Hogy lehet így pályakezdő szoftverfejlesztőként labdába rúgni?
Úgy, hogy önállóan gyakorolsz, képzed magad, utánaolvasol, készítesz saját projekteket.
Bármilyen képzés csak az alapokat adja - nem helyettesíti az autodidakta hozzáállást.
Ha elég olcsón kínálod magad, és hajlandó vagy fél, vagy egy évig olcsó is maradni, akkor nem okozhat akkora problémát az elhelyezkedés.
A leírásod első fele pedig egyszerűen nem igaz, hiába könnyű ráfogni.
Az az érdekes, hogy a többi szak esetén nem hallani ilyet, hogy konkrétan nem elég az egyetem és mellé kell tanulni. Annyit igen, hogy jó, ha az ember gyakornokoskodik az utolsó 1 vagy 2 félévben. A TDK pedig segítHET a kapcsolatok építésében.
Ha meg valaki nem 19 évesen döntött az adott pálya mellett, levelezőin vagy estin simán megtanulhatja, alkalmazni fogják.
Tehát itt a Gyakorin:
- Vagy túloznak a válaszolók,
- Vagy tényleg oltári nagy gáz vagy Magyarországon az egyetemi IT képzéssel,
- Vagy mégsincs akkora IT-hiány, mint mondják
és a fentiek tetszőleges keveréke.
Nekem valahogy az jön le, hogy az ember már érettségikor biztosan tudja, hogy IT-s akar lenni, végezze el az egyetemet, közben ne sportoljon, ne létesítsen párkapcsolatot, ne legyen egyéb hobbija, egyetem mellett még külön képezze magát (csak azt nem tudom, honnan...), vagy tegyen le a pályáról.
"Az az érdekes, hogy a többi szak esetén nem hallani ilyet, hogy konkrétan nem elég az egyetem és mellé kell tanulni."
A "bekerülök az egyetemre és elbulizgatók pár évet"-mentalitás idáig sem volt nyerő. Semmilyen szakon.
"Annyit igen, hogy jó, ha az ember gyakornokoskodik az utolsó 1 vagy 2 félévben."
Nem csak jó, hogy gyakornokoskodhat - hanem kötelező is és egyre növekszik az időtartama:
"- Vagy mégsincs akkora IT-hiány, mint mondják"
Tényleg nincs akkora illetve nem olyan jellegű, mint azt a médiában tálalják.
A "20.000 hiányzó informatikus" - de olvastam már "200.000 hiányzó programozóról" is - valójában csak egy predikció ("tölthető be"):
De ez remek teret nyújt a semmiből előjövő gyorstalpaló bootcampeknek.
És sajnos az sem igaz, hogy főként gyakorlatlan pályakezdőket keresnek (tessék megnézni az álláshirdetéseket - [link] - a hirdetések túlnyomó többsége 1-3, 3-5 és 5-10 éves szakmai tapasztalatot vár el) alapból 400.000-es kezdőfizetéssel.
"egyetem mellett még külön képezze magát (csak azt nem tudom, honnan...),"
Internet. Rengeteg tananyag érhető el.
Például:
Az, hogy egyetem mellett még pluszban tanulgat és az, hogy elbulizgat egyetem alatt, a 2 véglet.
Közte is vannak lehetőségek.
ha csak a sulis anyagot tanulod az édes kevés
önállóan kell tudnod tanulni és nem csak tudnod kell, hanem csinálnod is aktívan, ha "labdába akarsz rúgni"
én sima OKJ-val eltudtam helyezkedni és elég sok munkával találtak meg azóta pedig nincs sehol az önéletrajzom és nem is keresek munkát, csak pár referencia vagy beszélgetés miatt így alakul
"Az az érdekes, hogy a többi szak esetén nem hallani ilyet, hogy konkrétan nem elég az egyetem és mellé kell tanulni."
