Bárki lehet programozó ha elég szorgalmas?
#6 ez nagyban függ attól hogy hol dolgozol, összességében nyilván több pl cnc gép programozóra van szükség mint másolásvédelmet, vagy grafikus motort fejlesztőre, de nagyon területfüggő hogy mennyire kell jó programozónak lenned az adott területen. Darabszámra többen vannak akik kulimunkát végeznek(ezért is oktatnak ma már középiskolában is programozást mindenkinek, hogy legyen olcsó munkaerő erre a piacra, ahol nem kell a jó programozókat megfizetni - gyanítom 10-15 legfeljebb 20 év, és ezek a programozók annyit fognak keresni mint egy úrufeltöltő kb, olyan szinten lesz túltelítve a piacnak ez a része).
Cnc gép programozást nem lefitymálóan írtam mielőtt valaki személyesen sértve érezné magát, csak épp komplexitásban köszönőviszonyban nincs rengeteg más területtel, cserébe sokkal gyakoribb. Ha valaki csak megélni akar programozásból, akkor az ilyen jellegű munkákkal teljesen korrekt karrierutat lehet bejárni anélkül hogy jó programozó lennél, a kérdező meg úgy értelmeztem hogy konkrétan ezt kérdezte.
"összességében nyilván több pl cnc gép programozóra van szükség mint másolásvédelmet, vagy grafikus motort fejlesztőre, de nagyon területfüggő hogy mennyire kell jó programozónak lenned az adott területen."
Igen, erről beszélek. Csak hát ugye kis hazánkban hányan élhetnek meg abból, hogy grafikus motort fejlesztenek, meg másolásvédelmet? Ezek tipikusan olyan témakörök általában, amiket globálisan pár cég csinál és nem is feltétlenül programozni kell tudni hozzá jól, hanem érteni kéne ugye ahhoz, hogy hogyan működik a modern, tényleg biztonságos és piacképes másolásvédelemi megoldás.
Pénzügyi riportáló programot, webshopot, HR-es szoftvert, kutyafüle allokáló programot, meg tudom is én mit pedig ezernyi cég készít. Itt pedig senki sem fakad sírva, ha épp véletlenül valamit nem a legoptimálisabban sikerül megvalósítani programozási szempontból.
Én igenis azt mondom, hogy kellő szorgalommal meg lehet tanulni.
10 éve a Mensa minta IQ-tesztjén a 90-et sem értem el. (Pár hónapja pedig 110 felett volt, pedig becs szó, nem gyakoroltam. :D)
Maximum lassabb lesz a tanulási folyamat illetve maga a programozás igencsak edzi, javítja a logikai készséget!
Tél derekán lesz 2,5 éve, hogy tanulom a programozást. Van 2 "hobbiprojektem", amit láttak már szoftverfejlesztőként dolgozó ismerőseim és azt mondták, hogy nincs gond vele. Olyan emberek mondták, akik szóltak volna, ha valami bökkenő van - más dolgokban adtak is építő kritikákat.
Szoktam Hackerrank-en gyakorolni. Az esti egyetemen 4-esre, 5-ösre szoktak sikerülni a beadandóim.
A jelenlegi munkahelyemen is pikk-pakk megcsináltam a fejlesztős feladatokat, konkrétan meg is dícsértek, aki látta a kódot, az is. ((Csakhogy ez a munkahely olyan, hogy egyedül odab}{.-,sznak a dobozos szoftverhez, hogy na most üzemelteted, ha kell, fejleszted és természetesen support-olod. Ja, hogy így 5 szakma feladatait kell ellátnod és nem értesz mindenhez, így ph.o.sch lesz a munkád? Nem baj, ennél a cégnél mindenkié az. Ja, hogy emiatt akadozik a munka? Kit érdekel! Ráadásul a cég morálja is brutális. Ezért váltok.))
Igazából annyi szokott nálam látszódni, hogy ténylegesen lassabban tanulok, lassabban fogom fel, mint az átlag. Viszont általában meg szokott lenni a kellő szorgalom, kitartás és akarat is. Egyébként meg is szoktam érteni. Sokan azt gondolják a sokat tanulókról, hogy magolnak. Hát nem feltétlenül.
Nekem az a szívfájdalmam, hogy a komolyabb, jobb multiknál (Nokia, Ericsson, evosoft, PEC stb) konkrétan a logikai készséget is vizsgálják különböző feladatokkal, akár fejtörőkkel, akár mintás feladatot kell megoldani (olyasmi, mint a Mensa). A táblánál történő algoritmizálós feladatmegoldásról nem is beszélve. A felsoroltak egyikéről pont ilyen miatt vágtak ki: 1 perc alatt tudtam egy tök jó megoldást, de vétettem két hibát, egyik miatt segmentation fault lett volna, másik miatt minden tesztesetre false-t adott volna vissza a progi. Persze ha futtathatom, további 2 perc után már ki is javítottam volna a hibákat. Így meg már nem tudtam gondolkozni, zavarban voltam, egyáltalán nem járt az agyam. Ki is vágtak...
Na mindegy, szóval az a sejtésem, hogy ilyen cégekhez soha nem fogok bekerülni. :D (Aztán aki ott dolgozik, az azt állítja, hogy igen sok esetben nem is kell ész a feladatokhoz, szinte már unalmasak is...)
