Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Online kurzus vagy más oktatóa...

Online kurzus vagy más oktatóanyag, ami segít megérteni az alkalmazott matematika témaköreit és mélyebb statisztikai ismereteket ad (data science/machine learning a cél)?

Figyelt kérdés
Volt egy éves datacamp előfizetésem, elvégeztem a Google data analytics kurzust, tanultam az egyetemen némi matematikát (mérnökinformatikusnak tanulok, vettem fel alkalmazott matematika mesterszakról is tárgyakat), de ennél mélyebben érdekelne a téma, annak is inkább az a része, ami az adattudomány elméleti oldala és a machine learning matematikai alapja. Mindenhol azt mutatják, hogy mit hogyan kell csinálni, ez tök jó, de engem ez nem érdekel anélkül, hogy tudnám a mögötte lévő mélyebb elméletet, izgalmas algoritmusokat, modelleket, apróságokat.
2022. febr. 6. 22:13
1 2 3
 11/28 A kérdező kommentje:

*sóhaj*

Mindegy, hagyjuk.

2022. febr. 7. 11:39
 12/28 anonim ***** válasza:

Milyen szakirányú végzettséged van? Alkalmazott matek mesteriről milyen tárgyakat vettél fel? MINDEN kellő matematikai ágról van erős alapod biztosan?

Ha tényleg erős alapod van már matekból, akkor ajánlanám az alábbi könyveket (persze ha még nem olvastad volna): Foundation of Data Science, Bishop's Pattern Recognition, Elements of Statistical Learning.

Igazság szerint ha már azokat a könyveket is olvastad, akkor kaggle és rengeteg gyakorlás van csak hátra, majd egy remek munkahely ahol sokat tudsz fejlődni. Utána munkád során pedig olvasgathatsz majd új módszerekről elég gyakran, mert szükséged lesz rá.

Ui:

Alkalmazott matematikus msc tényleg a legjobb dolog amit csinálhatnál, azzal a "papírral" már garantáltan lesz életed végéig jól fizető állásod és data science-hez is nagyon erős alapot fog adni. Persze van már szakirányú végzetséged értem, de alk mateknál értékesebb diplomát nem igen tudsz szerezni jelenleg (igen, infó menő, de nem minden irányban fogsz sokat keresni és a tudásod egy jó része elavul idővel, viszont a matek életed végéig ugyan az fog maradni).

2022. febr. 7. 19:50
 13/28 anonim ***** válasza:

#12 vagyok

Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy próbáltál már jelentkezni munkára? Mert a legjobban ott fogsz tudni fejlődni.

2022. febr. 7. 19:53
 14/28 anonim ***** válasza:

Na jó, még egy valami amit kihagytam:D

Mikor valami library-ből szeretnél egy algoritmust pl megismerni jobban, akkor ezt könnyen megteheted google segítségével és le is kódolhatod magadnak, szerintem ez is remek gyakorlás és így megérted azt is, hogy mi zajlik a háttérben, na meg elég fun is csinálni:D de azért készülj, hogy lehet megakadsz majd akár 1 hétre is, és már lehet a fejed vered a falba, hogy miért nem érted meg.

2022. febr. 7. 19:57
 15/28 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod és a hasznos tanácsokat! :)

Igen, már van munkahelyem, de nem tudtam olyan munkakörbe menni még, ami tényleg megfelelő lenne hosszú távon. Főleg adatvizualizáció és adatbáziskezelés van a munkahelyemen, ami tök jó, de ezen belül is elég szűk a témakör, amit tényleg használok. Ez az átka a részmunkaidőnek vagy nem tudom. "Computational neuroscience" területén szereztem mesterszakos diplomát, szeretnék is a témánál maradni kicsit bitangabb matematikai alapokkal, hogy inkább a mesterséges intelligencia felé orientálódjak.

Alkmatról algoritmuselméletet, lineáris algebrát, számelméletet vettem fel, illetve analízist és diszkrét matematikát, utóbbi kettőt akkor az alapszakon is párhuzamosan tanultam és nekem hatalmas csalódás volt, hogy az anyag 80%-a ismétlése az alapszakos anyagnak és töredéke annak a tudásmennyiségnek, amit alapszakon elvárnak (pedig ugyanaz az intézmény). Ha az alapszakos matek egy erős közepes, akkor a mesterszakos egy könnyű ötös. Én ezért nem fogok 2 millió forintot kiadni, ennek nincs sok értelme azon kívül, hogy jól néz ki az önéletrajzban. Ezért is ragaszkodom hozzá, hogy ha már van mesterszakom, megspórolom egy újabb mesterszak idejét és abból húzom fel magam, amire tényleg szükségem van és aminek tényleg erősen hasznát veszem a doktori képzésben, ha majd arra kerül sor.

