Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linuxot használjak?

Milyen Linuxot használjak?

Figyelt kérdés

Üdv. Laptopra szeretnék linuxot feltenni. Csak nem tudom hogy melyiket lenne érdemes. Sima netezős torrentes film nézős arányánylag erős laptop.

7.gen i5

4giga ram

1 terra HDD

Barátom a "Mint"-et ajánlotta. Meg is néztem nagyon tetszetős.

Ti melyiket ajánlanátok?

Illetve linuxnál vannak fontos beállítani valók?

Gondolok ilyenre mind drága Windowsnál hogy drivereket frissíteni,felesleges soha nem használt szolgáltatásokat kikacsolni,esetleg a deffender blockolni hogy ne tiltson le mindent :D Jó most kicsit túl dramatizálom de gondolom értitek hogy mire gondolok. stb.

Remélem tudtok segíteni és további szép napot mindenkinek :)

2019. máj. 2. 21:43
1 2 3 4
 31/37 anonim ***** válasza:
56%

Azért, mert teszt rendszer. Ami nem LTS az teszt rendszer, jóhogy sz*rrá bugol.

18.04 LTS-t kell kipróbálni.

2019. máj. 7. 08:49
 32/37 anonim ***** válasza:

" Hát ha ugyan olyan sebességre képes akkor maradok a Win 10-nél :/"

Én alapvetően ezt a "sebesség" mániát nem értem.

Egy i5 + 4GB RAM kombóval minden alapvető dolognak normálisan kell futnia, onnantól meg teljesen mindegy, hogy Linux vagy Windows. Egyrészt nincsen csoda rendszer, amin egycsapásra "hasít" minden. Másrészt a böngészés alapvetően az interneted sebességétől függ a film meg ugyanolyan gyorsan megy minden rendszeren. Esetleg ami hardveresen tud javítani az SSD, de nagy általánosságban az is inkább a régebbi gépeken lesz látványos.

2019. máj. 7. 20:42
 33/37 anonim ***** válasza:

Amúgy ez kicsit olyan, hogy amíg az ember nem dönti el, hogy tényleg Linuxot akar használni, addig úgysem fogja tartósan használni, hanem azonnal vissza fog lépni a megszokott Windowsra.

Én évekig használtam Windowst, újra sem kellett telepíteni, semmi baja nem volt. Aztán valami nyűgje volt, lassú volt a böngészés, víruskergetők sem találtak semmit. Kényszerből kezdtem el USB-ről Linux Mintet használni, aztán bejött és feltettem elsődleges rendszernek Windows helyett.

Felületre gyakorlatilag "Windows" sémát követ, tálca, start menü, stb.

Filmnézés -> VLC alapból telepített.

Torrent -> Transmission, sima torrent kliens, ami nincs tele reklámokkal mint egy csomó Windows kliens (Utorrent és társai)

Böngészés -> Firefox alap, de én személy szerint Chrome-hoz vagyok szokva, azt tettem fel.

Amúgy pont azért tetszik a Linux Mint, mert nincs benne igazán beállítani való, felteszed és megy.

2019. máj. 7. 21:16
 34/37 anonim ***** válasza:

Azért sok apróság van, ami teljesítménybeli különbséget okozhat.

A kernelek közti architektúrális különbség, a fordítás közbeni optimalizációk, melyik rendszer hogy bánik a memóriával, a swappel, melyik rendszer mit, hol, hogyan cashel, stb. Ezek apróságok, de sok ilyen apróság összeadódik, és érzékelhető sebességkülönbséget okoz.

Eleve a Linux kernel sokkal egyszerűbb, az NT kernelhez képest egy kőbalta, ezért is tud gyorsabb lenni. De ezen felül az UI sebessége, válaszkészsége sem mindegy, pl. Gnome-nál rendszeres a panasz arra, hogy jó sokat tud laggolni az indítómenü.

Másrészt ott van az a tény, hogy Linux alatt böngészőben nincs hardveres videógyorsítás. Firefox-ban, experimental, de azt is külön kell engedélyezni, és még bugos is. Chromiumban egyáltalán nincs... és azért nem mindegy, hogy 40-50%-ot eszik a videólejátszás, vagy 2-3%-ot.

Én most egy i5-ös 750-es PC előtt ülök, 8GB RAM van benne, de pl. ha indítok egy vezérlőpultot, akkor is van egy érzékelhető várakozás, ami Linux nem lenne meg mondjuk egy KDE systemcenter5 indítása alatt, az észrevehetően pörgősebb lenne.

Nem is beszélve a driverek minőségéről, Linux alatt néhány tényleg csapnivaló, és ez is lassíthat a rendszeren.

2019. máj. 8. 08:28
 35/37 anonim ***** válasza:

A hétvégén én is kipróbáltam a 19.04-et, egy szégyen az a rendszer, úgy ahogy van. A Gnome simán merevre fagy attól, hogy be - és kikapcsolok egy extensiont.

A szuper power management-nek köszönhetően megállás nélkül ezerrel pörgeti a ventijeimet, és hasonlók.

Nem is értem, a nem LTS verziókat kinek szánják.

2019. máj. 8. 08:34
 36/37 anonim ***** válasza:

Nekem most a SUSE leap 15 van fent a laptopon KDE plasma felülettel. Kíváncsiságból tettem rá de egész jó idáig és elég komoly disztro ahogy körbenézek benne. Azt hiszem hogy marad is ez rajta, minden benne van ami kell. A rendszerbeállítások körül minden és persze a Yast.

Az Ubuntuval is jó volt de valahogy hamar meguntam, bár annak a plazma-ját nem próbáltam biztos hogy jó az is.

2019. máj. 8. 11:58
 37/37 anonim ***** válasza:
tegyel bele ssd-t ramot 8 gb es a mint cinnamonnal hasitani fog
2020. nov. 12. 21:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!