30év felett már elkezdeni a programozást, hogy eltudjon az ember helyezkedni kb lehetetlen?
Lehetetlennek azért nem mondanám, de biztosan nagyon nehéz. Azért azt be kell látni, hogy 30 évesen már nem tanul olyan könnyen az ember.
De ha van elég motivációd, akkor vágj bele. Elég hasznos skill a programozás akkor is, ha nem leszel a végén szoftverfejlesztö.
Mi az eredeti szakmád? A legtöbb szellemi munkában hasznos lehet, ha az ember tud kódolni.
Kérdés, hogy mit értesz programozás altt.
De aki fizikus MSc-vel a gyárt választja, abban nem tudom, mihez van kitartás...
"30 évesen nem tanul úgy az ember"
Lóf@szt nem. Hozzáállás kérdése.
Én 35 vagyok, és IT-ban. Folyamatosan kell tanulnom, új technológiákat, stb. Toppon kell maradni és pörögni, különben lemaradok.
Én úgy érzem magam, mint mikor 24 voltam és kíváncsi és tudás szomjas. Most is így vagyok minden olyannal amit nem ismerek.
32 évesen kezdtem el komolyabban foglalkozni az angollal. 2évre rá folyékonyan beszélem.
Nem lehetetlen, de nyilván nehezebb mint mondjuk 18 évesen.
Nekem van ismerősöm aki 38 éves korában kezdte a prog infót és fejlesztőként dolgozik.
Én is 30 után kezdtem el programozni komolyabban, bár én nem fejlesztő vagyok hobbi projekteket és ismerősöknek kisebb progikat, webalkalmazásokat csinálok, bár tudom nem egyenlő azzal mintha ez lenne a munkám.
Semmi sem lehetetlen, de ha a pénz a motivációd, akkor előre szólok bele se kezdj! Ez egy olyan út ahol rengeteget kell tanulnod, fejlődnöd, kreatívnak lenni...ha csak a pénzért csinálnád hamar kiégnél.
Én 14 évesen kezdtem programozni "komolyabban", előtte csak ismerkedtem vele. Végül ugye később több szakmát leraktam, 10+ évet dolgoztam főállásban. 30+-osan úgy gondolom, hogy simán neki lehet állni akár most is, DE csak akkor, ha megfelelő motiváció és kitartás találkozik. Ha csak a pénz a motiváció az sajnos ide édeskevés, mert még ha egy "nagyon egyszerű" területet is vennénk pl webfejlesztés HTML CSS JS kombóval (ami ma már alap szinten nagyon elavult, mivel ezek alapok és mellé jön még egy csomó ismeret és komolyabb erre épülő rendszerek), akkor ezekhez is kell logika, tanulás.
A HTML CSS JS kombó nem olyan nagy cucc, szerintem félév alatt elég mélyen bele lehet ásni magadat még munka mellett is, viszont nem szabad leragadni ennél, hanem haladni kellene tovább a tanulásban.
Ha mondjuk komolyabb alkalmazást szeretnél fejleszteni mondjuk C# nyelven. Ott élből sokkal több dolgot KELL megtanulni csak magához a programozáshoz. Mivel egy programozó nem csak annyit tud, hogy van XYZ nyelv és azoknak mi a szintaktikája. Ismerni kell nagyjából mi is van a "motor alatt", a komolyabb feladatokhoz meg nagyon ismerni kell mi is van ott. Aztán jönnek a tervezési minták (patternek) amik nyelvtől függetlenek, algoritmusok, sőt ha nagyon az alapoktól indulsz maga a számítógép működése. Mi a memória, merevlemez, hálózati kommunikáció alapok.....
Ezeket nem lehet elkerülni, mert még a gányoláshoz is fontosak az alapok, a minőségi munkához meg főleg! Pl amikor egy webes feladattal szívsz órákat, napokat és kiderül, hogy "ja hiába írom át az alkalmazásban, ha a böngésző becachelte, a megfelelő módon kell frissítenem". Sok hibát fogsz véteni és ezekből tanulni, de ezt az utat végig kell járnod ahhoz, hogy később jobban menjen. A tanulás is olyan sokszor, hogy egy adott dolog megtanulása nem nagy idő, DE ha nincs meg a megfelelő alap, akkor az 1 hétvégés tanulásból simán lehet 1-2 hónapos is, mert az alapokat meg kell hozzá szerezned.
Ismerek olyat, akinek sikerült. 25+osok között kb 2/10 az arány, egyetemi évek alatt sem volt ez jobb igazából.
Nyomni kell a tanulást (minimum fél évet), meg egy egészséges önmarketing kell a munkavállaláshoz.
A személyes tippem, hogy nyugodtan próbáld ki magad, kismillió tutorial van youtubon meg mindenhol, viszont ha nem jön elég hamar sikerélmény (szembe jön egy probléma és nem tudod megoldani önerőből az internet segítségével), akkor engedd el! Ha van sikerélmény az elején, akkor valószínűleg nem lesz gondod később sem.
Írom ezt úgy, hogy 12 éve vagyok a szakmában és gyakorlatot is tartottam egyetemen.
"Én 35 vagyok, és IT-ban. Folyamatosan kell tanulnom, új technológiákat, stb."
Még a "lehetetlen" és a "nehezebb" között sem érzed a különbséget.
Akkor mit is lehetne ehhez hozzátenni, hogy felfogd, egyetemre járni nem 40 éves korban szoktak az emberek és ez nem véletlenül van így.
Mindenkinek nehezebb az ismeretszerzés idősebb korban. Különösen, ha a tanulandó éppen egy okleveles szakma teljes anyagának elsajátítása.
Amit te művelsz, az csak a már meglévő ismeretek kiegészítése, bővítése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!