Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Kellő szorgalommal kevés...

Kellő szorgalommal kevés végzettséggel lehet valakiből programozó?

Figyelt kérdés
34F
2020. dec. 23. 22:18
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
80%

Kicsit offtopic itt, inkább #9-nek válasz arra, hogy miért lehet programozni diploma nélkül és jogászkodni miért nem.

Az egész számítógép és programozás dolog az internet körül forog. Vannak videók és tutorialok arról mit és hogyan oldj meg. A technológiák dokumentációja szintén elérhető online, ez bevezető leírásokra és profi reference guide-okra is igaz. Vannak study guide-ok arról, hogyan tanulj meg programozni. Akinek az egyetemi anyag hiányzik, az megnézhet MIT, Stanford vagy akár BME előadásokat online. Az egyetemi tematikák az órák tananyagával, kötelező és ajánlott irodalommal publikusak, legalábbis ELTE-n biztosan. Ezeket a könyveket szintén be tudod szerezni online. Vannak oldalak, ahonnan konkrétan scannelt gyakorlat jegyzeteket tudsz letölteni. A közhidelemmel ellentétben matekot is lehet könyvből, pdf-ből tanulni. A bolyai sorozat pl marha jó. Emberek blogolnak arról mit, milyen sorrendben és hogyan érdemes szerintük tanulni.

Nem azt mondom persze, hogy youtube videókból számonkérés nélkül profi szoftverfejlesztővé lehet képezni magad. De el lehet indulni, látod nagyjából miről szól ez az egész, lehet otthon próbálkozni egyszerűbb programokkal és elérhetsz egy szintet, amivel már kulimunkára alkalmas vagy.

Jogi, egészségügyi és mérnök (gépész, villamos, építész) vonalon ez nincs. Úgy mennek emberek jogász vagy közgazdász szakokra, hogy valójában fingjuk nincs arról mit fognak dolgozni, csak tudják, hogy magyar-töri, matek-töri vagy matek-fizikából fognak emelt szinten érettségizni, mert ez megy relatíve jól, aztán ebből kell kihozni a legtöbbet. Felütik a felvi tájákoztatót megnézik, hogy oh ezzel jogásznak, közgazdásznak vagy mérnöknek lehet elmenni, na akkor az leszek.

Továbbá, ezeken az ósdi területeken még mindig az egyetem a titkok tudója. Oda kell menned, meg kell venned könyveket, be kell járnod órára, a diákok minden évben szó szerint ugyanazt másolják le a tábláról a füzetbe. Vicc az egész. Rég úgy kellene működnie az egésznek, hogy az oktatók pdf-ben adják ki a részletesen kidolgozott anyagot elmélettel, gyakorlattal, kidolgozott feladatokkal, bizonyításokkal és évente 2 ZH-n és 1 vizsgán látják a hallgatókat, nagyon max ha kell, akkor évente pár konzultációs órát lehetne tartani, de aztán csá. Felnőtt emberekről beszélünk, akik elméletileg az életük végéig tanulni fognak, ha nem is egyetemi keretek között ...

2020. dec. 24. 20:23
 12/31 anonim ***** válasza:
11: Utolsó bekezésed igaz levelező szakra. Na de gépészeten is van egy csomó labor. Mondjuk kíváncsi lennék, hogy például ipari robotkarokkal hogy foglalkoznál otthon. Vagy CNCvel.
2020. dec. 24. 20:42
 13/31 anonim ***** válasza:
45%

#11 vagyok

Igen, igaza van #12-nek abban, hogy pár dologhoz kellenek eszközök és személyes jelenlét. Az említettek mellett pl ilyen lehet még orvosoknál egy kórházi gyakorlat vagy hulla boncolás. De IT-ban a dolgok 99%-a futtatható vagy szimulálható otthon. Ami nem, mert csak fizetősen elérhető, azzal nem is feltétlen akarsz hosszútávon foglalkozni.

De ja, az IT előnye, hogy az otthoni a gépeden a dolgok többségét ki tudod próbálni és már tiniként is el tudsz kezdeni tanulni olyan dolgokat, ami a tényleges munkavégzéshez kell később. Elég speckó terület az IT ebből a szempontból.

