Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Hogy lehet Blenderben texturák...

Hogy lehet Blenderben texturákat hozzáadni modelhez? RÉSZLETEK LENT!

Figyelt kérdés
Egy már előre elkészített 3D ember modelhez (.obj, .fbx) előre elkészített texturákat ( több különálló png) hozzátársítani a programban?

2018. júl. 30. 00:09
 1/2 tabaki ***** válasza:

Nem éppen programozás témakör, de hátha átrakják majd...

A kérdésedből szerintem nem egyértelmű, hogy mi a problémád. Meg kell mondjam, én FBX-modellekkel egyáltalán nem kísérleteztem, tehát nem is tudok okosat mondani. Ami az OBJ-fájlokat illeti: Ha egy másik programban már hozzárendelted a textúrát, van rá esély, hogy az a Blenderben is működik, de esetleg szükséges lehet az MTL-ben átírni a képek elérési útját, illetve -- ami valószínűbb -- a programból kell megkeresned őket. Az UV-rendszer viszont működik.

Ha nem ez a kérdés, hanem a modelltől egyelőre még független képeket akarsz Blenderben a formára igazítani, akkor a modellen először a textúrához igazodó szabásvonalakat kell megadni, és az így elkülönített darabokat az UV-szerkesztőben ráilleszteni a képekre. Ha több különálló képet akarsz használni, akkor a modellnek is több anyagból kell állnia, mindegyik anyaghoz meg kell adnod a megfelelő textúrát, és ezeket az anyagokat a kívánt szabásminta-darabhoz rendelned. Ilyenkor az UV-szerkesztőben is a megfelelő textúrát állíthatod be a pontháló alapjaként, és ahhoz igazíthatod.

Nem tudom, mekkora gyakorlatod van a Blender-textúrázásban, de én, legalábbis eleinte, praktikusabbnak tartanám, ha az összes textúrát egyetlen nagy képre szerkesztenéd, és egy anyagként használnád. Valamikor egy kérdésre írtam egy PDF-et, sajnos egészen más jellegű modell textúrázásával kapcsolatban, de egy-két hasznos dolgot talán így is kihüvelyezhetsz belőle: [link]

Egyébként érdekes lenne, ha letölthetővé tennél egy ilyen modellt meg a textúráit, hogy világosabb legyen a feladat.

2018. júl. 30. 02:45
 2/2 tabaki ***** válasza:

Bocs, hazudtam, mégiscsak próbálkoztam FBX-szel, sőt, sikerült is:

https://www.gyakorikerdesek.hu/szamitastechnika__programok__..

A fenti formátumok beolvasásával készült próbaképeimből is megtaláltam kettőt, látható, hogy működik a textúra:

[link]

2018. júl. 30. 03:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!