2022. febr. 8. 09:59
 16/28 anonim ***** válasza:
Ez a "Computational neuroscience" ez olyan, mint ami a BME-n elérhető Számítógépes és kognitív idegtudományi mesterszak? Azért kérdezem, mert épp vacillálok, hogy ez a mesterszak a jobb, vagy a survey statisztika és adatanalitika az ELTE-n. Te hogy látod, melyik irány visz közelebb a Data Science-hez? Ha újrakezdenéd melyik utat választanád? (Bocs az offért, de ritka, hogy olyan ember van itt, aki tudja is, hogy mi ez az egész.)
2022. febr. 8. 10:04
 17/28 anonim ***** válasza:
#16 nem ertelek, miert nem Data Science mesterszakot csinalsz? Annal nem nagyon visz kozelebb semmi a Data Science-hez :)
2022. febr. 8. 10:10
 18/28 anonim ***** válasza:
Magyarországon Data Science mesterszakot nem találtam, pedig végignéztem a felvit. Hol van ilyen?
2022. febr. 8. 10:13
 19/28 anonim ***** válasza:
Miert akarod mindenkeppen magyar egyetemen csinalni? Rengeteg 100% online kepzes van kulfoldi egyetemeken.
2022. febr. 8. 10:15
 20/28 A kérdező kommentje:

Igen. Igazából akit tisztán a data science érdekel, annak nem javasolnám, elég sok agykutatással kapcsolatos téma van, ez a két említett szak tantervéből is látszik, hogy az adattudományt elsősorban ilyen jellegű adatok kapcsán alkalmazzuk, az így kapott eredményeket értelmezzük és magyarázzuk (ami ugye már inkább az agykutatással kapcsolatos ismereteket igényel). Engem főleg a bioinformatika, neuroinformatika területe vonz, emiatt esett erre a választásom és annak, aki szintén hasonló (interdiszciplináris) területen szeretne komolyabb adatelemzéssel, mesterséges intelligencia alapú technológiákkal foglalkozni, annak izgalmas lehet. A mesterszakkal az a bajom, mint minden mesterszakkal, amibe nyertem eddig bepillantást: kevés. Jártam rövid ideig egy másik mesterszakra, amit azért nem fejeztem be, mert azt éreztem, hogy nem ad eleget. Nagyon jól hangzott (egészségügyi mérnök), elpazaroltam rá a maradék két állami félévem (:D), de érződött rajta, hogy nem az a tömény, tempós valami, mint amit az ember egy alapszakon megszokott. Utána jött az alkalmazott matek felé kacsintgatás a mostani alapszakomon és azzal is ugyanez a problémám. Én értem, hogy tök jó, hogy ezáltal lehet mellette dolgozni, de a mesterképzésekre úgy tekintek ezek után, mint egy papír, ami kell a doktori képzésre, de onnantól fogva, hogy az alapszakhoz képest lényegesen el van lazázva, inkább csak egy útmutatást ad, hogy "mit lenne érdemes tanulni máshonnan, ahol részletesebben elmagyarázzák".

Én kivettem a képzésből azt, amire szükségem volt, felszívtam magam r/python/matlab területén magamtól, de maga a szak nem tett próbára ezekben és ezt nem zseniként mondom, hanem olyan emberként, akit az alapszakon a programozással és matekkal kapcsolatos tárgyak megizzasztottak.

A leendő (doktorira számra) kutatási témád megtalálásában és kidolgozásában szerintem fontos szerepe van a mesterszakodnak, előny, ha tudsz az alapszakhoz képest orientálódni izgalmasabb területekre, de egyet kell értenem ebből a szempontból azokkal, akiket sokan hívnak primitívnek, amiért azt vallják, hogy nem az egyetemen fogod ezeket jól megtanulni. Doktorira bármilyen mesterszakkal jelentkezhetsz, ha a kutatási területed passzol a doktorihoz akár olyan módon, hogy a témád kapcsolódik a mesterszakhoz, de a módszereid a (műszaki/informatikai) doktorihoz.

Aki nem vett részt ilyen képzéseken, az irreálisan sokat lát beléjük és ez nem az ő hibája, egyszerűen jó a marketingjük. Én is többet reméltem, keményebb képzést egy alapszakhoz képest, mert *mester*, de sajnos pont a fordítottját tapasztaltam. Szóval illik ezt fenntartásokkal kezelni, de egyébként senkit nem szeretnék lebeszélni és a három mesterképzésen kívül nincs másra rálátásom.

A survey statot sem ismerem ez alapján, de így látatlanban annak, akit tisztán az adattudomány érdekel komolyabban (tudás szintjén), inkább egy matematika alapszakot javasolnék alkalmazott matematika szakiránnyal és mellé önálló tanulást. A mesterszak jó eszköz, de szerintem nem kifejezetten erre, ebből adódóan inkább az érdeklődéseden/orientációdon múlik, hogy számodra mi lenne a megfelelőbb.

Ez természetesen csak az én véleményem, senkit nem szerettem volna leminősíteni, ahogy az említett szakokat sem.

2022. febr. 8. 11:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!