Miért szer. Etik annyira a Linux Mintet és az Ubuntut? Miben jobb a Win8.1-nél?
Nekem Windows 8.1 van fönt, itt nagyon sokan használnak Linux Mintet, ahogy látom, de szerintem nem olyan jó az az OS.
Véleményem szerint legfeljebb csak a WinXP alternatívája lehet, ha a gép nem bírja a win7/8.1-et, de már lassan ott tartunk, hogy egyszerűen az internetnek (flash, youtube, streetview, stb) erősebb gép kell, mint a Win7-nek.
Valóban volt idő, amikor tényleg jobb helyzetben volt az Ubuntu, amikor kijött a Vista, Win7, a legtöbb embernek csak 1GB ramja volt, az XP elavult volt, ették a vírusok, lassú volt, ezért használtak sokan linuxot.
De ma már nagyon jók az új Windowsok, sokkal stabilabbak, szebbek, gyorsabbak, mint az Ubuntu vagy a Linux Mint, én netezésre használom, de az U. és az LM nagyon nem jön be, fapados, sokkal kiforratlanabb a felület, igaz, hogy kevesebb ramot használ, de mégis lassabb, nagyon sok helyen találkozok angol nyelvvel(ez az LM problémája).
Emellett sokkal többször fagy is, mint a win, nagyon sok bug van ezekben a Linuxokban. Még mindig dualbootban van fent, de eszem ágában nincs azt indítani, pedig több disztrót, guit kipróbáltam.
Sőt vannak rendkívül idegesítő apróságok is, például az, hogy a firefox nem tudja közvetlenül a címsorban kezelni a lapokat, ezzel elfoglal még egy sort, ami 768-as magasság mellett sokat jelent.
Észrevettem azt is, ha figyeltem a rendszermonitort/feladatkezelőt, hogy a win és a wines programok sokkal inkább ki tudják használni a 4 szálat, linux nagyon sokszor csak 1 szálat terhel maxra, mert nem tudja kihasználni az összeset, csak ritkán.
Én idős nagymamámnak, aki csak megnyitja a böngészőt, bezárja, és netezik csak, neki sem jutna eszembe linux mintet felrakni például a gépére, sokkal többet fagyna neki is.
*szeretik
fogalmam sincs, hogy miért így írtam
Oké, szoftverfejlesztés egy más kérdés, de itt otthoni felhasználásról beszélek.
Szerverekre is jobb nyílván.
Hogy őszinte legyen, itthoni felhasználásra én is a Windows-t preferálom, a Linux nekem is kissé kiforratlannak tűnik GUI és programok szintjén.
G.
Elmondom, hogy én miért szeretem:
- nem kell az ablakra tennem a fókuszt csak azért, hogy görgethessem a benne lévő tartalmat
- nem kell a fájlkezelőben előbb bal gombbal kattintani a fájlon, mielőtt a jobbal rákattinthatnék
- lecserélhetem az egész DE-t
- úgy állítgatom a nyelvet, ahogy akarom
- nincsenek hülye meghajtók (C:, D:, stb.)
- \ az elválasztó karakter és nem / az elérési útban
- könnyebben konfigurálható apache és mysql
- ingyenes
- stabil (nem tudom te mit szúrtál el, tudok mutatni példát, aki 10 évig használta ugyanazt a telepítést Ubuntuból úgy, hogy folyamatosan váltott a legfrissebbre)
Nagy vonalakban.
Windows előny:Vannak olyan programik amik csak ezen futnak el.Több elöny nincs.
Linux:Testre szabható,olyan ablakezelőt rakhatsz amilyek tetszik(KDE,LXDE,Cinnamon...)
Stabil:nem kell úra telepíteni havonta sőt még évente se.
az EXT4 fáljrendszer nem töredezik,nem kell karbantartani.
A programok telepítése egyszerű,szoftverkezelő,csomagkezelő vagy 1 sor a terminálba és vírusmentes és ártalmatlan.
felhasználóbarát,érzed hogy hatalmad alatt van a gép.
a frissités egyszerű,frissités kezelőből mindent el lehet inténi(böngésző,office,biztonsági frissitések)és nem kell ujrainditani(kivéve ha a kernel is frissül)
Munkafolyamat közben nem fagy le mint a Windows.
Gyors boot és egyből lehet használni nem kell várni 10 percet míg használható lesz.
Most ennyi jutott eszembe.Ha még érdekel írj PM-be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!