Van itt olyan informatikus aki még nem használja még Windows11-et? És ha igen miért nem? Szerintetek egy operációs rendszert addig kell használni ameddig van még támogatás?
Van.
Három fő oka is van.
1. Nem fogok új gépet venni azért, mert a MS-nál képtelenek voltak rendesen optimalizálni, és mókolgatni sem fogok azért, hogy ímmel-ámmal elfutogasson rajta a rendszer. És ha felmerülne a kérdés, hogy miért nincs egy informatikusnak zsír új gépe? Elvből sem, és gyakorlatias szempontokból sem. Mert eleve nem vagyok híve a gyakori gépcseréknek. És minek vegyek újat, ha egyébként mindenre, amit használok, tökéletesen jó?
2. A Windows 7 után szakítottam a Windows-vonallal. Előtte is már a Linux felé kacsintgattam, de utána véglet áttértem. Munkám során sajnos elkerülhetetlen, hogy Windost futtató gépekkel is találkozzak, és általánosan elmondható, hogy sokkal több velük a szívás. Hát ebből én köszönöm, nem kérek.
3. Egyébként sem tetszik a Microsoft által megalkotott világ. Mindent a külső ellenőrzés irányába tolnak el. Mi az, hogy már csak trükközéssel lehet helyi fiókot létrehozni? Mi az, hogy egy oprendszer adatokat gyűjt a felhasználóról? Mi az, hogy csak korlátozottan dönthetem el, hogy mikor akarom frissíteni a rendszert? Mi az, hogy a testreszabási lehetőségek nagyjából a Win95 szintje alatt vannak? Ebből én köszönöm, nem kérek.
Informatikus vagyok és Linuxot használok.
De régebben dolgoztam Windows alatt, és amiért esetleg nem váltottam, annak inkább felhasználói, mintsem szakmai oka volt. Volt, hogy azért nem váltottam, mert egy-egy hardver vagy általam használt szoftver nem, vagy még nem volt kompatibilis az új Windows változattal. Néha meg ennél prózaibb ok állt mögötte. Informatikusként sok különféle szoftverrel dolgoztam. A Windows verziófrissítés sokszor nem volt gördülékeny, néhány programnak elszálltak a beállításai, vagy újra kellett telepíteni. Egy tiszta telepítés meg egy hétig eltartott. Feltelepítettem x darab programot, de mikor dolgozni akartam, rájöttem, hogy még y darab programot elfelejtettem telepíteni, át kellene állítani a beállításokat stb. stb… Amíg nem vált égetően szükségessé, addig inkább elnapoltam a Windows verzióváltást. Illetve azért voltak olyan Windows változatok, amik tényleg nem sikerültek túl jól, gondolok itt a Vistára és még inkább a Windows Me-re. Ezeket akár jobb ötlet volt egyszerűen csak átugorni.
Amúgy a dolog egyszerű. Minden új operációs rendszernek vannak újdonságai, új funkciói. Ha ezen számodra nem annyira fontosak, akkor nincs különösebb okod a frissítésre. Én a magam részéről mindig is nyitott voltam és érdeklődéssel fogadtam az új funkciókat, megoldásokat, így nem ragaszkodtam foggal-körömmel a régihez, de nem is siettem váltani az újra. Azt soha nem vártam meg, amíg lejár egy oprendszer támogatása. Viszont az, hogy lejár egy oprendszer támogatása, az nagyon-nagyon nyomós érv arra, hogy frissíts, ha van internet kapcsolat is a gépen. Különben az újonnan felfedezett hibák, biztonsági rések nem lesznek javítva, még megfelelő biztonsági szoftverek mellett is fokozottabban leszel kitéve random támadásoknak, rosszindulatú szoftvereknek (vírusok és hasonlók).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!