Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Linux rajongók, ti itt direkt...

Linux rajongók, ti itt direkt züllesztite a linux renoméját?

Figyelt kérdés

Folyton mindenki lepontozza a hozzászólásokat. Nem gondoljátok, hogy így csak magatok alatt vágjátok a fát. Hiszen a linux rendszer egyébként is rendkívül sok kívánnivalót hagy maga után, legföbbképp hardver szinten.

Mégis elutasítóak vagytok a kérdezőktől, még válaszban is. Pontozásban meg főleg.

Miért kell ezt az alternatív valamit még lejjebb zülleszteni ezáltal?

2023. okt. 17. 12:51
1 2 3 4
 11/37 gentoojedi ***** válasza:
70%

"Apa kezdődik..."

Tudom drága gyermekem.

2023. okt. 18. 11:31
 12/37 A kérdező kommentje:

A megnyilvánulások minősítik a rendszert is, a használóikat is ez előzőekben.

Ebből nem lesz linf😁x desktop éve így, ilyen incel bázissal.

2023. okt. 18. 13:30
 13/37 gentoojedi ***** válasza:
53%

"Ebből nem lesz linf😁x desktop éve így, ilyen incel bázissal."

Juj de jó! Nekem ez a célom. Ha elterjedne a linux desktop felhasználás, váltanék is FreeBSD-re.

2023. okt. 18. 14:21
 14/37 anonim ***** válasza:
72%
Én meg Haiku OS-re.
2023. okt. 18. 17:04
 15/37 Thunderfairy ***** válasza:
53%

Kedves gentoojedi.

Ez úgy történt hogy elkezdet zavarni a windows-nál a kötelező microsoft fiók szükségesége. Elkezdtem olvasni itt a linux-ról. Hát nagyon komolyan dicsérgették egyesek hogy milyen jó a rendszer. Az első linux élményem nem volt túl pozitiv az UHU linux-al. Akkor visszamentem a windows-ra. Minnél többet olvastam a linux-ról annál inkább érdekelni kezdet. Úgy döntöttem hogy adok 1 esélyt a Linux Mint-nek cinnamon felülettel. Szombat délután felraktam a gépemre a Linux Mint 20.3-at. Windows / Linux dualboot volt hogy tetszik e a linux. Tetszet nagyon de a 20.3 fagyot havonta min. 1 alkalommal ami a 21-el megszünt. Úgy áltam hozzá eleinte hogy ezt ne akarjam windows-ként használni mert nem az. Az első pár napon már próbára tett a rendszer hogy vajón megfelelek e linux felhasználónak. Kitartottam. Már több mint 1 éve vagyok linux felhasználó. Ennyi idő után probáltam virtualbox-ba visszamenni windows-ra is. Hát, már ott megbukkot a nagy visszatérés hogy aktiváljak. Úgy néz ki hogy végleg vége az életembe a windows-nak. De ez az első év kellet hozzá.

Tehát megszerettem a linux vílágát. Vannak kompromiszumok de elvagyok a linux-al. Remélem hogy a linux kompatibilins a Secure boot-al és a TPM-el. Nem szeretnék egy ilyen probléma miatt megválni töle. Jellenleg ezek nincsenek a jellenlegi gépembe de előre is gondolkodok hogy mi lesz egy új gép vásárlása után.

2023. okt. 18. 17:44
 16/37 gentoojedi ***** válasza:
55%

Kedves Thunderfairy! Lehidalok!

Nem tudom hogy nézhettem be, de a régebbi hozzászólásaid alapján azt a következtetést vontam le, hogy Linuxértő <irónia on>linuxlátó<irónia off> vagy.

Annyit tudok tenni, ha lesz új géped és elakadsz, vagy nem sikerül, leküldöd a géped én megcsinálom.

De semmiképp se csináld azt, hogy ide beírsz, mert valamelyik troll lealáz. Például gentoojedi. :D

Látom itt nagyon alaposan elbántak Veled a linuxfanok, amiért le merted írni, amit leírtál, hogy nem szabadna, mert legyaláznak, verbálisan összevernek.

2023. okt. 18. 23:27
 17/37 gentoojedi ***** válasza:
53%

"Remélem hogy a linux kompatibilins a Secure boot-al és a TPM-el."

