Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Java ban több kivétel dobása?

Java ban több kivétel dobása?

Figyelt kérdés

Van egy “kivétel” osztalyom:

public class sajatkivetel extends Exception{

Itt van a 4 alap konstruktor

Ures konstruktor

String message konstruktor

Throwable cause konstruktor

Throwable cause, String message konstruktor

Illetve van egy Reader osztalyom ami beolvas egy fájlt, es onnan tárolja el az adatokat.

Illetve ellenőrzi a fájlból beolvasott adatokat.

Ha a fájlból beolvasott adat nem megfelelő pl.: van benne olyan karakter ami nem megengedett, akkor sajatkivetel exception-t kell dobnunk.

Illetve van egy fo osztály ami egy Reader típusú változók keresztül hívja meg a Reader osztály fuggvenyeit.

És itt kell el kapnunk a sajatkivetel exception-őket.

Próbáltam úgy hogy a Reader osztály függvényében, ahol ellenőrizzük a beolvasott adatokat, ott dobok sajatkivetel hibát, majd a catch ágban elkapom, es onnan újra dobok egy sajatkivetel exception-t a hívő fuggvenynek.

De nem engedi a netbeans.

Hogyan kellene a hibákat dobni, milyen hibát, mikor?

tegnap 21:45
 1/4 anonim ***** válasza:
Miért kapod el abban az osztályban ami dobja? Exception dobásnak pont az a lényege, hogy máshol kapd el, ahol az osztályt használod. Csak simán dobd a sajatexception-t ha a beolvasó hibát talál és csak ott kapd el, ahol meghívtad a beolvasót.
tegnap 21:55
 2/4 anonim ***** válasza:
Ha hibás, akkor lépjen tovább.
tegnap 22:34
 3/4 anonim ***** válasza:

Maga az alkalmazás nem a legjobb. Úgy lenne optimális, hogy még jobban feldarabolod a függvényeid/metódusaid apróbb darabokra. És nem ott vizsgálod az exception-t ahol dobod.

- Java ad file olvasást, de neked kell kezelned az IOException-t

- Ha, te írsz egy funkciót, ne te kezeld a kivételt (mármint ott)

Ha megnézed a példa kódom pastecode-on, látod, hogy Exception-t dobok, de nem ott kezelem. Miért kezeljem ott? Pont azért kivétel, mert nem tervezett forgatókönyv jött létre. Tehát, kezelje az, aki hívott engem.

Tegyük fel, ott van a Kormányablak. Bemész valami ügyet intézni, és leadsz egy papírt. Ha azt mondják, hogy ez nem jó, akkor (ő dob kivételt, te kezeled) te javítod azt a valamit. A kormányablakban lévő dolgozó nem tudja, hogyan javítsa ki, így ezt rád hagyja.

A kódban is valamilyen hasonló logikát kell követni, de hívó-hívott között.

Pl.: [link]

tegnap 23:40
 4/4 anonim ***** válasza:

#3 vagyok. Az egyszerűségért annyi a "szöveg ellenőrzés", hogy a sorok végén kell lennie egy ","-nek.

!Fontos!

- nem teszteltem

- a belső classok, nyilván más-más java fájlokban kellene lennie, de áttekinthetőség végett, egy class-ba zsúfoltam

tegnap 23:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!