Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Közel 40 évesen (38) érdemes...

Közel 40 évesen (38) érdemes lehet a programozást elkezdenem abból a célból, hogy karriert váltsak?

Figyelt kérdés

Jelenleg egy angol MA szakos diplomám van és azzal dolgozom évek óta egy középiskolában. De érdekel az IT terület is.

Sokszor kérnek segítséget tőlem a kollégák infós területen és akkor tudok is segíteni nekik. Még amikor nekem is új a probléma, hamar (1 napon belül) találok rá megoldást úgy, hogy közben a saját tanári munkámat is el kell látnom, tehát nem csak annyi a feladatom.

Igen, van informatika tanárunk is, de ő elvan a termében és nem foglalkozik kis "piti halandókkal"... Arra pedig nincs időnk várni, hogy a rendszergazda megérkezzen a sulinkba, hogy segítsen.

Teljesen önszorgalomból, munka mellett kezdtem el honlapokat készíteni HTML, CSS és Javascript használatával. Ismerek több tartalomkezelő rendszert is, ahol a PHP, valamint az adatbázis is szükséges...

Ezzel a háttérrel szeretnék elkezdeni programozni.

A programozás alapjait a JAVA nyelvvel gondoltam elsajátítani, mert arra szeretnék specializálódni is majd.

Ha ennyire érdekel a programozás, megvan hozzá az angol nyelvismeretem is (angol nyelven szoktam olvasni infós cikkeket, fórumokat), illetve hajlandó vagyok "visszaülni az iskolapadba" is tanulni, akkor érdemes elkezdeni a programozással foglalkoznom?

Igen, tudom, ez mind idő- és energiaigényes.

De akármibe kezdenék bele, minden idő- és energiaigényes, ami változást hozhatna. Az előttem álló évek pedig így is, úgy is eltelnek.

2020. dec. 23. 12:18
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
96%

Én informatika tanárom őszintén meg nem mondom hány éves volt de kb 55 és tavaly hagyta ott az iskolát elment programozónak. Nyilván ő neki nem volt teljesen idegen a programozás de korszerű nyelvet nem ismert csak a Pascalt.

Szóval 38 évesen egyáltalán nem vagy lemaradva.

2020. dec. 23. 12:28
 2/14 anonim ***** válasza:
96%
Mondjuk 55-tel lehet fölé lőttem, inkább 50.
2020. dec. 23. 12:29
 3/14 A kérdező kommentje:

Az "elment programozónak" hogyan értendő?

Elkezdett programozónak tanulni pl. levelezőn/online vagy autodidakta módon?

Gondolom, nem dolgozni ment, mivel elvileg "korszerű nyelvet" még nem ismert, elmondás alapján.

Köszönöm szépen a választ! Biztató.

2020. dec. 23. 12:32
 4/14 anonim ***** válasza:
86%
Nyugodtan válthatsz, ha látod benne a fantáziát. Programozó elég keresett szakma, illetve jobban megfizetett mint a tanári munka. Mivel tudsz angolul, már előrébb vagy mint sok másik ember, aki nem. Szerintem a javascript és php oldalon érdemes erősen belefolyni, ha web programozás érdekel - html és css már alap kb.
2020. dec. 23. 12:34
 5/14 anonim ***** válasza:
93%

Bocsi, hogy nem voltam részletes.

Ide ment el tanulni: [link]

Most itt dolgozik: [link]

2020. dec. 23. 12:59
 6/14 anonim ***** válasza:
92%

Nem értem ezt a buta korfóbiát. Egy nyugdíjas is megtanulhat programozni. Igen, kell hozzá ész is. Ismerek olyan 30-ast is, aki már régen elitta, és olyan 80+-ost is, aki együtt fut tiszta elmével a játszótéren az unokájával.

Embere válogatja. Valakinek nem való a programozás, valakinek igen, de az biztos, hogy ez nem kor függvénye.

2020. dec. 23. 13:11
 7/14 anonim ***** válasza:
12%

" Egy nyugdíjas is megtanulhat programozni. "

Igen, csak hát, mit ér vele?

Mert a munkaerőpiacon nem fog kelleni senkinek.

A kérdező sem, bárki bármit is állít. 38+2 év, az a "k.rva öreg" kategória, legalábbis ebben a szegmensben.

A kérdező lehetőségei kimerülnek abban, ha a szükséges ismeretek megszerzése után vállalkozni kezd és ott majd a képességei alapján fog boldogulni, ha fog.

2020. dec. 23. 13:22
 8/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az összes eddigi választ!

Akinek még bármilyen meglátása, sőt tapasztalata van a témával kapcsolatban, nagyon szívesen fogadom!

Egy észrevétel:

Angol nyelvű fórumokon és külföldi helyeken nem az alapján "kezelik" a személyeket, hogy hány éves, hanem hogy mit tud adni a vállalkozásnak/cégnek. Munkájával termel-e profitot?

Magyarországon olyan, mintha - bármelyik területet tekintve - nem támogatná a kövélemény a váltást 35-40en túl, mondván, hogy már "öreg" ahhoz, hogy kezdő legyen. Mintha egy szakmába bebetonozva kellene leélnünk az életünket úgy, hogy nincs második esély, se esély az újrakezdéshez.

Ezt most nem csak a programozásra értem, hanem általában, amikor valaki egy szakmaában eltöltött idő után akar váltani másra.

2020. dec. 23. 14:52
 9/14 anonim ***** válasza:
10%

"Angol nyelvű fórumokon és külföldi helyeken nem az alapján "kezelik" a személyeket, hogy hány éves, hanem hogy mit tud adni a vállalkozásnak/cégnek."

Az lehet, csak nem programfejlesztői berkekben.

Egyetlen szakmánál sem előny az, ha valaki középkorúként kezdi el művelni. Ez nyilvánvaló és behozhatatlan hendikep azokkal szemben, akik, bár ugyanolyan korúak, már tizenöt-tizenhét éve tolják ...

Akkora szakmai rutinnal, tapasztalattal, tárgyi tudással rendelkeznek a kezdőhöz képest, hogy az már behozhatatlan.

A programfejlesztők köreiben, a dolog jellegéből adódóan a tudást teljesítményben mérik és erre egzakt lehetőségek vannak.

Ez ugye, generál egy hierarchikus sorrendet. Ennek a sorrendnek a végén tartózkodni, csupa huszon és harminc-egy-két éves között, nem biztos, hogy egy negyven éves ember álma még akkor sem, ha anyagilag kifizetődőbbnek tűnik annál, amivel felhagyott.

Azt meg neked kell eldöntened, hogy a kérdésed álkérdés-e, vagy valódi.

Magyarul, már eldöntötted a dolgot magadban, itt meg csak vállveregetést, biztatást, megerősítést vársz, vagy valóban kiváncsi vagy a dolog szinére és visszájára, mielőtt a végleles döntést meghozod.

2020. dec. 23. 15:13
 10/14 anonim ***** válasza:
43%
Nem tudod felvenni a versenyt azokkal akik 12-14 éves koruk óta programoznak. Sajnos ez van. Ilyen idősen az agyad se fog átállni a programozásra. Ezt már gyerekkortól művelni kell.... különben esélyed sincs a piacon.
2020. dec. 24. 03:41
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!