Ha egy processzorban nincs HT (hyper threading) akkor fel lehet rá telepíteni ezt az alkalmazást?
Ha van mondjuk valakinek egy Intel i5 7400, vagy i7 9700 processzora, amibe alapból nincs beleprogramozva a HT, akkor a gyártók miért nem úgy csinálják, hogy az Intel oldaláról le lehessen tölteni, és fel lehessen telepíteni ezt az alkalmazást?
Mert a virtuális többszálúság egy program, ami a processzorba van telepítve gyártáskor. Nem egy fizikai egység, nem olyan, mint a mag, hiszen virtuális dologról (programról) beszélünk.
Miért nincs lehetőség a magok megosztására egy program segítségével, akinek alapból nincs ilyen a gépében?
Illetve, ezt én úgy képzeltem el, hogy amikor voltak a Prescott magos P4-ek, azokban már volt HT. Egy 3,6GHz-es HT-s egymagos cpu két 1,8GHz-es kétmagos cpu-nak felelt meg?
Ha hagyományos programmal kezelnéd pl. a cache vagy az FPU vagy akármi elosztását a szálak között, az lassú lenne, hiszen függene a sima memória, buszok és egyéb komponensek sebességétől. Pont az a lényege a dolognak, hogy a processzorba integrált áramkör végzi az egészet, megkerülve ezzel minden komponenst, és ebből ered a plusz teljesítmény.
Ha írnál egy ilyen programot, akkor a legoptimálisabb esetben sem lenne gyorsabb, mint az oprendszered kernelének a szál ütemezője. Reális esetben meg csak még lassabb lenne, hiszen elve lehet szoftveresen egy magon több szálat futtatni. Ha még ehhez plusz logikát, plusz kódot adsz, akkor az energiamegmaradás törvénye érvényesül.
"Illetve, ezt én úgy képzeltem el, hogy amikor voltak a Prescott magos P4-ek, azokban már volt HT. Egy 3,6GHz-es HT-s egymagos cpu két 1,8GHz-es kétmagos cpu-nak felelt meg?"
Nem, volt hogy még lassabb is volt bekapcsolt ht mellett, kb 10%al
"Mert a virtuális többszálúság egy program, ami a processzorba van telepítve gyártáskor. Nem egy fizikai egység"
Dehogynem, wtf?
Duplázzák benne a regisztereket, HT vezérlő is a CPU-ban van. HT esetén SEMMI sem szoftveres.
es minek? kevesebb szalon is jol teljesithet
es amugyis 9700 8 szala nehogy mar keves legyen...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!