Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » 2025 a Linux éve lesz?

2025 a Linux éve lesz?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy poénkodni szoktak ezzel, de a Windows 10-nek 2025-ben véget ér a támogatása. A Windows 11 nem működik mókolás nélkül régebbi gépeken. Elképzelhető, hogy 2025-ben tényleg megnő a Linux részesedése?

2022. nov. 4. 17:54
1 2 3 4 5 6 7 8
 41/74 anonim ***** válasza:
27%
Ez általában pont a másik oldalról szokott jönni, hogy a linux az isten és minden más xar.
2022. dec. 3. 23:06
 42/74 anonim ***** válasza:
100%

Igen, ez is igaz sajnos. Kár tagadni. MacOS-t használóktól is lehet hallani hasonlókat. Elfogultak mindenhol vannak. De én nem tartozon közéjük. Használok Windows 10-et és Linux-ot is.

Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

2022. dec. 4. 01:18
 43/74 anonim ***** válasza:
79%

"Igen, van alternatíva a Gimp, de teljesen más."

"Átlagfelhasználónak bőven elegendő - ezért tanítják az általános/középfokú oktatásban."

Átlagfelhasználónak. És mi van ha valakinek ez a munkája?

Nézz meg például álláshirdetéseket ahol grafikust keresnek. 90%-ban Photoshop az elvárt ismeret. Ez azért van, mert az iparban ez a bevált szoftver. A GIMP remek program, de a Photoshop mellett nem igen állja meg a helyét. Ez nem is igazán kérdés inkább tény. Az egyiket hobbi fejlesztők írják, míg a másik mögött egy milliárdos bevételű cég van, rengeteg alkalmazottal. Már annyira alapvető szoftver a Photoshop a grafikus képszerkesztés terén, hogy maga a "photoshop" szó is bekerült az angol szótárakba.

Miért nincs Photoshop Linuxra?

Nem éri meg nekik. Rengeteg munka átportolni a már meglévő kódbázist. Aztán mennyien használnák a Photoshopot Linuxon? Biztos lenne egy réteg de nézzük a számokat. Jelenleg 2.92% a Linux Desktop piaca részesedése.

[link]

Abból a 2.92%-ból se használná ám mindenki a Photoshopot. Aki Linuxot használ, az alapból ingyenes és nyílt forráskódú programokat részesít előnyben. A Photoshop nem az. Szóval a 2.92% is egy elég kis része "volna hajlandó" fizetni ezért.

Érted a problémát?

Minden évben halljuk, hogy a Linux Desktop éve. Amíg az "általánosságban" alapvető szoftverek nem elérhetőek (Adobe, MS Office, ...) addig nem igen lesz változás.

----

"ezért tanítják az általános/középfokú oktatásban."

Az meg egy külön litániát megérne mennyire a béka hátsója alatt van az informatika oktatás itthon.

2023. jan. 8. 00:50
 44/74 Tom Benko ***** válasza:
100%

@43: Az átlagfelhasználónak mire kell a Photoshop? Ráírja Taylor Swift képére rózsaszínnel, hogy "Imádlak, Cardee Bee!". Ezt a GIMP is tudja. Csak az átlagparasztnak a Photoshop az isten, az kell neki - amúgy teljesen fölöslegesen.

Ha valaki grafikus, akkor neki a Photoshop munkaeszköz. Az egészen más szint. Én, mint hobbista, elvagyok a Tesco-s csiszolókoronggal, de a kőművesnek az nem eszköz, inkább vesz Makitát. Más a feltételrendszer.

És itt van még egy érdekes probléma: a PS-t nem éri meg a Linuxosok kedvéért kiadni. Ezért a Linuxos grafikusoknak is kell egy másodlagos win a PS miatt. Tehát a PS felhasználók muszájból wint használnak, ami a Linux részarányát nem növeli. Tehát a PS-t nem éri meg kiadni Linuxra. Ördögi kör.

Az általánosságban alapvető szoftvereknek van az általánosságnak megfelelő alternatívája Linuxra. Csakhogy, ahogy utaltál rá, az infóoktatás eredményeképpen Magyarországon nem szövegszerkesztőt, hanem MSO-t, nem böngészőt, hanem Firefoxot/Chrome-ot használnak. És megy a visítás, ha nem azt kell használni.

2023. jan. 9. 10:35
 45/74 anonim ***** válasza:
17%

Nekem sem időm, sem türelmem nincs az oprendszerrel foglalkozni, haladjon a munka/játék, nem akarok szöszölni, hogy ezt-azt frissítsek, meg kitalálni, most épp mi miért nem megy, meg fórumozgatni, ami adott esetben amúgy is kétséges eredményű.

Ezért is használok Windowst, ezt elindítod és nem kérdez, hanem teszi a dolgát. Volt már pár próbálkozásom Linux rendszerrel, de pár nap után mindig volt gond valami aprósággal, ami Windows alatt simán ment.

2023. júl. 28. 13:32
 46/74 anonim ***** válasza:
75%
#45 De azért van időd, hogy minden Linux-os kérdés alatt szarozd a Linuxot és a bugos szar Windows-t istenítsd 😂😂
2023. júl. 28. 17:33
 47/74 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is van egy satnya gyanúm, hogy ez a másfél pipás válaszoló ugyan az az ember, aki majdnem minden Linuxos kérdés alatt megpróbálja megmagyaráni miért a Windows a legjobb és a Linux használhatatlan. Ha ez tényleg így van, akkor bizony gondok vannak nála... :D
2023. júl. 28. 18:50
 48/74 anonim ***** válasza:
12%
46: "minden Linux-os kérdés alatt szarozd a Linuxot és a bugos szar Windows-t istenítsd" - És egy fél mondattal később te meg ekézed a Windowst. Nézz magadba öreg, te sem vagy különb. :D
2023. júl. 28. 19:20
 49/74 anonim ***** válasza:
72%
#48 A különbség, hogy én alá is tudom támasztani mindezt és, ha megkérdezel egy épeszű embert (tehát nem téged), akkor egyet ért azzal, hogy a Windows egy bugos szar. :D Nem tudom két kezemen megszámolni, hogy hányszor olvastam olyanról, hogy valamilyen hiba volt a frissítéssel, ezért senki ne frissítsen, vagy vontak vissza frissítést :D
2023. júl. 28. 19:38
 50/74 anonim ***** válasza:
16%
49: Bla-bla-bla...
2023. júl. 28. 19:46
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!