Pascal-projektekkel dolgoznak még cégek, használható e tudás még valahol?
Ne hallgass az egyesre. Sehol, de sehol nem találsz pascalos melót. Ha talán esetleg a világon még valahol lenne, akkor nem téged, hanem a 60 éves szakit fogják felvenni, aki még az "előző életben" tanulta meg.
Amúgy nem értem mit értesz pascal tudás alatt. Ciklusok elágazások, goto. Ennyi a pascal. A goton kívül minden modernebb nyelv tudja ezeket, ez kb 3 napos anyag egy zöldfülűnek.
Nem :D bizonyos helyeken még mindig, én 4 éve végeztem(ráadásul erős reál budapesti gimnáziumban), és akkor még nagyban ezt nyomta pár tanár
úgy tűnik több mint 10 év csúszás benne maradt a rendszerben
A Pascal egy magas szintű, multi-paradigmás nyelv. Minden olyan nyelvi elemet (osztályok, template-ek, névtelen metódusok/lambdák, interface-ek, egyebek...) meg lehet találni benne, mint a felkapott nyelvekben (Java, C#, stb.).
Ennek ellenére sajna a Pascal eléggé halott. Ha megnézed pl. a TIOBE indexet, ami elég jól jelzi, hogy egy adott nyelv mennyire van forog a köztudatban, akkor ott is azt láthatod, hogy a Delphi/Object Pascal eléggé le van csúszva: [link]
Érdekes megnézni, hogy bár időnként fel-felugrik az indexen elfoglalt pozíciója, de hosszútávon egyértelműen csökkenő trendet mutat: [link] delphi-object-pascal/
Vagy keress rá az ország legnépszerűbb álláskereső portálján a "Delphi fejlesztő" kifejezésre, és gyönyörködj a mindössze 3 db találatból, amiből egy valójában C#: [link]
Azért nem a "Pascal fejlesztő" kifejezésre adott találatokat linkeltem be, mert arra csak egy találat van, és ott is csak "előnyt jelent" mezőben van felsorolva a Pascal nyelv ismerete...
Oktatás: én egyetemen dolgozok, nálunk az összes oktató Javát tanít. Amikor középiskolás voltam (16 évvel ezelőtt), C#-ot tanultunk. A most 16 éves unokaöcsém szintén C#-ot tanul.
Az egyetemi jegyzetekben sem látok sehol sem Pascalt, C-t látok, C++-t és Javát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!