Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Érdemes magyarul programozni?

XXNeonSmashXx kérdése:

Érdemes magyarul programozni?

Figyelt kérdés

Kezdő vagyok és sokszor keverem az angol és magyar szavakat. Alapból angolul van a legtöbb projekt, de gondoltam irom magyarul, ha már ez az anyanyelvem. Most ott tartok, hogy fél angol, félig magyar a kód. :D

Magyar fájlneveket használni (connection.php -> kapcsolat.php)

vagy magyar változóneveket ($username helyett $felhasznalonev), komment magyarázatok stb.

2021. okt. 27. 21:55
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
63%
Dehogy! Csakis hindi nyelven szabad, hiszen ma Indiában fejlődik a legdinamikusabban az informatika. Hogy nézne ki, hogy angolul, magyarul, vagy németül írnád? Hindi, esetleg orosz, vagy kínai nyelven kell, máskülönben gagyi fejlesztő vagy.
2021. okt. 28. 08:01
 12/28 anonim ***** válasza:
71%
Azt hogy kell elképzelni, hogy valaki magyarul programoz? Getterek és setterek helyett pl megkapókat és beállítókat ír? Ha libeket használ, akkor meg a kód fele magyar, a másik fele meg angol? :)
2021. okt. 28. 08:07
 13/28 anonim ***** válasza:
67%

Mindig elfelejtem, hogy ez az oldal tele van senior pascal programozókkal... :)

Imádnám a görögül írt github-os projekteket. Vagy milyen hasznos lenne, ha japán változónevek lennének. Igazán megkönnyítené pl egy vendor esetében a használatát.

Már látom is magam előtt mikor írom a settert:

$this->製造者 = $製造者;

"Nem a használt nyelvtől lesz valami minőségi, vagy szakmaiatlan."

Attól is. Nyilván nem ez az egyedüli szempont, de a clean code egyik legfontosabb elve, hogy olvasható legyen a kód. Ha nem érted, nem olvasható. Akkor lesz "szép", ha bárkit (nyilván aki ismeri az adott programozási nyelvet) leültetek a monitor elé és megérti a kód működését. Garázscégeknél el lehet ezt sütni, meg hobbi célból is, de nem követendő példa.

És hiába húztátok le a #6-os válaszom, attól még nem lesz igazatok. Dolgoztam nagy cégnél, amit később felvásárolt egy multi. Korábban csak magyarokkal dolgoztam együtt, de az összeolvadás után már külföldi kollégák is csatlakoztak egy-egy projekthez és ők is hálásak voltak, hogy nem kell google fordítóval olvasni a munkánkat. (És mi is, mert nem angolok voltak.) :)

Nem tudhatod, hogy mikor lesz szükség arra, hogy más is megértse azt amit csinálsz. Ergó, igen: szakmaiatlan és kontár hozzáállás (nevezhetjük gányolásnak is) és semmivel sem jobb, mint egy spagetti kód.

Amúgy a diplomát is elég lenne csak magyarul kiadni... minek angolul? Ha megpályázok egy külföldi állást majd lefordítják maguknak ha alkalmazni akarnak, nem? Úgyis magyarul vannak írva a referencia munkáim is. Sőt, mától csak magyarul teszek fel kérdést a stackoverflow-n is. Ha segíteni akarnak, akkor tanulják meg a nyelvet! Mi büszkébb nemzet vagyunk mint a kis Kína vagy India.. alig vannak páran, tőlük nyilván elvárható, hogy vagy angolul vagy magyarul írjanak mindent. :D

Szarkazmust félre téve: nem értem miért ennyire megeröltető dolog követni a nemzetközi "szabványokat".

2021. okt. 28. 09:46
 14/28 anonim ***** válasza:
56%
A programozás nyelve az angol. Nem a magyar, nem a német, nem az orosz. Magadnak írhatsz bármit, de ha pl egy cégnél leszel alkalmazva, akkor elvárják, hogy angolul legyenel a függvény, változó stb nevek.
2021. okt. 28. 13:36
 15/28 anonim ***** válasza:
66%

"Magyarországon vagyok, magyar munkatársakkal dolgozok, nem fogok merő flancolásból mindent angolul elnevezni. A kódminőségen nem ront."

De. Ront. Nem flancolás, igényesség. Clean code, angol nyelv. Alap.

2021. okt. 28. 17:56
 16/28 A kérdező kommentje:

Igaz...a globális projektek esetén is mindenkinek angolul kell programoznia.

Amúgy jól megy az angol, így jobb, ha mindent angolul írok.

2021. okt. 28. 18:47
 17/28 anonim ***** válasza:
18%
Akár írhatod magyarul is ha megengedett, de változóknak azért úgy adj nevet hogy ékezet nélkül, kulcsszóként.
2021. okt. 28. 18:51
 18/28 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem jobb ha megszokod az angolt
2021. okt. 29. 15:14
 19/28 anonim ***** válasza:
49%
#18 Csatlakozom.
2021. okt. 29. 16:32
 20/28 anonim ***** válasza:
100%
én hobbi programozó vagyok és angolom sem a legjobb de változó neveket ,kommenteket,funkciók leírást mindig angolul csinálom sokszor előfordul hogy nem tudom hogy kell leírni egy szót vagy nem vagyok benne biztos jól írtam olyankor rágooglezok pedig tudom, hogy soha senki nem fogja látni a kódomat, de szerintem minden szinten kell törekedni a legjobbra ha más ért nem hát magad miatt.
2021. okt. 29. 18:26
1 2 3

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!