Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linuxot használjak?

Milyen Linuxot használjak?

Figyelt kérdés

Üdv. Laptopra szeretnék linuxot feltenni. Csak nem tudom hogy melyiket lenne érdemes. Sima netezős torrentes film nézős arányánylag erős laptop.

7.gen i5

4giga ram

1 terra HDD

Barátom a "Mint"-et ajánlotta. Meg is néztem nagyon tetszetős.

Ti melyiket ajánlanátok?

Illetve linuxnál vannak fontos beállítani valók?

Gondolok ilyenre mind drága Windowsnál hogy drivereket frissíteni,felesleges soha nem használt szolgáltatásokat kikacsolni,esetleg a deffender blockolni hogy ne tiltson le mindent :D Jó most kicsit túl dramatizálom de gondolom értitek hogy mire gondolok. stb.

Remélem tudtok segíteni és további szép napot mindenkinek :)

2019. máj. 2. 21:43
1 2 3 4
 11/37 Lakatos István ***** válasza:
42%
Régebben én is használtam Ubuntut, nagyon jó reendszer, összesen annyi baja van, hogy félévente frissíteni kell (az LTS kiadásokat picit ritkábban). Szóval, ha hosszú távon gondolkodsz, akkor Linux Mint, de ha nagyon szeretsz barkácsolni, akkor Gentoo.
2019. máj. 3. 09:50
 12/37 A kérdező kommentje:

6. Lassabb? Dehát a Linuxnak nem az az egyik óriási előnye hogy eszméletlen jól lett optimalizálva? Láttam videókat ahol valamelyik ubuntu hasított egy p4-es gépen. WTF? Vagy én értettem valamit félre?

Oh és egyébként köszi mindenkinek :)

2019. máj. 3. 10:40
 13/37 anonim ***** válasza:
0%
Eszmeletlen jol lett optimalizalva? WTF :D Azert tud hasitani, mert sokkal primitivebb tud lenni, mint egy mai windows, ha egy alap desktop kornyezetet raksz fel, ami max XP szintjen van. XP is hasit egy mai gepen...
2019. máj. 3. 12:28
 14/37 anonim ***** válasza:
0%

Hasított ??

Magad is kipróbálhatod, csak firefox vagy chrome alatt pl egy T2330 vagymilyen procis gépen indíts el videot..

a browser a windowson hamarabb bejön, de az minden gépre igaz lesz mlg a gépeden is feltűnik, majd ilyen lassú gépen linux alatt youtube video esélytelen..

win10 felbootol s voila megy a video nem akad..

A linux jó, annak aki szereti, annak akit érdekel a rendszer, én használom de felváltva a windowssal. Azért linuxot feltenni a gépre mint desktop rendszer hogy sebességet növelj felesleges, a windows tetszik vagy sem de egy igen jól optimalizált desktop rendszer.. A linux még messze nem olyan.

de azt csinálsz amit akarsz, érdemes kipróbálni ha szereted a kihívásokat

2019. máj. 3. 13:03
 15/37 A kérdező kommentje:
Értem. Hát ha ugyan olyan sebességre képes akkor maradok a Win 10-nél :/
2019. máj. 3. 13:16
 16/37 anonim ***** válasza:
Rakj a gepbe egy SSD-t, ahogy ajanlottak, arra rakd a rendszert, hatalmasat dob a sebessegen!
2019. máj. 3. 13:18
 17/37 anonim ***** válasza:
62%

#2 és #3-as vagyok.

Nem azért hasít egy Linux, mert olyan jól van optimalizálva, hanem elsősorban a monokernel miatt. A processzek közti kommunikáció így jóval gyorsabb, mint Windows esetén. Másrészt a primitívebb felépítés is igaz; a Windows rendszerszinten jóval komplexebb, emiatt lassabb is.

Ha a Linux lassabb, mint a Windows, annak a legritkább esetben a kernel az oka, rendszerint a háttérben futó szolgáltatások, ill. a desktop environment (ablakkezelő, csicsák, stb.) miatt lehet lassú. A Linuxok között az Ubuntu kifejezetten lassúnak számít, gyakorlatilag bármelyik népszerű disztró gyorsabb nála.

Persze, az optimalizáltság is szerepet játszik. Egyes videókártyákon a jóval egyszerűbb Gnome is baromi lassú tud lenni, míg egy sokkal komplexebb KDE suhan. De olyat is láttam már, hogy a Cinnamon software renderinggel gyorsabb volt, mint hardveresen.

Azon a laptopon, amiről most írok, egy XP sokkal lassabb lenne, mint a Debian vagy az Elementary OS (most ez a kettő van fent dual bootban).

Szerintem ne add fel, próbáld ki a Linuxot, és higgy a saját tapasztalataidnak!

2019. máj. 3. 14:24
 18/37 anonim ***** válasza:
66%

A lassúságra: Én egy nem mai gépen használok Linux Mintet (+MATE), és valóban szenved pl. a 480p YT videókkal, de külön lejátszóval simán viszi a 780p+ mozifilmeket is, szóval inkább a böngésző zabálja az erőforrásokat. Ami sebesség problémák esetleg vannak, az a vason múlik, nem a rendszeren.

A lényeg, hogy erre a gépre egy mai Windows-t esélyem nem lenne még telepíteni sem, meg se nyekkenne, nemhogy még ki tudnám próbálni, melyik gyorsabb.

Javaslom, hogy különíts el néhány kisebb partíciót egy Mintnek, és tedd fel próbaképpen a Win mellé.

2019. máj. 3. 15:02
 19/37 anonim ***** válasza:
56%

Kérdező mit vársz a linuxoktól?

Miben legyen gyorsabb?

2019. máj. 3. 15:53
 20/37 anonim ***** válasza:
57%

Amúgy meg:

"Értem. Hát ha ugyan olyan sebességre képes akkor maradok a Win 10-nél :/"

Próbáltad már: Ubuntut, vagy Xubuntut vagy esetleg a Linux Mintet?

Ha nem, akkor próbáld ki és utána alkos véleményt!!!

2019. máj. 3. 16:15
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!