Miért mondják mindig mindenhol hogy nem szabad az SSD-ket töredezettségmentesíteni és hogy nem gyorsít rajta ha mégis megteszem?
Én ennek pont az ellenkezőjét tapasztalom. Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok hogy ez nagy adatmozgással jár, és ezzel csökkent a TBW-je is. Pár napja ( És már korábban is megtörtént ) kezdett el a laptopom szaggatni a játékok közben. Két játékkal szoktam játszani. NFS Most Wanted 2012 és NFS Hot Pursuit 2010. Mindkettő 1366x768-as felbontásra van beállítva és közepes grafikára. Szaggatás nélkül mennek. Néha azonban minden ok nélkül szaggatnak. Hiába porolom ki a laptopot vagy pasztázom ujra nem segít. Még 800x600-as felbontáson is szaggat. Még az Eset Smart Security-t is letötöltem, bezárogattam minden folyamatot ami nem kellett és a netről is leválasztottam, így sem volt jó. Aztán elővettem a Piriformos Defragglert, és 42%-os volt a töredezettség a rendszerlemezen. Lefuttattam, végigment és varázsütésre elmúlt minden lassulás.
Ha ez bármit is számít egy Asus Vivobook X512DA-BQ931-em van. És egy 256GB-os NVME SSD-ről fut a rendszer ( Windows 10 ) és a játékok is.
Azért mert a töredezettségmentesítésnek az volt az értelme HDD esetén, hogy az egybe tartozó adatok egymás mellé kerüljenek, és a fejnek ne kelljen ide-oda ugrálnia olvasás közben, ezzel felgyorsítva az olvasási sebességet. Mivel SSD-nél nincs ilyen mozgó rész, az adatokat _azonnal_ eléri, akárhol is legyen az, lényegtelen hogy sorban van az adat vagy több darabra szétszórva. Ugyanolyan sebességgel fogja olvasni. A töredezettségmentesítés pont ezért ellenjavalt, mert előnye nincs, nem lesz gyorsabb, cserébe ezzel írod a cellákat amiknek véges időtartama van. Élettartamcsökkenés a semmiért. Talán Window 7-től kezdve ezért is a gyári töredezettségmentesítő nem hajlandó SSD-t t.mentesíteni, és 3rd party alkalmazások zöme is így van ezzel.
Emellett ott van a trim is, ami mindig a legjobb állapotban lévő blokkokra ír. Tehát eleve "töredezetten" írja rá az adatokat az SSD, mert ez neki a legjobb.
SSD-d kondíciója milyen? Mert simán lehet hogy haldokló részen volt pár adat, ezért javult meg áthelyezés után.
Fizikailag nem értelmezhető a töredezettség fogalma az SSD-k esetében. Nincsen folytonosság a fájltöredékek között. Teljesen mindegy, hogy a NAND chipen hol van az adat, az elérési idő minden esetben közel zéró. Eg a legnagyobb előnye az SSD-knek. Az SSD-knek is vannak amúgy karbantartási folyamatai, de ezeket a rendszer a háttérben automatikusan és tökéletesen elvégzi (pl TRIM). Nincs feladat vele.
Ilyen módon a töredezettségmentesítő futtatása teljes mértékben hülyeség.
Elmondtuk már, NEM létezik olyan fogalom, hogy töredezettség. Nem tudom, mivel nézed, de az SSD-re nem alkalmas program.
Hány százalék szabad helyed van az SSD-n? Minimum 30% szükséges, de 40 felett ajánlott, hogy tudjon hová pakolászni TRIM folyamán.
Miért mondják? Mert XP-t használnak. Vagy valami 20 éves karbantartó programot.. :(
Win10-11 ssd-t nem töredezettségmentesít, hanem optimalizál. Csak olvasni kell tudni. :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!