6:
A programozási feladatok 90%-a valóban szöszmötölés, viszont én ezzel együtt úgy látom, hogy nem elég a szorgalom, nem lehet bárkiből programozó, mert:
1. Sok ember személyiségilag alkalmatlan rá. Pont hogy a szöszmötöléshez kell valami, ami nincs meg bennük: türelem.
2. A 90% szöszmötölés mellett a többi 10% nem képez külön munkakört, nem is mindig lenne lehetséges, ezért majdnem minden programozó belefut olyan helyzetbe, amikor valamihez nem favágó munka kell, hanem annál több, és ha nem jut túl rajta, akkor elakad a favágásban.
3. Sok embernek nincs meg az intelligenciája ahhoz sem, hogy amit szöszmötölésnek nevezünk, azt meg tudja csinálni.
15:
Nyilván ha fogjuk a mostani lakosságot és odaültetjük egy programozási feladat elé az embereket, akkor csak a töredéke lenne képes rá.
De:
1. A türelem fejleszthető, az ember ilyen jellegű jellemvonásai nem kőbevésettek.
2. Igen, a 10% nem képez külön munkakört, ezért van a jobb helyeken az, hogy x darab fejlesztőre jut egy igazi vérbeli vezető fejlesztő, aki ilyen esetekben ha nem is írja meg helyettük a kódot, de legalább segít, iránymutatást ad.
3. Igen, sokaknak nincs, erre én is utaltam. A legtöbb ember lusta tanulni, mert a gyerekkorában így lett szocializálva. Én arra próbáltam utalni, hogy ha most fognánk 100 darab újszülöttet, hogy bezony belőlük most programozót faragunk, akkor majdnem mind alkalmas lenne rá, mire felnő. Programozónak lenni közel sem akkora was ist das. Enstein, Messi, Picasso nem lehet minden emberből, de egy átlag szoftverfejlesztő igen.
16:
1. Igen, fejleszthető, de nem korlátlanul. Ahogy az is függ a személyiségünktől, hogy milyen típusú feladatoknál tudunk türelmesebbek lenni, minél kevésbé, még ha ezen is bizonyos mértékben lehet változtatni. De nem tudjuk megerőszakolni a személyiségünket. Nekem pl. viszonylag jól megy valaki más, régi gány kódjában turkálni, de van olyan ember, aki nagyon sok önfejlesztés után is idegbajt kapna tőle.
2. A gyakorlatban ez nem működik így, mert nem minden csapatban van ilyen, és ha van is, nem feltétlenül lát rá a konkrét problémára, így időigényes lenne, ha ilyenkor mindig hozzá fordulna az összes juniorabb csapattag. Ha a nehezebb részeken nem tud valaki túllendülni, az azt jelenti, hogy nem képes az önálló munkára, vagyis nem teljes értékű fejlesztő. Ilyen meg nem kell a cégeknek.
3. Szerintem meg 100 újszülöttből kb. 50 lenne alkalmas rá , a többinél vagy az intelligencia, vagy valami más hiányozna. 100 12 éves gyerekből, akiket nem erre kondicionáltak korábban, már kevesebb, 100 felnőttből még kevesebb. Felesleges a zsenikkel jönnöd, valószínűleg ugyanezen 100-ból 50 asztalosnak vagy kőművesnek sem lenne soha alkalmas, de nem pont ugyanaz az 50-50.
"Sokaknak fáj, hogy le van rántva a földre a pálya és nem merül az UFO-k és elkepeztő magasságban levő felhők világába, hogy kezdik reálisan látni mások is, hogy egy programozó nem varázsló. "
Némelyeknek inkább az fáj, hogy inkompetens emberek hülyeségeket beszélnek.
Régen, még a nyolcvanas, kilencvenes években, egy ma silánynak nevezhető programból (pacman, tetris, norton commander) meg lehetett gazdagodni. Billy Gates egy olyan BASIC interpreterből lett milliomos, amit bármelyik közepesnél picivel jobb programozó képes megírni. Azóta a dolog, amit számítástechnikának hívunk, növekedett, sokkal bonyolultabb lett. Az igények pedig a korábbiak sokszorosára nőttek. Ma már nem csak programozó-matematikus szakma létezik, hanem mérnökinformatikus, gazdinfós, progterves, stb. Programozni tanul a villamosmérnök, a mechatronikus, de még a rendszergazda is.
Humán szakokon a néhai gólyák úgy fele időben lediplomázik. A reál szakokon már nem ilyen szép az arány, de a legdurvább a helyzet a progterveseknél. Ott időben nem jut célba csak százból hat-hét emberke.
Nyilván azért, mert ez bárkinek sikerülhet.
Amúgy ha valaki kitalál magának egy projektet és azt csinálgatja, vagy akár egy beadandó van, már akkor látszik, mennyire van kedve a szöszmötölős munkákhoz, máskor pedig a hibakereséshez, a kód kibogozásához (igen, a sajátjához, de valamilyen szinten akkor is). Ezek a készségek pedig fejlődnek is közben.
Egyébként pedig a programozás unalmas részei se hinném, hogy monotonabbak egy pl. betanított irodai munkánál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!