Van itt olyan aki szokott Linuxot telepíteni virtuális gépen?
Komolyan már a fa..xom kivan az egésszel. Én vagyok a községben az egyetlen aki ért valamennyire az informatikához. Január 2-re elkellene készítenem a teljes hálózatot, de még el se kezdtem! Bocs az indulatokért, de az embernek még szilveszterkor is ezzela szarral kell bajlódnia.
Röviden az a gond, hogy nem akar működni ez a vacak. Próbáltam VirtualBox-ban és VMWare-el is, de nem települ az Ubuntu szerver. A főnöknek virtuális Linux szerver kell, de fel se tudom telepíteni a virtuális gépre az a gond. Bejön az a live rész ami tleepítés nélkül is működik, ezután azon belül az "install"-ra nyomok, etzután kiírja, hogy valami ne stimmel a partíció szerkezettel és a Gparted-et nyitja meg. Itt leformázom újra a virtuális meghajtót, és utána már engedné telepíteni, de aztán megakad a telepítés és nem ír ki hibaüzenetet sem!🤬
Valami ötlet esetleg?
Nekem össze-vissza vannak rendszereim, Linux hoston Windows guest, Windows hoston Linux, sőt ESXi hoston Linux és Windows is, Windows hoston FreeBSD guest, Linux hoston MacOs Monterey guest... ha a hardvertámogatás megvan, és minden jól van beállítva, akkor keresztbe-kasul mennie kell a dolgoknak.
Ha már win pro verziót használsz, akkor inkább próbáld ki a HyperV-t.
Sokkal stabilabb futást eredményez, mint a VBOX, plusz az automatikus indítással és a backup problémákkal sem kell bajlódni.
Bár ahogy nézem, a határidő már lejárt...
Ettől függetlenül (ki tudja, még dolgozol-e rajta, és már csak azért is, hátha a jövőben valakinek még hasznos lesz):
1. Ahogy írták előttem, azért egy próbát megér ellenőrizni, hogy nem hibás-e a lemezképfájl? Ha egyik virtualizációs szoftverben sem akar működni, akor vagy módszeresen elszúrsz valami beállítást, vagy tényleg hibás a letöltött telepítő. Próbáld meg még egyszer letölteni, esetleg másik tükörről! Vagy... ne a legújabb verziót. Tényleg előfordulhat, még Linuxnál is, hogy a friss verziónak még vannak hibái. Mondjuk a 22.10-est eleve nem javaslom, egy évig tart a támogatása. Mindig páros év .04-et célszerű használni, az 5 évig támogatott. De ha eleve 22.04-gyel próbálkoztál, tehetsz egy próbát a 20.04-gyel is. Nem tudom, milyen szerver lesz, de alapvetően egy szerverszoftvernek édesmindegy (normális keretek között persze), hogy milyen verziójú Linux fut alatta. Vagy ha az Ubi nem akar működni - bár ha egyik verzió sem, akkor esélyes, hogy nem ezzel van a baj -, akkor tehetsz a Debiannal egy próbát. Vagy valamelyik más disztróval. Szerverekre még tipikusan a RedHat-családból szoktak telepíteni, Fedora, CentOS, esetleg az újabban egyre divatosabb Alma. Bár ott egy-két dolog azért máshogy van. Netán még régi kedvencem, az OpenSUSE is szóba jöhet, bár ott a konfigurációs dolgok nagy része NAGYON eltér a konvencióktól. (Bár kezdőként éppen ezért imádtam, de ez már másik kérdéskör.)
De úgy sejtem, itt más jellegű lesz a probléma.
Van elég erőforrása a virtuális gépeknek? Hardveres virtualizáció be van kapcsolva a BIOSban? Nem állítottál át valamit a Virtualboxban a háttértárat illetően? Próbáltad MBR-rel és GPT-vel is?
Illetve: most nincs előttem az Ubuntu Live telepítője, de talán van valami csökkentett mód, vagy hasonló. Abban sem megy? És ha törlöd, és újra létrehozod a partíciós táblát?
Vagy nem az a gond, hogy GPT-t használst, de nem hagytál az elején egy (FAT32) partíciót a GRUB-nak? GPT-nél ugyanis ez szükséges, hogy el tudjon indulni a rendszer. (Sőt, talán némelyik telepítő el sem hajlandó indulni enélkül.)
És a legfőbb: mi az a hibajelzés? Mert enélkül tényleg csak találgathatunk.
Ami pedig off-topik, és dühöngő:
(És nehogy magadra vedd!)
A tököm van már tele azzal, hogy bár 20 éve már minden az informatikáról szól, de mégis van rohadt sok intézmény, cég, ahol ezen spórolnak. Mert majd a titkárnő megcsinálja, úgyis múltkor elvégzett egy Excel tanfolyamot, így biztos mindenhez ért. Vagy behívják a munkatárs unokaöccsét, aki már 2 hete jár egyetemre gazdasági informatika szakra, ő tuti, hogy be fogja tudni állítani a FreeBSD szervert FTP-vel, SSH-val, webszerverrel, mailszerverrel (amit természetesen a GMail spamszűrője sem dob majd vissza), meg levezetésként össze is dob egy professzinális weblapot. Mindezt egy üveg Koccintós vörösborért, mert összesen annyit szán rá a főnök.
