Mit gondolsz, egyszerű szakma a programozás az átlagemberek szerint?
21:
Én most is sokszorosát keresem a minimálbérnek, de amúgy ha átlagbérhez vagy a kenyér árához hasonlítanánk akkor is hasonló arányokat kapnánk. Akkor luxus volt a számítógép, ma kommersz termék.
23: Éppen ez az, hogy az infláció nem arányosan oszlik el, vannak termékek, termékcsoportok, amelyeket jobban vagy kevésbé súlyt.
A lényeg sem az, hogy ne lett volna a PC 1991-ben luxus termék, hanem hogy a számítógépekre ható vásárlóerő mekkora volt és, hogy egy-egy gép ára hogy aránylott a másikéhoz.
Azt pontosan tudom, hogy az amiga egy drága gép volt, mert 1991-ben vásároltam magamnak gépet először. Ismertem a picot, az árakat. Az amiga még évekkel később, tehát 1995-ben is fajlagosan drága gép volt és a túlélését éppen a drágasága jelentette. A korai PC-k grafikai, hangzásbéli teljesítményén túlmutatott, aki meg befektetett rá, az nem dobta ki. Pláne, hogy a legtöbb ember bővítette az amigáját és az is elég sok pénzt emésztett fel. Egy barátom ebből élt, amiga bővítményeket tervezett, gyártott, értékesített.
Ha a korabeli PC-k árát nézem, akkor 1991-ben egy 386 DX-40 alapú konfig vhogy így nézett ki:
alaplap + proci 25000,
4 MB RAM 20000,
FDD, HDD illesztő 2000,
basic VGA kontroller 5000,
Ház + táp 10000,
FDD 3.5 5000,
HDD 210 MB 30000.
Ez kb. 100 rugó.
Akkori 100 rugó ér ma HW viszonylatban kb. 4-500 ezret.
Egy 486-os meg kb. 15 ezerrel került többe a 386 DX 40-nél.
A 1541 speciel komplexebb dolog volt mint maga a gép.
Az is tartalmazott egy számítógépet, processzort, ramot, romot és egy precíziós mechanikát is.
Tetszik ez a spontán retró fórum, hajrá, öreg kockák! :)
Igen, az 1541-esnek saját 6502-es procija volt. Jó nagy marhaság volt, mert egyrészt baromi drága lett tőle az egység, másrészt lassabb, mint más gépek "buta" meghajtói. Tulajdonképpen akár párhuzamos feldolgozó egységnek is lehetne használni, kiszervezni dolgokat annak a procijára, és két threades gépet csinálni a C-64-ből, ha a kernal engedné. Hja, tessék saját kernalt írni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!