Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Milyen Linuxot használjak?

Milyen Linuxot használjak?

Figyelt kérdés

Üdv. Laptopra szeretnék linuxot feltenni. Csak nem tudom hogy melyiket lenne érdemes. Sima netezős torrentes film nézős arányánylag erős laptop.

7.gen i5

4giga ram

1 terra HDD

Barátom a "Mint"-et ajánlotta. Meg is néztem nagyon tetszetős.

Ti melyiket ajánlanátok?

Illetve linuxnál vannak fontos beállítani valók?

Gondolok ilyenre mind drága Windowsnál hogy drivereket frissíteni,felesleges soha nem használt szolgáltatásokat kikacsolni,esetleg a deffender blockolni hogy ne tiltson le mindent :D Jó most kicsit túl dramatizálom de gondolom értitek hogy mire gondolok. stb.

Remélem tudtok segíteni és további szép napot mindenkinek :)

2019. máj. 2. 21:43
1 2 3 4
 21/37 A kérdező kommentje:
20. Te miről beszélsz? Én csak reagáltam a válaszokra hogy nyugtáztam azt amit írtak. :D
2019. máj. 3. 16:52
 22/37 anonim ***** válasza:
8%

20: csak paran leírtuk a tapasztalatot..

Pl most újra proóbáltam:

i5 4258U 16 gb ram, firefox.. 2 db 240gb ssd

firefox egyik ablakban soundcloud zene lejatszas a masikban irok itt..

terminal ablak:

dd if=/dev/sdb of=/dev/null bs=5M

ergo simán olvasok egy sata ssd-ről és NEM TUDOK zenét hallgatni mert ha gépelek vagy elmozgatom az ablakot, akkor megakad a zene lejátszás.

Már sorry, szeretem a linuxot, szivesen használom, de azért ne essünk hasra tőle..

a kérdező gyorsabb gépet várt a linuxtól, NEM lesz gyorsabb gépe, ha az a vágya teljesen felesleges.. win 10-et tegyen fel, és boldog lesz vele

2019. máj. 3. 17:22
 23/37 anonim ***** válasza:
70%

#22 hallod báttya!

Intel Pentium 2020M

8GB RAM

500GB HD

Chromium, egyik ablakban GYK másikban Soundcloud. Terminálban: dd if=/dev/sdb of=/dev/null bs=5M

Közben mindenféle akadás nélkül dolgozok, indítok egy apt install gimp-et, meg elindítom a rendszerfigyelőt. Meg se röccen egy pillanatra sem.

Ta valamit nagyon elkúrtál azzal a Linux-szal.

[link]

2019. máj. 3. 18:25
 24/37 anonim ***** válasza:
0%
Nem, csak az ssdm 3-4x gyorsabb mint a winyod. :)
2019. máj. 3. 19:02
 25/37 anonim ***** válasza:
27%

22-es milyen linuxot használsz?

Nekem a Xubuntu 18.02-es tökéletes nincs ilyen problémám.

Gépemben: i5-3320m és 4gb ram, 180gb ssd.

2019. máj. 3. 19:22
 26/37 anonim ***** válasza:
0%

Most ezen a gépen 19 04 mate van éppen.

Friss install kíváncsi voltam hogy milyen azt véletlenül tűnt fel ez a kis malőr :)

Mondjuk a caja is befagyott rohadt nagy CPU load és a megoldás hatterkepet kell valtoztatni

:)

De bármikor megakasztom a zenet így hogy a sata portot maxra terhelem.

2019. máj. 3. 19:27
 27/37 anonim ***** válasza:
55%

Báttya, ez pont fordítva működik, mint ahogy te elképzeled.

Te azt hiszed, ha elindítod a dd-t, akkor ész nélkül fogja olvasni az SSD-t, amíg meg nem állítod. De ez legfeljebb valamikor a DOS idején lehetett így... egy multitasking operációs rendszerben ez úgy néz ki, hogy a dd kap X nanoszekundumnyi időszeletet, ami idő alatt ki kell kiolvasnia Y blokknyi adatot (mert ugye blokkonként olvas). Ha nem sikerül kiolvasnia, akkor az I/O késleltetés miatt a kernel vár egy darabig (timeout), majd elveszi a vezérlést a dd processztől. Nyilvánvaló, hogy SSD esetén nem lehet probléma kiolvasni a kért, Y bájtnyi mennyiségű adatot a kiosztott X nanoszekundum alatt. Manapság persze egy átlagos HDD alatt sem probléma, de egy régi HDD alatt már érezhetően lassabban menne a dolog.

Tehát minél gyorsabb a lemezed, annál kevésbé akasztja meg a rendszert az olvasás (ennek amúgy élből logikusnak kellene lennie mindenkinek, aki látott már számítógépet közelről...).

Arról nem is beszélve, hogy a SATA eszközönként 3 Gbit/sec sebességgel tud kommunikálni, míg a legjobb SSD olvasási sebessége is valahol 250 Mbit/s körül van. Magyarul a SATA portod gyakorlatilag tizedsebességen működik még akkor is, ha maximumon olvassa az SSD-t. Otthoni körülmények között te soha az életben nem fogod tudni maxra terhelni a SATA portot, ez fizikai képtelenség.

2019. máj. 3. 22:42
 28/37 anonim ***** válasza:
0%

A legjobb SSD 250 mbit mi ? Az fiam 31 mbyte/sec bameg egy közepes net kapcsolat leveri az ssdt . Egy átlagos merevlemez is kenterbe csapja azokat a fránya ssdket :)

Mesélj még kérlek szeretnék tanulni a mestertől, nem baj ha más is magába szívja a tudásod.

2019. máj. 4. 07:32
 29/37 anonim ***** válasza:
69%
Báttya, a 250 mbit/s az éppen 30 mbyte/s :D
2019. máj. 4. 08:04
 30/37 anonim ***** válasza:
40%
Ubuntuból a MATE a legstabilabb tapasztalataim alapján, mintből meg a Cinnamon. Mind a kettő nagyon jó, ez már csak rajtad múlik melyik tetszik jobban.
2019. máj. 4. 17:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!