Szoftverfejlesztő szakmához mennyire van szükség egyetemi diplomára?
Egyre több helyről értesülök úgy, hogy a cégeket inkább a gyakorlat, tudás, tanulókészség érdekli, mint egy diploma. Tapasztalatok alapján mit mondanátok?
Előre is köszi az értelmes válaszokat :)
"Közben pedig 3-4 évig ugyanúgy nincs élete, tehát ennyi erővel normálisan is megtanulhatta volna és papírt szerezhetett volna."
Teljesidos, nem programozoi munka mellett nincs ertelme az egyetemnek. De hajra! :D
Otthon tanulni végképp nem és a bootcamp-eknek se feltétlenül van értelme.
Igazából ez az egész egy lutri munka mellett, a legtöbbeknek valószínűleg sohasem sikerül.
Mondjuk orvosnak meg például egyáltalán nem lehet, szóval van ez így máshol is.
Azért azt nem szeretem, ha olyan szinten életképtelennek kiáltanak ki minket, amiért érettségi évében rossz döntést hoztunk, hogy legszívesebben utólag kitennének minket a Taigetoszra. Szóval óvatosan.
10:
"Én magamtól is az alapvető algoritmusok és adatszerkezetek felé mennék el, csak fogalmam se lenne, hogyan..."
Ma már nagyon egyszerű, bootcampek sem kellenek, van egy rakás kurzus coursera-n, udacity-n, edx-en, akár specializációként, nanodegree programként, ahol össze vannak csomagolva azok a kurzusok, amik a kezdéshez kellenek. És oké, hogy sok idő, energia, de még mindig kevesebb, mint egy BSc képzés, miközben sokkal kevesebb a felesleges rész. Gráfelméletről is rudsz tanulni így. Emellett ezek a kurzusok nem a szívatásra mennek, így tanulni is sokkal hatékonyabban lehet, mert nem a vizsgára tanulsz, hanem magadnak tanulsz. Anno próbaként kipróbáltam az Udacity egyik nanodegree programját (7 napos trial), ott mikor beadtam az első beadandót, olyan kritikát, tippeket, tanácsokat kaptam kódrendezési kérdésekben, amelyekhez hasonlókat egyetemen soha. A szoftverfejlesztés egy szakma, de a magyar felsőoktatásban az oktatóknak semmi közük hozzá, ezért nem is tudjak megtanítani az alapokat.
Fejlődök, csak lassan és mostmár szerintem nem jó irányban. Plusz fogalmam se lenne, hogy merre tovább.
Egyedül képtelenség többezer soros, összetett referenciamunkáig eljutni, de ezt hiába magyarázom olyanoknak, akik bezzeg elvégezték az egyetemet és már 5-10 éve a pályán vannak.
17:
Az a helyzet, hogy egyetem mellett sokkal kevesebb időm volt szakmai dolgokat tanulni, mint középiskolásként, illetve munka mellett.
"Egyedül képtelenség többezer soros, összetett referenciamunkáig eljutni, de ezt hiába magyarázom olyanoknak, akik bezzeg elvégezték az egyetemet és már 5-10 éve a pályán vannak."
Nem ment at a korabbi finom celzasom, de a problema veled van, nem neked valo a szakma, es ha erettsegi utan egybol info egyetemre is mentel volna, akkor sem ment volna.
Ezt idegentől, aki nem ismer, nem látja a fejlődésemet, nem fogadom el.
Bár arra kíváncsi vagyok, miért állítod ezt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!