Az hát. Nálam gentoon működik, akkor a legújabb minttel is mennie kell. Ha meg bugos lesz legfeljebb áttérsz gentoora.

2023. okt. 18. 23:29
 18/37 Thunderfairy ***** válasza:
55%

Kedves gentoojedi.

Majd ha segítewni kell szólok, köszi a felajánlást. A trollok nem érdekelnek és a pontozás se nagyon foglalkoztat. Van egy olyan érzésem hogy a gentoo használatból semmi sem lesz, esetleg debian de azt is meggondolom. A Linux Mint rendesen kiszolgál jelenleg. Sőt, ez a leghasználhatobb linux disztro eddig. Maximum a Manjaro-t merném tovább lépésként feltenni. Sehol se vagyok még az Arch-tól és Gentoo-tól.

Miért is dicséred ennyire a Gentoo-t amikor azt írja mindenki hogy az egyik legnehezebben használható disztro???

2023. okt. 19. 11:49
 19/37 gentoojedi ***** válasza:
71%

Egy Gentoo vagy mondjuk Slackware használatnak elsősorban ideológiai okai vannak.

Kifejteném, de nem mennél vele sokra, mert nem vagy olyan szinten, hogy belemerüljek a mélységekbe.

Legyen elég annyi, hogy a mainstream linux disztribúciók már átestek a ló túloldalára. Szembe mennek a linux filozófiájával. Linuxnál fontos a felhasználói szabadság. Ezt még aránylag egész jól megadja gentoo, aminek a lényege, hogy nem a kész rendszert kapod, hanem a forrást, és abból alakítod a rendszered kedved szerint. Csak azokat a programokat teszed fel, amire szükséged van és azokat is azokkal a funkciókkal fordítod le, amire szükséged van, semmi többre.

Egy tévhitet szeretnék eloszlatni gentooval kapcsolatban. Elrabolja a szabadidejét az embernek. A kiismerés, tanulás elrabolhatja, de az észszerű használat nem. A legelső "telepítésnél" és rendszerbelakásnál - ha igényes az ember - jelentősen több idő kell egy sime Mint telepítéshez képest, de már nem sokkal. Huszon pár éve még eltartott egy gentoo beüzemelése akár egy hétig is az olyan egymagos szar 133 meg 333 MHz-es processzorok korában.

Vita tárgyát képezi a fordítgatás, mert általában több hátránnyal, mint előnnyel jár. Nagy fordítási idő viszonylag kevés sebességnövekedéssel.

Ugye a fordítás egyik előnye a processzorra optimalizált kód, amivel gyorsabb futást lehet elérni, de ez durván 1%-os javulást eredményez. A gyorsulás inkább az use flagek letiltásával - magyarán a lefordított program minél extra funkcióinak kihagyásával - érhető el. De nem emiatt az előnye miatt használom, sőt a rolling tulajdonságot nem is szeretem, de ez van. Nekem az a lényeg, hogy ha nem ízlik a pingvintorta, akkor "nem megveszem készen vagy mással süttetem" = letöltöm, hanem csak a receptet töltöm le (forráskód) és kisebb módosításokkal úgy sütöm meg, ahogy nekem ízlik.

Azt a mondatomat, hogy legfeljebb áttérsz gentoora, csak poénnak szántam. Nem gondoltam komolyan.

Ja amúgy meg a TPM-et és a Secure Bootot le lehet biosban tiltani. Mondanám linuxnál a secure boot letiltása egyáltalán nem hülyeség. Windowsnál van igazán jelentősége. Linuxnál meg megszivathat a harmadik féltől való driverek használata miatt.

Manjaro, mivel Arch alapú, rolling. Neked nyugodt lelkiismerettel nem ajánlok rolling disztribúciókat.

Ha kipróbálnál más disztrókat, akkor Mageia-t meg openSuSE Leap-et tudnám ajánlani. Előnyük Minttel szemben, hogy rengeteg rendszerszintű beállítást grafikusan a vezérlőpultból tudsz állítani, olyanokat, amit Minten is már parancssorban lehetne, vagy konfigurációs fájlok szerkesztésével.

2023. okt. 19. 12:42
 20/37 A kérdező kommentje:
A legjobb, hogy még az egyik linf@x is összeveszik a másikkal.
2023. okt. 19. 12:47
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!