Kezdőoldal » Számítástechnika » Internet » Miért van az, hogy a magyar...

Miért van az, hogy a magyar nyelven tudók alig szerkesztik a magyar Wikipédiát?

Figyelt kérdés

Most tart a magyar Wikipédia majdnem a félmillió szócikknél.

Ahhoz képest, hogy az angol Wikipédia szerint 13 millió beszélője van a magyar nyelvnek eléggé kevés a szócikk a magyar Wikipédián. Ha mostantól a magyarul tudóknak az 1% (130 ezer fő) létrehozna az elkövetkezendő 1 évben havonta 1 szócikket, akkor a magyar Wikipédián legalább 2 millió szócikk lenne 1 év múlva.

És lazán lenne miről írni a magyar Wikipédián, még magyar témákról is. Én például számos lakóhelyemhez (ami falu) szűkebb és tágabb környezetéhez kötődő földesúr/gróf, vállalkozó, politikus, sportoló, egyetemi oktató, etc... szócikkét megírtam már a magyar Wikipédián.

Arról nem is beszélve, hogy 8 általános iskolai végzettséggel is simán lehet életképes szócikkeket létrehozni a Wikipédián (tapasztalatból mondom, középiskolás koromban is sokat szerkesztettem a Wikipédiát, vagyis csak 8 általános iskolai végzettséggel), vagyis nem kell különösebben érteni bármihez is egyetemi szinten. Manapság is van időm szerkeszteni munka és tanulás mellett, vagyis az az 1 havi szócikk igazán vállalható.

2022. jan. 21. 13:04
1 2 3 4 5
 41/43 anonim ***** válasza:
100%

Én pontosan ezért hagytam ott a wikit, mert a színvonal nagyon a béka feneke alatt van. Öt (anonim módon hét) évig szerkesztettem, most már elvesztette nálam a varázsát.

Eleinte érdekes volt mindenféléről írni, örültem, hogy egy csomó mindenről lesz cikk a magyaron, de egy-két éve ez a lelkesedés alább hagyott. Mert rájöttem, hogy hiába írok meg egyes dolgokat, még mindig hatalmas lesz a hiány, akkor pedig mi értelme. Belefáradtam abba, hogy egy csomo érdekesebb/fontosabb témáról nincs cikk, miközben a focisták, celebek, mellékutak, buszok, egyértelműsítő lapok, önreklámok, trollkodások, ezer éve élt ismeretlen doktorok/tanárok és a hasonló dolgok meg minden nap születnek. Pár alkalommal volt, hogy láttam cikket olyan témáról, ami szerintem már régóta hiányzott, még örültem is. De amúgy sajnos nem ez van többségben. Értem én, hogy mindenki a szívéhez közel álló témában szerkeszt, szabadidejében, de akkor is... ez így nagyon nem jó. Gyakorlatilag egy foci/celeb adatbázissá silányult a wiki, ahol még egy-két alapvető téma is megfér kiegészítésképpen. Az angol wiki sem szentírás, persze, de ég és föld a magyarhoz képest. Még csak egy ligában sincsenek. Én mindig is többre tartottam az angolt, ezután még inkább. A másik ok, amiért otthagytam a huwikit az az, hogy a szerkesztők többsége iszonyú bunkó. Lekezelően, szarkasztikusan beszélnek másokkal, feltehetően nagyon büszkék rá, hogy ezt a fene nagy "tudásbázist" szerkeszthetik...pedig ők is csak kis névtelen, arctalan senkik, mint bárki más a neten. Lásd Hungarikusz Firkász, Pagony és társai. Főleg az első. Tehát összegezve: gyakorlatilag nulla tartalom + ellenszenves szerkesztők: két tökéletes ok a wiki elhagyására. Nekem nem fog hiányozni.

2022. aug. 21. 17:25
 42/43 anonim ***** válasza:
51%

És sajnos mindegy milyen nyelven van, de nem 100%-ig megbízható egy cikkük se. Még akkor se ha 70-90 forrás van megadva hozzá. (Mert képzelheted melyik nézi meg egyesével mindet mielőtt elfogadja.)

2022. aug. 26. 15:33
 43/43 BringaManó ***** válasza:
100%

persze, hogy nem 100%-ig megbízható, nem is lehet, ez nem az Akadémia, hanam a Wikipédia...

amiről a #41 írt, az viszont olyasmi, ami lehetne sokkal jobb, nem szükségszerű velejárója a rendszernek (szerintem)

2022. aug. 26. 15:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!