Miért van az, hogy a magyar nyelven tudók alig szerkesztik a magyar Wikipédiát?
Most tart a magyar Wikipédia majdnem a félmillió szócikknél.
Ahhoz képest, hogy az angol Wikipédia szerint 13 millió beszélője van a magyar nyelvnek eléggé kevés a szócikk a magyar Wikipédián. Ha mostantól a magyarul tudóknak az 1% (130 ezer fő) létrehozna az elkövetkezendő 1 évben havonta 1 szócikket, akkor a magyar Wikipédián legalább 2 millió szócikk lenne 1 év múlva.
És lazán lenne miről írni a magyar Wikipédián, még magyar témákról is. Én például számos lakóhelyemhez (ami falu) szűkebb és tágabb környezetéhez kötődő földesúr/gróf, vállalkozó, politikus, sportoló, egyetemi oktató, etc... szócikkét megírtam már a magyar Wikipédián.
Arról nem is beszélve, hogy 8 általános iskolai végzettséggel is simán lehet életképes szócikkeket létrehozni a Wikipédián (tapasztalatból mondom, középiskolás koromban is sokat szerkesztettem a Wikipédiát, vagyis csak 8 általános iskolai végzettséggel), vagyis nem kell különösebben érteni bármihez is egyetemi szinten. Manapság is van időm szerkeszteni munka és tanulás mellett, vagyis az az 1 havi szócikk igazán vállalható.
Mert mire is jó a sok szócikk?
Az iskolások a könnyen elérhető s érthető információért nemmek fel a Wikipédiára. Az egyetemisták a forrásokért. Az idősebbek (pl az én 50 feletti szüleim) meg azt se tudják, mi az.
És ki lenne kíváncsi egy 8 általánost elvégzett kölyök írására? Az értelmesebbje nem fogja ilyesmire pocsékolni az idejét, az idiótábbak irományai meg jobb ha nem jelennek meg sehol sem.
21: Melyik volt az a konkrét cikk?
Egyébként nem is jó másik Wiki cikkre hivatkozni, legyen akár magyar vagy angol, mert azt is akárki írogathatta, akármiből vagy csak a saját fejéből. Ha mindenhol láncban hivatkoznának más Wiki cikkekre, akkor lenne az egész lexikon egy vicckategória.
22: Az értelmesebbje nem fogja ilyesmire pocsékolni az idejét..
Aki valamilyen földrajzi, történelmi, vallási, politikai, művészeti vagy akár sporttémáról tájékozódni akar, az gyakran a Wikipédián kezdi.
23
Igen, olvasni jár oda, mint anno én is iskolásként, mikor bemutatót kellet csinálni valamiről. Nem írni.
#21: A forrás megadása alapvető dolog a Wikipédián. Én csak olyan Wikipédia-szócikkhez nyúlok és olyasmiről szokásom szócikket létrehozni, amihez tudok forrást adni.
Wikik, fórumok és hasonló entitások nem véletlenül vannak letiltva forrásként, mivel elvileg BÁRKI írhat oda bármi hülyeséget/hazugságot/álhírt/etc.
Egyébként "egészséges" önkritikusság van önmaguk teremtményével szemben, ami a wikipédistákat illeti. Nincs mit meglepődni ezen, ha BÁRKI hozzányúlhat a Wikipédiához.
26-os válaszoló vagyok, #27-nek:
Attól, hogy a wikinek kevés a szerkesztője, az még nem ok arra hogy ne legyen szabályozva a tartalom ami felkerül. Ráadásul pont ez a bajom, hogy cseszettül kettős mérce van, ha egy tudós, újságíró, zenész, akárki tenne fel olyan cikket mint egy focistáé, ízekre szednék, és törölnék forrás hiánya, meg nem álló nevezetesség, túl rövid tartalom stb. miatt. Volt olyan mindenféle díjakat nyert vívó csaj, akihez vagy 18 forrás lett összeszedve, tele volt eredményekkel, mégis törölték mert "csak helyi sajtó foglalkozik vele", meg "csak említések vannak róla" és hasonló indokkal. Közben meg minden nap tízesével teszik föl a focistákat akiknek annyi az összes eredménye hogy él és valahol labdát rugdos, és a forrás hozzá kettő darab adatlap valami focis adatbázisból.
A példáid meg nem jók, szinte semmi olyan komoly és/vagy fontos téma nincs ami tényleg normálisan ki van dolgozva. A történelmet még megadom neked, bár ott is inkább a magyart, a 2. világháború pl. tragikus, egy vagon német, amerikai, brit stb. katonatisztről akik fontos szerepet játszottak semmilyen cikk nincs, de a többi példád még rosszabb. Mondjuk a valláshoz nem értek, de a földrajz siralmas, kb. a folyók, tavak, vulkánok 70%-át nem ismeri a magyar WP, az orvostudomány még gyalázatosabb, konkrét testrészek, betegségek, műtétek hiányoznak kompletten, a biológia rész is dettó, a tudományok is hiányosak, irodalmi művek és szerzők akik az érettségi tananyag részei, hiányoznak szinte teljesen...
Nagyon jó hogy ránéz az ember és van félmillió szócikk, csak abból épp 200 ezer valami biszembaszom focista, meg további százezer youtuber, celeb, cégreklám, meg a franc tudja micsoda. Még a kiemelt minőségű cikkek fele is szenny, ott tipikusan a hülye koreai meg japán együttesek vannak brutális túlsúlyban, mert az egyik szerkesztő abba van belebolondulva. Csak épp a koreai együttesek a kutyát nem érdeklik rajta kívül és az embereknek se azok a fontosak egy enciklopédiában.
Szóval komoly bajok vannak a Wikiben, és több éves pályám alatt azt vettem észre, hogy aki ez ellen szót emel, azt általában inkább elhajtják a francba. Na én meguntam hogy ilyenre ingyen áldozzam a szabadidőm. Majd ha lesz normális minőségi rosta, meg egyenlő bánásmód, nem kettős mérce, majd akkor meggondolom hogy talán visszatérjek.
"A hülye koreai, meg japán együttesek"et a Xia írja, meg egy-két társa;
egyetértek hogy a kutyát nem érdekli, de ezt neki(k) mondd meg,
másrészt meg őt se tudjuk pórázon tartani, hogy most álljatok rá másra.
A focistákra is rá van állva 2-3 mániás szerkesztő,
de a labdát rugdosók sportolók, azokról meg lehet cikket írni,
bár engem se érdekel a téma, de szerintem a lemezen elfér.
Majd ha már az összes focistát megírták, akkor talán írnak másról.
Ha a fő Wikiket nem számítod, (angol, német, francia, orosz stb.), akkor a több Wiki is hasonló cipőben jár mint a magyar.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!