Linuxra hogyan kell drivereket feltelepíteni?
Milyen "USB-s wifi kártya"?
A Zorin OS melyik verziója/változata?
Egyébként először azt kéne megnézni, hogy "látja-e" egyáltalán a rendszer. Ehhez parancssorban kéne megnézni, hogy fizikailag detektálja-e - erre alkalmas például az
lsusb
parancs.
Másrészt azt kéne megnézni, hogy esetleg próbálja-e elérni valamilyen módon - ezt lehet kideríteni a
dmesg
parancs kimeneteiből - főként a "wifi", "wlan", "usb" kifejezésekre rászűrni benne - vagy a betöltött kernelmodulokból - ezt listázza ki az
lsmod
parancs.
Harmadrészt annak kell utánanézni - elsődlegesen az "USB-s wifi kártya" vagy az abban található vezérlőchip gyártójának az oldalán - hogy van-e hozzá Linuxos terméktámogatás.
#1 Köszönöm, közben sikerült megoldani:
A wifi eszközhöz mellékelt mini DVD-n volt olyan mappa, hogy "Linux" és abból fel tudtam rá telepíteni a Realtek drivert. Az eszköz valami noname kínai cucc, de Realtek driver kell neki.
Zorin OS pedig a 16.1-es 64 bites verzió.
Gugli: linux realtek usb wifi driver
Pl:
"Realtek 802.11ac USB Wi-Fi Linux Driver Installation
... Debian and Its Derivatives (on x86, x86_64 Platforms) ..."
Hasonló problémám volt Debianban. Ott van több telepítő verzió, pl. main és non-free. A main verzióban csak tisztán nyílt forráskódú szoftverek vannak, a non-freebe már beleteszik más gyártók firmwarejeit is.
Az Én wifi adapteremet sem ismerte fel a debian main telepítője így a non-freere kellett váltanom, amivel sikerült azt megoldani.
A Zorin esetében ez hogyan működik, azt sajnos nem tudom. Ha külön le tudod tölteni a firmwaret egy másik gépről és utólag feltenni, az megoldás lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!