Érdemes magyarul programozni?
Kezdő vagyok és sokszor keverem az angol és magyar szavakat. Alapból angolul van a legtöbb projekt, de gondoltam irom magyarul, ha már ez az anyanyelvem. Most ott tartok, hogy fél angol, félig magyar a kód. :D
Magyar fájlneveket használni (connection.php -> kapcsolat.php)
vagy magyar változóneveket ($username helyett $felhasznalonev), komment magyarázatok stb.
Most éppen fősulis beadandót csinálok, ahol tudom, hogy csak én meg a tanár látja a forrást, és nem lesz nemzetközileg tovább fejlesztve (bár kitudja :D)
Így magyarul irom, hihetőbb, hogy én csináltam és nem stackoverflow-ról másolom az egészet.
Melóhelyen meg folytatom angolul.
Akkor arra próbálok figyelni, hogy egy projekten belül azonos legyen a nyelv..
fájlnév/osztálynév/namespace/változó/függvény/mezőnév(db) -> mindig angolul
Kb két dolgot szoktam csak magyarul és az a kommentelés és a dokumentáció. Ezt annó cégnél is így csináltuk (csak magyar fejlesztők voltak, ezért így állapodtunk meg).
Továbbá camelCase stílusban szokás elnevezni a változókat. (Bár ez már inkább megállapodás kérdése, de többnyire ez a használatos.) Ugyanez igaz a függvény nevekre is.
Namespace/Class/Interface: PascalCase
Az adatbázis esetén szoktunk (bár ez is eltérhet, de mi így csináltuk és szabadúszóként is megmaradt ez a szokás): táblanév/mezőnév/stb.. esetén snake_case használok.
Webfejlesztésnél pedig a css-nél az id-k és class-ekhez kebab-case -t.
De formázásra is voltak ilyen "szokások". Pl függvény esetén a kapcsos zárójel mindig új sorba kerül, soha nem a végére. Ellenben feltételnél pedig mindig a sor végére.
Érdemes megnézni pár kódot és betartani a szabályokat, hogy jól olvasható kódot kapj a végén.
én PHP-zok (főállás), mellette C#-ban is fejlesztek (hobbi + mellékes)
magyar szavakat kevés helyen használok: pl ha html-ben ID-t adok (classnál már nem szokásom)
legtöbb esetben ID-nál is angolt használok, ritka a magyar, de néha megesik
viszont debug üzeneteknél (úgy értem a stringekben) nem is nagyon használok magyart, pedig azt senki nem látja később, mégis angolul írom, KIVÉVE amikor "almafa" a debug üzenetem :D
olyan furán nézne ki számomra, hogy:
EntitasMenedzser.Peldany.UjEntitasKerese()
ahelyett, hogy:
EntityManager.Instance.GetNewEntity()
ha megfelelő szinten vagy szakmailag és angolban, akkor könnyen olvasod és értelmezed az angol kifejezéseket, kódokat
Miért ne?
Magyarországon vagyok, magyar munkatársakkal dolgozok, nem fogok merő flancolásból mindent angolul elnevezni. A kódminőségen nem ront.
"Minden nemzet a maga nyelvén lett tudós..."
A számítástechnikának az angol annyiban a nyelve, hogy angol nyelvterületen jött létre, és a kulcsszavak angolok. Nem a használt nyelvtől lesz valami minőségi, vagy szakmaiatlan.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!