Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Tényleg nem kell a matek?

Tényleg nem kell a matek?

Figyelt kérdés
Mostanában 2 féle dolgot hallottam arról, hogy a programozáshoz kell e a matek vagy nem. Neten főleg YouTubeon lehet sok olyat hallani, hogy a programozáshoz nem kell a matek. Ezzel szemben láttam egy Egyetemnek a promó videóját ahol meg azt mondták azért komoly matek kell az informatikához. Most akkor ez hogy van? Kell matek hozzá vagy nem? Vagy esetleg csak bizonyos szint felett kell vagy csak bizonyos területeire?

2021. febr. 25. 10:39
1 2 3 4
 21/38 anonim ***** válasza:
38%
Hatalmas különbségek vannak. Egy "full stack fejlesztőnek" a Jóskapista kft-nél a legbonyolultabb matematika valsz az lesz, hogy hány pixellel kell eltolni a képet, hogy jól nézzen ki. De aki igazán jó programozó annak számos területen kellenek mélyebb matematikai ismeretek: MI, titkosítások, big data, számítógépes grafika, algoritmusok komplexitása, hogy csak pár területet említsek.
2021. febr. 25. 17:51
 22/38 anonim ***** válasza:
48%
Megvagytok áldva ezzel az algoritmusok komplexitásával. Rengeteg IDE van már. Megoldja helyetted. Sokkal kényelmesebb lett a fejlesztés, mint régen.
2021. febr. 25. 18:08
 23/38 anonim ***** válasza:
54%
Melyik ide optimalizálja az algoritmusodat komplexitás szerint? Mert tudtommal ez nem éppen egy triviális, automatizálható feladat (a triviális eseteket leszámítva).
2021. febr. 25. 18:13
 24/38 anonim ***** válasza:
61%
Igazából mindegyik optimalizál :D
2021. febr. 25. 18:49
 25/38 anonim ***** válasza:
55%

Erről mesélj kicsit bővebben :D

Csak mert a GUI maga semmit nem optimalizál. Léteznek bővítmények, amik kicsit rendezik a kódot és a triviális hibákat (felesleges változók stb.) kiszűrik, de olyat, ami egy algoritmust komplexitását érdemben csökkenti még nem láttam, sok esetben el se tudom képzelni.

2021. febr. 25. 18:57
 26/38 anonim ***** válasza:
50%

LOL.

Ember, az IDE az egy fejlesztői környezet. Ami esetleg optimalizál, az a fordító, de az sem azt az algoritmust, amit valaki megír, egy feladatra kihegyezve, hanem azt, amit maga állít össze első menetben.

Ha tényleg úgy nézne ki a fejlesztői meló, ahogy te próbálod itt ecsetelni, akkor a programozók nem keresnének sokkal többet a kukáslegényeknél.

Amit ugyanis ebben a munkában megfizetnek, az a matematikai képesség és a vele való bánni tudás.

2021. febr. 25. 19:00
 27/38 anonim ***** válasza:
Az IDE megmondja a komplexitást, a fordító az ami optimalizál. Én arra gondoltam, hogy már a komplexitást stb-t azokat látod, nem kell számolni semmit.
2021. febr. 25. 19:04
 28/38 anonim ***** válasza:

Melyik ide mondja meg a komplexitást?

Az algoritmus komplexitását a compiler hogy optimalizálja?

Nagyon el vagy tévedve...

2021. febr. 25. 19:09
 29/38 anonim ***** válasza:
26%

"de olyat, ami egy algoritmust komplexitását érdemben csökkenti még nem láttam, sok esetben el se tudom képzelni."

Fel sem fogja a pamutagyú, hogy mekkora hülyeséget írt. Persze egy diplomát már ez is bekamuzott magának. :)

Ha tényleg képes lenne egy szoftver az ember által írt kódra ráoptimalizálni, akkor képes lenne helyette is megírni a kódot, ráadásul, az embernél jobb minőségben.

2021. febr. 25. 19:10
 30/38 anonim ***** válasza:

29: nyilván, ha ez így lenne, akkor nem keresnének a nagy cégek profi algoritmusfejlesztőket, ha lenne program, ami megoldja.

De csak egy egyszerű példa: ha van egy keresési feladat, akkor én a fejlesztő vagyok az, aki tudja, hogy az adat a keresett adattag alapján rendezett, ezért bináris keresést használok lineáris helyett. Ezt jellemzően egy program nem tudja helyettem, mert azt se tudja, hogy az adott adat mi alapján van rendezve. Persze ez egy egyszerűbb példa. De rengeteg alkalmazás van, ahol emberi algoritmuselemzéssel csökkentik a futásidőt sokszor nagyságrendekkel.

2021. febr. 25. 19:16
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!