Mit értesz "többi szak" alatt? Jog, orvosi, bölcsész, közgazdász, anyámkínja? Igen, a programozás, meg az IT úgy általában, nem ilyen. Az emberi anatómia, a gazdaság működése, vagy az egyes országok törvényei ugyanis elég ritkán, és lassan változnak. Az IT szektor ellenben 3-5 évente a feje tetejére áll, a programozásban, különösen a webfejlesztésben, ami igen méretes szelet a tortából, rettentő gyakran cserélődnek a technológiák, architektúrák, módszertanok. Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy egy JavaScript-es keretrendszer élettartama 2-3 év. Utána kuka, jön a következő. A jelenleg egyik legnépszerűbb keretrendszer, a React, 2018-ban lépett be a köztudatba. 2018-ig nem volt elterjedt, és ma ez a #1. És semmi garancia nincs rá, hogy ez jövőre is így marad. Ennyire gyorsan pörögnek a technológiák. Tehát az egyetemek meg sem próbálják ezeket oktatni, mert kétévente át kellene írni a fél tematikát, és mire végzel az egyetemmel, a tudásod fele elévül. Nem, az egyetem szinte kizárólag elméleti tudásra épít, algoritmusok, adatszerkezetek, matematikai eszközök, stb. Azok a dolgok, amik évtizedekig kitartanak. Csakhogy ez nem piacképes tudás, ez csak az elméleti alap, amire MAGADTÓL hozzá kell tanulnod a piacképes tudást. Az egyetem maximum segít neked könnyebben tanulni, de önmagában nem fog munkaképessé tenni.
Csak ha valaki otthon tökegyedül vagy OKJ mellett tanul pl React-ot, egyrészt undorító kódot fog írni, ez hót ziher, másrészt nem biztos, hogy érteni fog alapvető dolgokat.
Az egyetemen lehet, hogy nem tanulnak modern menő nemtudommiket, de az alapokat érteni fogja az ember, amire építeni lehet.
#9 "Csak ha valaki otthon tökegyedül vagy OKJ mellett tanul pl React-ot, egyrészt undorító kódot fog írni, ez hót ziher, másrészt nem biztos, hogy érteni fog alapvető dolgokat."
Nem tudom milyen alapon hiszik ezt még mindig el az emberek. Az fog undorító kódot írni, aki szarik bele, ha egyetemen tanult, ha nem. Nem tudom milyen alapon gondolod azt, hogy az internet korszakában hogy nem képes valaki megszerezni a szükséges ismereteket. Ami az egyetemen elhangzik, azt legalább 150 oldalon írják le részletesebben, sokszor érthetőbben. Milyen misztikus erő lengi körül az egytemet szerinted, hogy csak ott lehet megtanulni azt, amiről ezernyi oktatóanyag van az interneten? Arról nem is beszélve, hogy a konkrétan hasznosítható tudást mindenképp magadnak kell megszerezni, egyetem mellett. Tapasztalatból mondom neked, az, aki egyszerre képes egyetemet végezni, és mellette értékelhető menyniségben önképezni, projekteket készíteni, az az a fajta ember, akinek semmi szüksége az egyetemre, és csak azért végzi el, mert miért ne. A többség vagy elvégzi az egyetemet, és gyakorlati aspektusát tekintve alulképzetten vág bele a munka világába, vagy az egyetemre fordítandó 3 évet inkább önképzésbe fordítja, és 2 évvel korábban, és magasabb tudással kezdi meg a pályáját. Oh, és amúgy a dolgok 99%-a akkor ragad rád, amikor elkezdesz dolgozni, amikor a gyakorlatban látod, hogy hogyan működnek a dolgok. Az egyetem, meg az előzetes önképzés addig számít bármit is, amíg bejutsz az első munkahelyedre. Onnantól a szakmai tudásod jelentős része munkatapasztalat formájában érkezik, és néhány év múlva nem sokat fog számítani, honnan indultál. Csak az egyik fél eltöltött 3 évet egyetemen, a másik meg rögtön a lényegbe vágott bele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!