Érdemes magyarul programozni?
Kezdő vagyok és sokszor keverem az angol és magyar szavakat. Alapból angolul van a legtöbb projekt, de gondoltam irom magyarul, ha már ez az anyanyelvem. Most ott tartok, hogy fél angol, félig magyar a kód. :D
Magyar fájlneveket használni (connection.php -> kapcsolat.php)
vagy magyar változóneveket ($username helyett $felhasznalonev), komment magyarázatok stb.
"Lehet hogy egy ideig elboldogulsz a magyar programozással"
Egészen úgy a fejlesztés 4. órájáig, amikor rájön arra, hogy értelmes normális kódot szeretne írni, viszont ahhoz kellenek kommentek, és mikor elkezdi keverni a két nyelvet üvölteni fog.
Érdekes, hogy lepontozzák azokat, akik azt írják, hogy angolul kell programozni. :)
Gondolom az ilyen pontozgatóknak annyiban merülnek ki a programozási ismereteik, hogy a torrentes játékhoz be tudják másolni a cracket. :)
Én is az angol mellett kampányolok/kampányoltam, de pl a kommentekkel kapcsolatos véleményed nem osztom teljes mértékben.
A kommentek/megjegyzések vagy épp a dokumentáció lehet (szerintem) magyar nyelven HA a munkakörnyezet nem igényel mást. Mi nagy cégnél is így csináltuk és későbbi felvásárlásnál a doksit fordítottuk csak angolra, a kommentek maradtak. Valójában a változó nevek annyira beszédesek voltak és ügyeltünk a clean code alapelveire is, szóval anélkül a néhány komment nélkül is 100%-ban megértették és tudtunk együtt dolgozni. :)
Persze ilyen esetben még praktikusabb ha eleve angolul készül a komment is, de annó nem számítottunk cégfelvásárlásra és így kényelmesebb volt mindenkinek.
Szerintem csak ők fejlesztik azokat a csoda könyvelő meg raktárkezelő programokat, amiket a kkv-k világában sokan használnak és képtelenség hozzá normális interface-t fejleszteni. :D Tudok konkrét példákat mondani: pl egy bizonyos raktárkezelő program nem tud gyártót kezelni... :D
"amatőr" cég aminél dolgoztam, az Magyarország egyik legnagyobb telekommunikációs vállalata. :)
De nyilván nem a szoftverfejlesztés volt a cég fő profilja, így igen, ilyen szempontból nézve "amatőr", mert nem ebből volt a cég bevétele, hanem a szolgáltatásból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!