Játékprogram, kellék, de hogyan?
Egy sokoban játékot fejlesztek, ami megy is, csak a pályák megrajzolása után kellene egy olyan program, ami a pályát ellenőrzi, hogy egyáltalán megoldható-e. Na ezt nem tudom, hogy kellene kivitelezni. Ha valakinek van valami ötlete, szívesen venném. Köszi előre is.
Ja, a fejlesztés Lazarus alatt folyik. Ha ez számít.
A Sokoban egy klasszikus kirakós játék, saját újrafeldolgozásom során új kérdések és érdekes döntések merültek fel, amelyekre nem volt egyszerű válasz. Leglényegesebbek az alábbiak voltak: hogyan készítsünk érdekes pályákat a játékos számára? Ezenkívül van-e mód egy pálya érvényességének és megoldhatóságának ellenőrzésére, vagy csak feleslegesen folyik a küzdelem egy megoldhatatlan feladattal?
Erről van egy diplomamunka, csak az a baj, hogy nem hozzáférhető.
Wow, nekem már nem is kell segítség, találtam egy remek írást, magyarul. Akit érdekel az innen leszedheti,
4-nél a pont.
2-es nem tudom mit is keres itt egyáltalán? Közröhely az az ember. :D
az A* algoritmus egy útvonalkereső algoritmus
én elég régen játszottam ezzel a játékkal (még anno DOS korszakban)
egy egyszerű A* algoritmus azért kevés, úgy rémlik itt dobozokat kellett tologatni
kérdező mi lenne ha fordítva közelítenéd meg a kérdést?
mint pl a Rubik kocka esetében
tehát egy "kirakott pályát" tologatnál el
"egy egyszerű A* algoritmus azért kevés, úgy rémlik itt dobozokat kellett tologatni"
Nem kevés, pontosan megfelel. Ugyanis az A* a lehetséges lépéseken megy végig, figyelembe véve, hogy ameilyik állásban már volt, azt nem vizsgálja újra. Így véges számú lépés létezik (hiszen nem fog körbe-körbe járni), tehát az algoritmus garantáltan megtalálja a megoldást, ha az létezik. Ha pedig a vizsgálandó állásokból elfogyott az összes, akkor nincs megoldás.
Ha több lehetséges megoldás is létezik, az A* csak egyet fog megtalálni, de a kérdés az volt, hogy megoldható-e a pálya, márpedig ha akár csak egyetlen megoldás is létezik, akkor megoldható.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!