are no structures for indexing or recognizing relationships between records. The file is simple. A flat file can be a plain tex. The term has generally implied a small database, but very large databases can also be flat. Plain text files usually contain one record per line. There are different conventions for depicting data. In comma-separated values and delimiter-separated values files, fields can be separated by delimiters such as comma or tab characters."
"Berkeley DB (BDB) is a software library intended to provide a high-performance embedded database for key/value data. BDB can support thousands of simultaneous threads of control or concurrent processes manipulating databases as large as 256 terabytes, on a wide variety of operating systems including most Unix-like and Windows systems, and real-time operating systems. In 2013, Oracle re-licensed BDB."
Kellemes művelődést kivánok.
4: "Majd a forrást azért egy public repóba feldobhatnád, had röhögjünk egy jót rajta."
Előbb tanulj meg legalább egy árva mondatot helyesírási hiba nélkül leírni, aztán nyisd ki a pofádat, utolsó, tudatlan senki.
10: Köszönöm a hszt. Ennek legalább volt értelme és tartalma.
Valójában, amit írsz én annak az ellenkezőjét valósítom meg, statikus állományokból generálok dinamikus oldalakat.
A hozzászólásokkal kapcsolatos javaslatot is köszönöm, bár nem fogok élni ezekkel a lehetőségekkel.
Nem olyan nagy truvay a saját elképzelésemet megvalósítani, mivel regisztráció nem lesz, bárki hozzászólhat. Matekos védelem viszont lesz, ahol kész egyjegyű random generált szám összegét vagy különbségét kell beírni, hogy a user a hozzászólását elküldhesse.
Egyébként, ilyen statikus oldal generátort én is gyártottam, az képekből készített galériákat, és a háttér szine, képek mérete, mennyisége, stb volt beállítható, ami után szevillanás alatt legenerálta a képek thumbnail-jeit is és az oldalakat is.
Ma is akad aki használja, pedig már elég régi darab:
Most nézem, még a SoftPedia is használta: [link]
"Bárki kommentelhet, regisztráció nélkül, de ugyanarról az IP-ről 15 percenként csak egyszer." És ezt is plain text-ben akarod tárolni?
Maga az ötlet, hogy egy blog motor plain textben tárolja az adatokat nem egy nagyon elvetélt dolog. Olyan rendszert is láttunk már, hogy a postoláskor kigenerálja az egész html oldalt, mert az onnan kezdve "kvázi" statikus. Sok ilyen megoldás van. Pár száz cikkig, és cikkenként pár száz kommentig egészen jól kezelhető a dolog. Utána kezd kalamajka lenni. (meg ha dizájnt akarsz váltani).
A másik út, hogy akkor generálódik ki a html amikor az olvasó elkéri az oldalt. Ez azért jó, mertha dizájn váltás van (pl. új kategória) nem kell a meglévő oldalakat újragenerálni. Itt is simán lehet a cikk plain txt-ben mert miért ne? Nem ördögtől való az sem. Csak nagyon sok mindent végig kell gondolni. És nálad ami látszik a végig gondolás hiánya. Illetve értem én, hogy mi a célod a fenti kérdéssel, nem az, hogy kiváncsi vagy a válaszra, hanem az, hogy kötekedhessél. És személyeskedhessél, mert neked erre áll fel. Tudod mit, inkább befizetlek téged egy körre a közeli bordéjba, mert hosszú távon jobban járunk vele.
Az a hozzászóló aki a GDPR-t és a kéretlen tartalmat említette fején találta a szöget, valószínűleg ezért akadtál ki rá. Mert Te nem vagy képes elviselni a kritikát. És nem vagy képes belátni a saját tévedéseidet. De csináld meg, majd meglátod ha szét lesz floodolva marhasággal az egész.
Részben találó a kérdező felhasználóneve: popcurine.
De mi az a "popc"? :)
"Amúgy is, adatbázis kezelővel csak lassabb lenne."
Pont, hogy gyorsabb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!