Miért van az, hogy a magyar nyelven tudók alig szerkesztik a magyar Wikipédiát?
Most tart a magyar Wikipédia majdnem a félmillió szócikknél.
Ahhoz képest, hogy az angol Wikipédia szerint 13 millió beszélője van a magyar nyelvnek eléggé kevés a szócikk a magyar Wikipédián. Ha mostantól a magyarul tudóknak az 1% (130 ezer fő) létrehozna az elkövetkezendő 1 évben havonta 1 szócikket, akkor a magyar Wikipédián legalább 2 millió szócikk lenne 1 év múlva.
És lazán lenne miről írni a magyar Wikipédián, még magyar témákról is. Én például számos lakóhelyemhez (ami falu) szűkebb és tágabb környezetéhez kötődő földesúr/gróf, vállalkozó, politikus, sportoló, egyetemi oktató, etc... szócikkét megírtam már a magyar Wikipédián.
Arról nem is beszélve, hogy 8 általános iskolai végzettséggel is simán lehet életképes szócikkeket létrehozni a Wikipédián (tapasztalatból mondom, középiskolás koromban is sokat szerkesztettem a Wikipédiát, vagyis csak 8 általános iskolai végzettséggel), vagyis nem kell különösebben érteni bármihez is egyetemi szinten. Manapság is van időm szerkeszteni munka és tanulás mellett, vagyis az az 1 havi szócikk igazán vállalható.
... de azt is lehetne, hogy a kormány állampolgári kötelességgé tenné, hogy minden írni tudó ember havonta hozzon létre egy cikket.
Aztán meg lehetne nézni a magyar Wiki magas minőségét!
Belenéztem az ELTE TáTK néhány cikkjébe, de pár elég gyenge volt. A Wiki szerkesztői még fel is sablonozták.
Van még mindig ilyen program egyes iskolákban?
Azért annyira nem egyszerű az.
Rengeteg szabálynak kell megfelelni, referenciákkal alátámasztani a mondandódat (Neked senki nem fog elhinni semmit).
És ha van egy lektor aki kicsit másképpen látja a témát mert valamilyen irányban elfogult, akkor dolgoztál feleslegesen mert soha nem jön ki...
A Wikipédiát nem egy alapítvány kezeli és önkéntes alapon töltik ki az emberek?
Én még így is azt tapasztaltam, hogy a magyar wikin nagyon sok dolog van fent. Ha bővebben érdekel valami, akkor nyilván megnyitom az angol cikket. Pl. történelemből én tényleg alig találtam valamit a saját érdeklődési körömben, amiről ne írt volna valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!