Kezdőoldal » Számítástechnika » Programok » Acer notebook: Linux Wi-Fi...

Acer notebook: Linux Wi-Fi driver kernel-frissítés nélkül feltehető? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Acer Swift 3 SF314-43 a notebook.

Elvileg "MediaTek MT7921" Wi-Fi kártya van benne.

Valahonnan letölthető hozzá driver és kernel-frissítés nélkül megoldható a dolog? Kernelfrissítés esetén attól tartok, hogy több inkompatibilitás is felmerülhetne, valamint - elvileg - csak az 5.15. verziószámú kernel kezeli jól, állítólag a pár verzióval azelőttiek - amelyekben megjelent egyáltalán ehhez a támogatás - olyan 5.13. kernel-verzió környékén - nagyon rosszul kezelik.

Debian Stable rendszert gondoltam hogy felteszek.

Más Linux-ot nem nagyon ismerek, Ubuntu 22 LTS esetén nem tudom mi a helyzet, de több ismerősöm is panaszkodott lefagyásról-összeomlásokról stb...

Több mint 15 éve fordítottam kernelt, volt amikor a "kernel-package" segítségével készítettem, de már akkor se volt egyszerű, az alapértelmezett kernel-konfigot "félreértelmezte" az új kernel-konfig gyártásakor stb...

Ismeretlen helyről pedig nem szívesen telepítenék kernelt.

Testing-ben sincsen sajnos ilyen változatú kernel.

2022. okt. 31. 12:46
 1/6 Tom Benko ***** válasza:

Jó eséllyel nem fog kelleni hozzá külön driver. Kis kutatás alapján a kernelben van mt7921e driver (vagy a -firmware készletben), az hajtja meg.

[link]

2022. nov. 1. 09:29
 2/6 Tom Benko ***** válasza:
Ez is érdekes lehet: [link]
2022. nov. 1. 09:36
 3/6 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a választ.

Az első link nem jön be, sok perc után is a "just a moment"... kiírás van, a második linkből pedig nem jövök rá mi a megoldás.

Tudsz segíteni hogy belinkeled azt ami segített, ami alapján megoldották? A második linkben az utolsó hozzászólásban is a moderátor arra hivatkozik hogy "meg van oldva" de a post-ot nem linkelte be csak a főoldalt.

2022. nov. 3. 13:19
 4/6 Tom Benko ***** válasza:

Van benne egy patch:

[link]

2022. nov. 4. 14:27
 5/6 A kérdező kommentje:

Huh, mennyire lesz nehéz ezt egy "debian stable" kernelbe beleügyeskednem"?

Valamint, "ha frissül a rendszer" akkor mindig búcsút vehetek a Wi-Fi kártyától - egészen addig amíg ismét nem gondoskodom a patch-elt kernelről?

Az amatőr kérdésért meg a hozzá nem értésért elnézést.

2022. nov. 4. 14:52
 6/6 Tom Benko ***** válasza:
Érdemes a debian fejlesztőinek jelezni a problémát plusz a patchet linkelni nekik, szerintem lesz belőle hivatalos csomag is. Előnye, hogy akkor kernellel együtt fog frissülni, ha kell, és tutira integrálódni fog a rendszerbe. Ezzel, habár lehet, hogy kicsit lassabb, de egy csomó problémát is elkerülhetsz.
2022. nov. 5. 14:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!