Vagy esetleg megbízza a takarítót, akiről egyszer már hallott olyat, hogy feltelepített egy Windowst, így onnantól két felmosás között a rendszergazda is ő lesz.
Nem tudom, mi a végzettséged és a munkaköröd, meg milyen településen élsz, ahol egyetlen ember van, aki látott már életében Linuxot (mondjuk eleve ha nem abból állna az iskolai "informatika"oktatás, hogy MS terméktanácsadókat képeznek, és 99%-uk soha nem lát, de még talán nem is hall más asztali oprendszerekről, akkor talán más lenne a helyzet... de ez megint egy más kérdéskör.)
Én is ismerek olyan helyet, egy általános iskolát, ahol az egyik informatikatanárt léptették elő rendszergazdává. Azt, aki előtte megkérdezte, hogy bluetooth-t, mint hardvert (nem, nem a driverre gondolt, direkt rákérdeztem) honnan lehet letölteni? Majdnem képen röhögtem. Ennél már csak az van lejjebb, amikor valaki RAM-ot akar letölteni. És ő rendszergazda azóta. A gyereke informatikából érettségizett, és engem keresett meg, hogy korerpetáljam, mert neki nem megy.
De tudok olyan helyről is, ahol a portás a rendszergazda. Tudom, ez most elég kamuszagúnak tűnik... talán én sem hinném el, ha nem a szememmel látom, de miután előtte én dolgoztam ott, és többen is mesélték, hogy ki az utódom, hát meglepődtem alaposan.
Meg volt dolgom olyannal - közintézmény, és az önkormányzat által kiküldött "informatikus" próbált jobb belátásra bírni -, aki szerint nem kell lecserélni a gépeket (32 bites proci, 256 MB RAM, jobb esetben 20 GB HDD, mindet 2015-ben), csak telepítsek rá 64 bites Win7-et. Én meg nézek rá... először azt hittem, hogy csak tesztelni akar. De nem. Ő tényleg azt hitte, hogy lehet. Amikor mondtam neki, hogy ez fizikailag nem fog menni, akkor csodálkozott, hogy ezt miért ne lehetne?
De elkanyarodtam a témától.
Nem fogom megérteni, hogy egy intézmény mi a fészkes fenéért nem bír legalább megbízással alkalmazni egy informatikust? Már csak azért is, mert bizony lehetnek olyan buktatók, amire egy olyan, akinek még nincs rutinja, nem is gondol. Aztán ha valami probléma van, akkor meg rádkenik a balhét...
Meg azért lóbroki a hátsójába annak, aki ilyenkor telepíttet.
Egyébként milyen gazda rendszeren fut(na) a virtuális szerver?
Feltétlenül szükséges a virtualizáció? (Bár tény, hogy sok tekintetben rugalmasabb, mint az éles vas.)
Csak belső használatra lesz, vagy ki lesz engedve az internetre? Utóbbi esetben nem árt a tűzfalat rendesen bekonfigurálni, a feltétlenül szükségeseken kívül minden portot lezárni, az idegenek előtt nem nyilvános szolgáltatások portjait (pl. SSH) nagyon ajánlott megváltoztatni, ugyan ez sem számít valami mágikus védelemnek a behatolási kísérletek ellen, de legalább az automatizált botok 99,9%-át kiszűri.
Meg ugye a rendszeres biztonsági mentésről is illik gondoskodni.
15 éve üzemeltetek szervereket, szóval sok dolgot megtanultam már a saját bőrömön (azt, hogy az oktatási rendszerben mennyit tanultunk Linux szerver üzemeltetést, inkább ne beszéljünk róla...), még mindig nem tartom magam überprofinak, de azért most is üzemeltetek a munkahelyemen 8 Linux, meg 3 Windows szervert (bár azokat is tervezem lecserélni Linuxra, de ez megint más téma), meg magán, illetve informatikai klubok, társaságok számára 3 Linux, és egy FreeBSD szervert, szóval ha valami kérdésed van, akár privátban is megkereshetsz. Nem garantálom, hogy mindenre tudni fogom a választ, még így is a munkámnak csak a kisebb részét teszi ki ezeknek az üzemeltetése, de amit tudok, abban tényleg szívesen segítek.
"telepítőlemez hibátlanul lett megírva?"
Linux isok esetén ez egyszerűen ellenőrizhető. Ezért van rajtuk a md5summs nevű file.
Ezt legegyszerűbb TotalCommanderrel átnevezni *.md5 re és lefuttatni az ellenörzést.
Az iso-t kiírni pedig simán TC-ből simán másolással egy Fat32 pendrivera szintén nem egy bonyolult dolog. És oprendszerfüggetlen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!