Milyen Linuxot használjak?
Üdv. Laptopra szeretnék linuxot feltenni. Csak nem tudom hogy melyiket lenne érdemes. Sima netezős torrentes film nézős arányánylag erős laptop.
7.gen i5
4giga ram
1 terra HDD
Barátom a "Mint"-et ajánlotta. Meg is néztem nagyon tetszetős.
Ti melyiket ajánlanátok?
Illetve linuxnál vannak fontos beállítani valók?
Gondolok ilyenre mind drága Windowsnál hogy drivereket frissíteni,felesleges soha nem használt szolgáltatásokat kikacsolni,esetleg a deffender blockolni hogy ne tiltson le mindent :D Jó most kicsit túl dramatizálom de gondolom értitek hogy mire gondolok. stb.
Remélem tudtok segíteni és további szép napot mindenkinek :)
6. Lassabb? Dehát a Linuxnak nem az az egyik óriási előnye hogy eszméletlen jól lett optimalizálva? Láttam videókat ahol valamelyik ubuntu hasított egy p4-es gépen. WTF? Vagy én értettem valamit félre?
Oh és egyébként köszi mindenkinek :)
Hasított ??
Magad is kipróbálhatod, csak firefox vagy chrome alatt pl egy T2330 vagymilyen procis gépen indíts el videot..
a browser a windowson hamarabb bejön, de az minden gépre igaz lesz mlg a gépeden is feltűnik, majd ilyen lassú gépen linux alatt youtube video esélytelen..
win10 felbootol s voila megy a video nem akad..
A linux jó, annak aki szereti, annak akit érdekel a rendszer, én használom de felváltva a windowssal. Azért linuxot feltenni a gépre mint desktop rendszer hogy sebességet növelj felesleges, a windows tetszik vagy sem de egy igen jól optimalizált desktop rendszer.. A linux még messze nem olyan.
de azt csinálsz amit akarsz, érdemes kipróbálni ha szereted a kihívásokat
#2 és #3-as vagyok.
Nem azért hasít egy Linux, mert olyan jól van optimalizálva, hanem elsősorban a monokernel miatt. A processzek közti kommunikáció így jóval gyorsabb, mint Windows esetén. Másrészt a primitívebb felépítés is igaz; a Windows rendszerszinten jóval komplexebb, emiatt lassabb is.
Ha a Linux lassabb, mint a Windows, annak a legritkább esetben a kernel az oka, rendszerint a háttérben futó szolgáltatások, ill. a desktop environment (ablakkezelő, csicsák, stb.) miatt lehet lassú. A Linuxok között az Ubuntu kifejezetten lassúnak számít, gyakorlatilag bármelyik népszerű disztró gyorsabb nála.
Persze, az optimalizáltság is szerepet játszik. Egyes videókártyákon a jóval egyszerűbb Gnome is baromi lassú tud lenni, míg egy sokkal komplexebb KDE suhan. De olyat is láttam már, hogy a Cinnamon software renderinggel gyorsabb volt, mint hardveresen.
Azon a laptopon, amiről most írok, egy XP sokkal lassabb lenne, mint a Debian vagy az Elementary OS (most ez a kettő van fent dual bootban).
Szerintem ne add fel, próbáld ki a Linuxot, és higgy a saját tapasztalataidnak!
A lassúságra: Én egy nem mai gépen használok Linux Mintet (+MATE), és valóban szenved pl. a 480p YT videókkal, de külön lejátszóval simán viszi a 780p+ mozifilmeket is, szóval inkább a böngésző zabálja az erőforrásokat. Ami sebesség problémák esetleg vannak, az a vason múlik, nem a rendszeren.
A lényeg, hogy erre a gépre egy mai Windows-t esélyem nem lenne még telepíteni sem, meg se nyekkenne, nemhogy még ki tudnám próbálni, melyik gyorsabb.
Javaslom, hogy különíts el néhány kisebb partíciót egy Mintnek, és tedd fel próbaképpen a Win mellé.
Kérdező mit vársz a linuxoktól?
Miben legyen gyorsabb?
Amúgy meg:
"Értem. Hát ha ugyan olyan sebességre képes akkor maradok a Win 10-nél :/"
Próbáltad már: Ubuntut, vagy Xubuntut vagy esetleg a Linux Mintet?
Ha nem, akkor próbáld ki és utána alkos véleményt!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!