Ettől függetlenül kitartok amellett, hogy a klasszikus egyetemi oktatás *nagy része* a *legtöbb szakon* felesleges és mehetne távoktatás keretein belül. Ezt két diplomával mondom (matek bsc + progtervinf bsc).

2020. dec. 24. 21:06
 14/31 anonim ***** válasza:
0%

"Rég úgy kellene működnie az egésznek, hogy az oktatók pdf-ben adják ki a"

Rég' így is működik.

2020. dec. 24. 21:08
 15/31 anonim ***** válasza:
46%
Jó, de a mérnökinformatikus is mérnök...
2020. dec. 25. 05:58
 16/31 anonim ***** válasza:
Egyetértek 11-sel
2020. dec. 25. 07:11
 17/31 anonim ***** válasza:
#11 ezt értem, de akkor miért van az hogy bizonyos helyeken csak azzal állnak szóba, akinek van egy valamilyen computer science diplomája?
2020. dec. 25. 10:01
 18/31 anonim ***** válasza:
57%
#17 Mert egy ember interjúztatása is pénzbe kerül, a hr ezért nem szeret kockáztatni, ellenben sokszor még arról sincs fingjuk milyen állást hirdettek meg, nem, hogy a szakmáról. Nekem konkrétan volt olyan esetem, ahol én világosítottam fel a hr-es csajszit, hogy létezik olyan állás amire jelentkeztem... Laikusként pedig mit nézel, van papírja, akkor már valamit csak tudhat.
2020. dec. 25. 11:29
 19/31 anonim ***** válasza:

Exkolega audoditakta módon tanult (egyáltalán nem eső ember, inkább csak szorgalmas). Bár nem beszéltük pont mennyi időt tanult mielőtt munkája lett, de lett. Megtanult egy nyelvet meg gitezést és bum már legjobb multihoz fel is vették igaz próbaidő leteltével nem vették fel (ha minden igaz nem szakmai okból). Aztán került cégünkhöz, itt is elvolt. Ide nem olyan nehéz bekerülni, mégis nem egy egyetemistának nem sikerült, aki próbáltak neki igen. Most meg felvették egy nagyobb céghez 600k bruttóval (vidék, nem pest), úgy hogy mostanra lehet összesen 2 évnél is kevesebb IT-s munka tapasztalata. Szóval azért elboldogul.

Másik tag. Cégnél, ő egyetemet abbahagyta szóval papírja sincs talán ha felét tolta végig. Egyik legnagyobb koponya cégnél és ő felügyel rengeteg projektet is. Igaz hogy gond is hogy nincs papírja kicsit a vezetőségnek, de nem akkora nyilván, ha projekteket vezetget.

Szóval szerintem a válasz egyértelmű igen.

És nem kell semmi projekt ötlet se. Amíg tanulsz addig elég csak a számológép vagy tetris megírása bőven. Aztán majd ráérsz gondolkozni akár valami komolyan.

Ja tényleg a githubos dologra. Ennek az exkolegának van igaz hobbi projektje amit mutogathat, de elég kicsi semmiség (tetris szint), meg nem is kérték sehol. Szerintem biztos jó dolog és én is ügyködök saját projekten, de nem a fő cél hogy githubon legyen kirakati célbó, csak egy kellemes mellékhatás lenne, ha elkészül. Ja és tőlem se kérték sose. Nem mondom, hogy hülyeség ez a githubosdi, mert cég függő, csak arra akarok utalni, hogy nem feltétel.

Sok cég kér diplót szóval szükebbek a lehetőségek, de ez nem akkora akadály szerintem.

2020. dec. 26. 02:44
 20/31 anonim ***** válasza:

Utolsó:

Ha akkora koponya lenne nem hagyta volna ott, hanem legalább levelezőn befejezi, hiszen sokat számít a diploma, főleg ha mesterképzése is van. Sok helyre be sem kerül anélkül, hiába jó bármibe is.

2020. dec. 26. 06:14
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!