Kezdőoldal » Számítástechnika » Programozás » Az AI az csak egy Big Data nem?

Az AI az csak egy Big Data nem?

Figyelt kérdés

Egy példát azért mondok, hogy lássátok mire gondolok: például képfelismerés. A google felismeri a macskát, de csak azért mert meglett tanítva 1000 macskás képpel, hogy az macska. Tehát egy adatbázissal veti össze az aktuális képet.

Akkor ebbe semmi AI dolog nincsen. Szimplán Big Data. Ahogy a sakk programok vagy GO programok. Az is Big Data.

Akkor ez az egész AI egy marketing "szöveg" lenne csak?

2020. júl. 30. 12:30
1 2 3 4 5 6
 31/52 anonim ***** válasza:
82%

Nos én is hozzászólnék az analfabétához, aki a big data-t ai-nak hiszi.

Eltárolja a sokmillió képet, és összehasonlítja?? Na figyu: egy arcfelismerő neurális háló elfér fél megabájt helyen. Tudom, mert mikrokontrollerre programoztam ilyet. Ha a fél megabájt neked a feldolgozó-függvényekkel együtt neked "BIG", és esetleg data is lenne, akkor neked erősen komoly gondok vannak a fejedben.

2020. júl. 30. 19:41
 32/52 A kérdező kommentje:
Én nem erről beszélek. Az arcfelismerés is csak éldetektálás. Semmi köze az AI-hoz. Nem kell tanítani. Nem kell semmit sem csinálni. Meg kell adni, hogy milyen éleket keressen. Ha azok igazak akkor megvan az arc. ;). Ebbe semmi mesterséges intelligencia nincs. Itt valóban nem kell semmit se eltárolni.
2020. júl. 30. 19:56
 33/52 A kérdező kommentje:
Én magáról az AI-ról beszélek. Ahhoz, hogy tanítsd vagy tanuljon magától építgetni kell az adatbázisát. Tehát adatbázist használ, mert muszáj, különben nem tud fejlődni, ha nem tud adatot tárolni. Persze tarolhatja egy bináris állomásban is, de az nagyobb file-ok esetén már problémás.
2020. júl. 30. 19:59
 34/52 A kérdező kommentje:
Bináris állomány*
2020. júl. 30. 19:59
 35/52 anonim ***** válasza:
78%
Nem olvastam végig az összes választ. De, a kérdésre az a válasz, hogy, az AI nem csak egy Big Data. Nagyon nem.
2020. júl. 30. 20:03
 36/52 A kérdező kommentje:

"AI nem csak egy Big Data"

Szóval akkor Big Data is lehet, ha olyan adatbázisról beszelünk? Mondjuk az is kérdés lehet mitől nevezünk valamit AI-nak, mert egy arcfelismerés is csak képfeldolgozás és semmi köze az AI-hoz.

2020. júl. 30. 20:06
 37/52 anonim ***** válasza:
77%

"mert egy arcfelismerés is csak képfeldolgozás és semmi köze az AI-hoz."

Ebben nagyon tévedsz. A képfeldolgozás(angolul vision) az AI egyik területe.

Tehát osztályozhatjuk az AI-kat az alkalmazási terület szerint és a képfeldolgozás az egyik. Képfeldolgozás, beszédfelismerés, robotika, adatbányászat, stb, stb.

2020. júl. 30. 20:19
 38/52 A kérdező kommentje:

Na igen. Erre is lehet mondani. De mitől lesz az AI, hogy a matematikai algoritmust amellyel elkérésest végzek programozom és futtatom? Nem történik benne semmi mágia. Szimplán lefut az algoritmus, a képen megkeresi az éleket.

Ugyanezt mondhatom arra, hogy a futószalagon mennek az anyák és egy Cognex kamerát felülre rakok majd megkeresem a lyukakat. Egy mintaillesztés az egesz a szoftverben. Ettől még nem lesz AI.

Az már inkább AI amikor zenéket mutatsz neki. Ezeket a zenéket tárolja magának és később amikor már sokat tud, saját magától csinál egy zenét.

De az, hogy felismeri az arcot az nem az.. szerintem.. mert ha az lennem akkor ahogy mondtam csinálok egy console appot amibe két számot bekérek es outputkent megadja az összegüket. Akkor ez is AI. :). Szóval érted mire célzok.

Inkabb a képfelismerés gépi intelligencia, mint mesterséges intelligencia ha már kategorizálni akarjuk.

2020. júl. 30. 20:26
 39/52 A kérdező kommentje:
Telefonba is van a fényképezőbe olyan, hogy mutatja hogy legyen a kép, hogy a legjobb legyen. Milyen szögbe fotózzam stb. Erre is azt mondják: AI. Hát oké. 1000 esetből 1 jó volt. A többit nem tudta. Máshogy fotóztam. Akkor lenne igazán AI, ha tanulna. Megtanulná, hogy én hogy szeretném, majd ehhez igazodik pl. De ez is csak egy algoritmus ami lefut, ebbe sincs mágia és semmi AI.
2020. júl. 30. 20:30
 40/52 anonim ***** válasza:
77%
A te logikáddal élve az ember is csak egy Big Data.
2020. júl. 30. 20:37
1 2 3 4 5 6

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!