Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Melyik programozási nyelvet...

Melyik programozási nyelvet érdemes elkezdeni tanulni, melyiknek van jövője?

Figyelt kérdés
Hagyjuk a kezdő programozási nyelveket, melyiket éri meg elkezdeni?
2021. júl. 13. 16:50
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
71%
Először is jobb, ha megérted, hogy miről is szól a programozás, aztán célszerű majd később egy adott nyelvre rátérned. Nem légből kapottan beszélek, ugyanis tanultam programozást. A rálátosdat kell megszerezned a programozásra, az ún. probléma megoldó képességedet kell fejlesztened programozási szinten. Egyébként teljesen mindegy, hogy milyen nyelven tanulsz meg programozni, utána már csak át kell szoknod a másik nyelvre, nyilván időbe telik minden, viszont teljesen mindegy, hogy Pascal nyelven tanulsz például, vagy C#, C++, Java, először javaslom keress oktató videókat, tűzz ki magad elé célokat és próbáld azokat megvalósítani. Teljesen mindegy, hogy milyen nyelven tanulsz, bár talán nem a Java-t ajánlanám kezdésnek.
2021. júl. 13. 17:02
 2/14 Szirty ***** válasza:
70%

Attól függ mit akarsz programozni.

Pl. ipari FANUC robot programozása nagyon más mint applikációkat írni androidra. PLC programozás nagyon más mint ügyviteli szoftvereket írni PC-re. HW közeli mikrovezérlő programozás más mint szerver oldali web alkalmazást írni, stb.

2021. júl. 13. 18:00
 3/14 anonim ***** válasza:
82%
1 hete, 2 hete, 3 hete........ minden héten felteszi legalább egy ember ezt a kérdést.
2021. júl. 13. 19:47
 4/14 anonim ***** válasza:
29%

Ha a "piac"-ot nézem akkor amit Szirty kolléga írt. Lassan a "látványos" web, és web alapú alkalmazások fejlesztésére "nagyjából képes" programozókból lesz 2x annyi mint amennyi feladat van. Viszont ami továbbra is totálisan jól látszik, és egyre nagyobb a hiány azokból akik képesek PLC-t, HW közeli mikrovezérlőket, egyáltalán totálisan hardver közeli dolgokat programozni. Az IoT rohamosan terjed, az önvezető autók karnyújtásnyi távolságra vannak. Ipari automatikák, ipari robotok, és minden ami ehhez kapcsolódik egyre többen lesznek. Az

"okos otthon" megfizeethető lett akár már Magyarországon is egy átlagos családi ház esetén is. Ezeknél a rendszerknél ugyan már kezd terjedni a C és a C++ de még jellemzőbb az ASM (vagy ahhoz közeli nyelv). De egy biztos, hogy az a gondolkodás mód kell ezekhez amit csak az ASM-el tudsz megtanulni. És ezt már elképesztően nem tanítják sehol "nem divatos" hát ... eladott darabszámban lehet, hogy meglepő eredmények születnének. Van ismerősőm aki gépjármű EBS és ABS rendszereket fejleszt, ott van minden ami előfordul. Ahol én magam dolgozom ott PLC-tól a mikorvezérlőn át programozunk mindent mindennel. De nálam a programok jelentős rész ASM (vagy ahhoz nagyon hasonló nyelven PLC esetén utasításlistának hívják) születik. És nagyon nehéz ma már olyan programozó növendéket találni aki egyáltalán fel fogja, hogy hogyan kell alacsonyszinten programozni. És tudom, hogy sok helyen van C és ma már létezik PLC-re is python(!) háát a hatékonysága elég érdekes kérdés. És pl. egy mikrovezérlő esetén sokszor még a legjobb optimalizáló is rosszabbra optimalizál mintha neki ülnék és kioptimalizálnám az ASM kódot. Egyszer belenéztem egy ilyen C++-al írt mikrovezerélő programba és a kb. 2kszó hosszú programban legalább 100 helyen találtam felesleges NOP-ot (no comment...). És ez csak egy példa volt.

2021. júl. 13. 20:22
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Nem igaz, hogy minden hétfőn felteszi valaki ezt a kérdést, mert kb 3 naponta ;)

A másik, hogy nem mindegy a nyelv sem, ilyet azért ne mondjunk már senkinek sem! Mert a mindegyben benne van a C++ is, vagy az Assembly, vagy a Fortran is. Ezeket nem ajánlanám egy teljesen kezdőnek 2021-ben. Innentől kezdve tehát NEM mindegy, hogy milyen nyelvet tanul!

Maximum a mainstream nyelvek között mindegy, de egy kezdő honnan tudja ezeket?

Tehát a kérdésre válaszolva: Python, Javascript/Typescript, Java, Kotlin, Go. Én ezek közül válogatnék, ha újra kezdő lehetnék.

2021. júl. 13. 21:22
 6/14 Szirty ***** válasza:
75%

" És tudom, hogy sok helyen van C és ma már létezik PLC-re is python(!) háát a hatékonysága elég érdekes kérdés."

Általánosságban elmondható, hogy az univerzális dolgok több mindenre jók, de csak egy kicsit.

Mint az ásólapát. Se ásni, se lapátolni nem lehet vele normálisan.

A célorientált nyelvek mint amilyen PLC-re az STL, LAD, FBD mérföldekkel hatékonyabb mint pl. az általános célú C nyelv.

2021. júl. 14. 05:41
 7/14 anonim ***** válasza:
58%
#5 Go-t ne tanuljon, mert egy kalap sz.r, csak azért létezik, mert a Google nyomja. Akkor már Rust, ha modern nyelvet akarsz, de én azt se javasolnám kezdőnek, mert nagyon elkényelmesedik tőle.
2021. júl. 14. 08:37
 8/14 anonim ***** válasza:
12%

HTML

T

M

L

2021. júl. 14. 12:28
 9/14 anonim ***** válasza:
66%
A HTML mióta programozási nyelv?
2021. júl. 14. 19:11
 10/14 anonim ***** válasza:
12%

"A HTML mióta programozási nyelv?"

Hány olyan ember van aki ért a HTML-hez de közben nem programozó?

Na ugye.

Ez is a programozók egyik nyelve.

De igen, a HTML-nek VAN jövője, aki másképp gondolja nincs tisztában az alapokkal, nem igen lehet szakmabeli.

2021. júl. 14. 21:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!